22 Jun 2011

Misi Extract Minyak Serai Wangi di Pusat Biotek Herba

Dah 5 hari tak update blog, tapi terima kasih kepada pelawat/silent reader/commentators yang sudi melawat Blog aku walaupun Blog ni agak passive.

Misi Bioskill STCA TPM Raub (Pusat Biotek Herba) kali ini adalah untuk mengekstrak Minyak Pati Serai Wangi. Bermula dari Proses menuai hinggalah ke proses mendapatkan Minyak Pati tu.

Nota : Dengan menjalani latihan di sini, kami dapat tahu lah di sebalik pemprosesan sesetengah produk di pasaran seperti Produk Serai wangi, Instant Coffee, Instant Chocolate drink, Produk Tongkat Ali dan capsule herba serta produk herba di pasaran.

p/s: Di Pusat Biotek Herba, Raub ni agak 'Restricted Area' untuk bergambar. Jadi, sesetengah gambar tak dapat di 'publish' bagi menghormati peraturan Pusat dan hanya untuk simpanan peribadi serta perbentangan BiotechCrop/TPM Biotech.

7 ulasan:

  1. Serai? Kebetulan aku pun ngah tolong member edit artikel pasal khasiat serai

    ;D

    BalasPadam
  2. Teringin juga nak tengok cara mereka buat :] .

    BalasPadam
  3. memang elok serai wangi...boleh buat ubat...

    BalasPadam
  4. rugi lah tak dapat tengok. aku nak tau jugak apa cara yang dia gunakan. ada tambah ikan bilis ke, bulu musang ke. hehe. boleh jelaskan sikit process dia?

    BalasPadam
  5. mesti best kan dapat tahu mcm mana cara mereka memproses..
    harap negara kita akan semakin maju..

    BalasPadam
  6. nanti boleh la buat enty mcm mana extract minyak serai wangi ye..=)

    BalasPadam
  7. Hi :) Nice blog you got there, I was wonderin if we could be friends and follow each others blogs? ^__^ Thank youuuu.~

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.