06 Julai 2013

[Blog] Word Verification Comment: Perlu ke?

Pernah nampak Word Verification (Pengesahan Perkataan) setiap kali ingin komen pada sesetengah Blogger kan...


Korang rasa perlu tak benda ni?

Kalau mengikut info tu, Word Verification ni adalah untuk menapis segala SPAM (Iklan-iklan yang menyemak macam fungsi SPAM dalam Email tu...)

Persoalan:
Adakah ia Commentators' Friendly? Mesra-peng'komen'?bukan romen mesra-mesra ye.
Biasanya bila aku menghadapi komen sebegini, layan jer..Tapi sesetengah kes aku: (maybe ada yang sama kes ke..)
(1) Word Verification lambat loading dan kena tunggu untuk taip Word Verification.
(2) Tak dapat nak tulis Word Verification coz tak dapat nak scroll ke bawah ruangan komen.
(3) Word Verification tak dapat baca dengan jelas dan mengambil masa untuk tinggal komen.

Tu la biasa aku hadapi bila berhadapan dengan komen yang ada Word Verification ni...

Walaupun Sesiapa sahaja boleh komen (Include Anonymous Users); tetap tapis dulu...
Comment Moderation : Always!
(Supaya aku tak ketinggalan peng'komen blog aku dan aku boleh jejak balik dan komen balas...)

Show Word Verification for Comment : NO!
(Coz aku dah wat Comment Moderation, tak perlu susah2 taip Word Verification.)

DASHBOARD >>> SETTINGS >>> COMMENTS

Feature Blogger terbaru ni kan Yang bahagian Comments tu ada:
Published ; Awaiting Moderation ; Spam
So, jika terdapat SPAM yang komen di blog anda, just remove to SPAM jer....

p/s: walaupun cam gitu entry aku takde lah ramai yang komen pun kan...

5 ulasan:

  1. yeah..aku xsuka ada word vrify ni..agk nyushkan aku yg tenet cam siput ni

    BalasPadam
  2. haha.. btol tu if tenet lembab lagi la sakit jiwa n rahga! hehe

    tp 4 our own good gk!!!

    ahh sume ade pro n cons nyer tersendiri lorh! :)

    BalasPadam
  3. sebab no2 tu dah byk kali jmpa.haih..mmg sakit ati.xjd nk tggl komen..kdg2 blogger tu sndri x prsan kot prob cmtu kt blog die..

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.