06 Julai 2013

Tutorial #33 : Pelbagaikan Button Follow-Me

Tutorial kali ni ada dua, pada asalnya tutorial ini untuk BUAT FLOAT FOLLOW BUTTON iaitu Butang Follow-Me yang terapuung dalam Blog.... Kemudian adaptasi daripada Tutorial tersebut, Aku edit sedikit jadikan PELBAGAIKAN BUTTON FOLLOW-ME.

 TUTORIAL #1: PELBAGAIKAN BUTTON FOLLOW-ME
 Langkah#1: Buka Dashboard – Layout – Add a Gadget – HTML/JavaScript.
Langkah#2: Copy code di bawah dan Paste dalam HTML/JavaScript Gadget.
<a class="linkopacity" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=blog ID anda" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="url gambar" /></a><br />
 TUTORIAL #2: BUAT FLOAT FOLLOW BUTTON
Tutorial ini di ambil daripada Blog Fiezamirza (Sila rujuk Blog beliau untuk Tutorial Letak Float ‘Follow’, Float ‘Dashboard’ Button yang lagi banyak!!)
Langkah#1: Buka Dashboard – Layout – Add a Gadget – HTML/JavaScript.
Langkah#2: Copy code di bawah dan Paste dalam HTML/JavaScript Gadget.
 <div style="display:scroll; position:fixed; top: 100px; right: 5px;"><a class="linkopacity" href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=blog ID anda" target="_blank" rel="nofollow" title="Follow !" imageanchor="1" style="margin-left: 1em; margin-right: 1em;"><img border="0" src="url gambar" /></a><br />
Nota: Gantikan ‘blog ID anda’ dengan ID Blog anda;
Langkah#3: Save Gadget. SIAP!

0 $type={blogger}:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.