10 Februari 2012

Kenapa Kucing Makan Rumput

Sedang menglayari laman web yang agak-agak menjadi kebiasaan; www.mudah.my; bukannya mencari apa sangat, sekadar melihat apa yang di jual jer… Kemudian aku pergi ke bahagian pets (antara yang) menjadi kategori feveret..kemudian ada iklan ni lak…
RUMPUT ORGANIK UNTUK KUCING. RM11


Kucing makan rumput ada la teramat jarang sekali aku melihatnya tapi itulah hakikatnya. Keterangan iklan tersebut adalah seperti di bawah:- (hah! sekali tolong iklan lak…)

Kenapa Kucing makan rumput?
1) Rumput bukanlah makan ruji bagi kucing. Tetapi kucing makan rumput kerana sistem penghadaman. Perut kucing semestinya mempunyai "hairball", tulang ikan atau tikus. Jadi untuk mengeluarkan "hairball" dan sebagainya, kucing memilih rumput sebagai agen untuk memuntahkan semula bahan-bahan yang tidak dikehendaki tersebut.

2) Rumput di halaman rumah semestinya tiada nilai nutrien yang diperlukan. Malahan mungkin mempunyai racun serangga atau kondisi tanah yang mendatangkan isu kepada kesihatan kucing anda.

Juga sesuai untuk haiwan herbivore seperti Arnab, Guniea Pig, Hamster, Kura-Kura, Burung dan sebagainya.


7 ulasan:

  1. betul tu..sering jugak tgok kucing makan rumput pas tu mcm terbatuk2.

    BalasPadam
  2. kecik2 dulu mmg selalu nmpak kucing makan rumput...mak kate sebab dia sakit perut....jadi ni la sebabnye.... huhuh

    BalasPadam
  3. Buat entri pasal kucing beranak boleh tak?

    BalasPadam
  4. kucing mmg omnivor sbb tu mereka boleh makan nasi

    BalasPadam
  5. @Secret Drifter: HAHA! lupa lak yang aku slalu bg kucing makan nasi! aku pikir omnivor mcm tumbuhan hijau tu je...

    BalasPadam
  6. @Iskandar Shah : dulu wat entry gambar kucing beranak jer...video and fakta kucing beranak pun tak edit lagi...

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.