07 Julai 2011

GMP dan HACCP. (STCA HERBS)

28-30 June 2011.
Pada minggu ini STCA HERBS di dedahkan dengan latihan Good Manufacturing Practices (GMP) dan Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) di Pusat Bioteknologi Herba, TPM Biotech Raub, Pahang.
GMP di sini lebih kepada tempat pemprosesan kapsul herba untuk kegunaan kesihatan secara tradisionalnya (Oleh kerana tiada kajian saintifik bagi herba tersebut untuk di jadikan testimonial kukuh.)

HACCP mula di perkenalkan oleh NASA untuk makanan para angkasawan kemudian di adaptasi oleh seluruh dunia.

Jadi STCA HERBS di Pusat Bioteknologi Herba TPM Biotech Raub amat bertuah sekali kerana di dedahkan secara Teori dan sesetengahnya Praktikal bagi ISO, GMP dan HACCP. Harga untuk setiap Kursus di alam sebenar agak mahal kerana memerlukan Consultant dan Pakar berkaitan.

Nota : Jika lihat pada Produk di pasaran,  di samping lihat tanda HALAL, cuba lihat Logo GMP / HACCP / ISO , bermakna Produk itu boleh di yakini la... Jika ada semua LOGO, Produk tersebut boleh di kagumi la...

4 ulasan:

 1. dh jadi cam official site untuk produk ni lak masuk blog ko

  ;D

  BalasPadam
 2. saya agak familiar gak ngan GMP ni sbb dalam SALM dan SOM pun mmg base on GMP ni gak.

  BalasPadam
 3. ingatkan salah maksud blog tadi..hehe

  BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.