20 Julai 2012

Ganung Kiter: Bunyi Bedil Tanda Sahur, Buka Puasa

Setiap bulan Ramadhan, sebahagian penduduk bandaraya akan mendengar bunyi tembakan bedil. Itu menandakan waktu berbuka puasa sudah masuk atau tamat waktu imsak. Sebelum tahun 1990, penduduk  Kuala Terengganu mempunyai dua isyarat untuk mengetahui waktu berbuka puasa atau waktu imsak iaitu bunyi genta (loceng besar) dan bunyi bedil. Bedil ditembak dari atas bukit Pak Apil  iaitu ditapak bangunan SUK, Muzium dan KETENGAH. Bunyi tembakan ini dapat  kedengaran dalam jarak 8-10 km.
Pihak Polis telah dipertanggungjawab untuk menyeliakan tembakan bedil ini. Tembakan ini menggunakan bunga api. Bunga api yang bersaiz 12 in digunakan untuk menghasilkan bunyi yang padat. Besi paip yang bersaiz besar digunakan untuk melancarkan bunga api ke udara. Sebanyak 8 batang paip dipacak di atas tanah. Untuk berbuka puasa hanya sebatang paip sahaja yang digunakan dan waktu imsak dua batang. Manakala untuk menandakan esok mula berpuasa atau hari raya, kesemua lapan batang paip akan digunakan.


Pelancar akan digunakan untuk menembak bunga api dan pelancar ini dikawal dengan alat kawalan yang diletak 30 meter dari jarak pelancar tadi. Apabila suis ditekan, satu bunyi kecil kedengaran dan dalam masa 5 saat bunga api akan terpancar di udara dengan bunyi yang padat. Percikan bunga api sangat cantik dan sepanjang bulan ramadhan bandaraya bermandikan bunga api pada waktu berbuka dan waktu imsak.


Inilah bentuk genta yang terdapat di atas Bukit Puteri. Genta yang seberat 175 kg ini dibuat daripada tembaga kuning oleh Wan Ali Wan Awang dari Kampung Tanjung. Semasa penggunaan genta ini, paluan genta dibunyikan acap kali terutama apabila masuk waktu imsak dan tamat waktu imsak


Di sini terletak Puncak Panorama yang sedang dalam pembinaan. Apabila siap nanti anda boleh melihat bandaraya Kuala Terengganu dan keindahan Sungai Terengganu dari puncak bukit ini.

INFO

Di bawah Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu dan diselia oleh Bahagian Pesenjataan & Bahan Letupan, Polis Di Raja Malaysia.

Lokasi

Di atas Bukit Pak Apil dengan melalui jalan di depan TNB dan tempat ini adalah bekas tapak bangunan SUK, Muzium dan KETENGAH. Tempat ini maseh kawasan larangan dan memerlukan kebenaran polis.

5 ulasan:

 1. seronok yer kalau ada buat camtue...tmpt eyza tak der pun..dulu2 ada la bunyi meriam masa waktu berbuka dari balai polis hehe...


  selamat berpuasa utk IX yer.

  BalasPadam
 2. kalo nk raye bunyi bedil 7x..
  hihikk

  BalasPadam
 3. Dulu dulu mesti tunggu bunyi bedil klau lepas siap sayur atau nk berbuka.. Hehehe..

  BalasPadam
 4. @misz_eyza: dah lama tradisi ni kat terengganu...hehe... bunyi perut berkeroncong jer la yer...

  BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.