11 Mei 2011

Batch #2 : Kordial Roselle Home-Made

Sebelum aku mula berangkat ke Bukit Jalil untuk orientasi dan seterusnya ke Raub, Pahang untuk full training; pada pagi 2hb Mei dengan semua pakaian belum berkemas dan stok Roselle yang aku beli dengan Usahawan Madik sebanyak 5kg belum di gunakan. Jadi pada pagi tu aku sempat membuat Kordial Roselle menggunakan 2kg Frozen Roselle dan ada perubahan dari kandungan Asid Sitrik, kandungan air dan gula. Bahan pengawet makanan masih mengikut formula Food Technologist MARDI.
DSC00001 (3)
Nota : Side-Product; Dried Roselle tak dapat buat coz cuaca mendung (jemur bawah matahari jer…)
Hasil pemprosesan ‘Home-MadeKordial Roselle buatan Bumiputra Syarikat-takde-lagi, CEO Mr.Ix untuk Market Sample di kalangan kawan-kawan jer… Setakat ni baru sorang wat Official Response via Facebook (Sofi) dan harap dapat response dengan lebih details la.. Yang lain camtu jer la.. Hope I’m not gave free samples for nothing…Memang lah bagi ikhlas tapi sekurangnya bagi lah response untuk aku memartabatkan lagi Roselle ni… Sebagai Motivasi aku sendiri.
Nota : Tak dapat nak bawak sampel Kordial Roselle ke Raub coz beg dah penuh, padat dengan barangan untuk 3 Bulan ni… So, kena tinggalkan untuk ‘tester’ jer la…

8 ulasan:

  1. kat rumah prince ade pokok roselle ni..mmg selalu amik buhanya buat air..sedap gak..

    BalasPadam
  2. Nak jugok IX sayam. Keke :P Shag selalu suruh mama beli dr kawan dia. Sedap kot ;D

    BalasPadam
  3. bagus ni ix.. kalau nak buat dried roselle tu, masuk oven tak leh ke?

    BalasPadam
  4. di area jb ada jual x? ssh nk dptkan kordial yg sedap & sesuai utk anak. beli yg kat tesco bnyk pewarna. bila anak minum gigi merah

    BalasPadam
  5. @rina : kat JB x sure la ada ker tak? ni home-made punyer jer... yang saya punyer tak guna pewarna pun...

    BalasPadam
  6. @Ina : klu masuk oven leh jer klu nak cepat..jgn kering sgt, tak best..kering2 basah gitu.

    BalasPadam
  7. @Prince Halilintar : Ix baru jer nak tanam pokok roselle ni...bru berbunga..

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.