10 April 2011

[Updated Video!] Telur Ayam Tiruan Kini di Malaysia [Cara Buat]

Membaca Akhabr semalam dari Akhbar Sinar tapi sumber ni aku amik dari Berita Harian Online pasal "Telur Ayam Tiruam Di Pulau Pinang"! Isu telur tiruan ini sudah lama tersebar dan satu sumber internet bertarikh 24 April 2009 di Laman Web ChinaHush.com pasal Telur Tiruan ni. Bermaksud telur tiruan telah menembusi pasaran Malaysia (unless klu ada orang Malaysia buat sendiri telur tiruan ni...)
Petikan Artikel Berita Harian Online 06/04/2011:

GEORGETOWN: Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang.
....."Komponen bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati,"...

Langkah-Langkah Buat Telur Tiruan (Sumber : weirdasianews.com)

Kos Chemical yang agak boleh tahan memang senang di buat di rumah jer dan mendapat keuntungan yang memuaskan.


Bacaan Tambahan :



UPDATED! : Video yang di Share di FaceBook dari Youtube (thestaronline)
 Tentang perbezaan Telur Tiruan dan Telur Asli

    18 ulasan:

    1. alahai..
      xbestnye.. telo pon ade tiruan..

      BalasPadam
    2. zaman sekarang ni sume nak tiruan..

      BalasPadam
    3. tulah dulupun aku dh pernah baca.. yg org china buat telur tiruan.. skang dh merebak sampai malaysia.. nasib baiklah aku ni bukan penggemar telur..

      BalasPadam
    4. tu prince pun tgk berota semalam..rini byk dah blog wat entri ni..telur pun nk wat tiruan..hm,..klu blh bahayakan kesihatan kenelah waspada..

      BalasPadam
    5. Ish, tak sangka Malaysia pon da ada telur tiruan. Terpaksa lah bela ayam lepas ni. To take a real one. Hehe..

      BalasPadam
    6. alamak...! macam2x laa telur pun nak tiruan...pas nie ada gak orang tiruan?? adehhh... semua nk kaut untung punya pasai...

      sabor jerk laa...hati2 makan telur..

      BalasPadam
    7. semua nak tiruan tiruan,wat rasa sangsi nak makan aje

      BalasPadam
    8. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
      //__l_l_,\____\,__
      l_---\_l__l---[]lllllll[]
      _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      " Antara kau dan aku
      Blog ini sebagai pengantara”
      http://firestartingautomobil.blogspot.com/
      http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

      Jom terjah entry terbaru
      kereta gear auto dan gear manual

      uihhhhh baha betoiiii telur pun ada yang diorang buat tipu punya..... apa lahhh nak jadi

      BalasPadam
    9. tension la benda-benda camni,, tak guna betul org yg buat benda ni semua, kalau pandai sangat sains tu buat la benda yg tak memudaratkan kesihatan..nyampah

      BalasPadam
    10. Biasa dia tak jual dalam pek tu semua tiruan.

      Dalam satu kartun tu, dia letak telur tiruan 2. 3 bijik. Hak lain telur asli. Orang pun ta perasan sangat. Kalau perasan pun orang tak minat nak mengadu.

      Kalu kita maybe perasa.
      Tapi kalau macam kat pasar malam, masa beli kue tiaw tu dia campur telur palsu, makan telur palsu la kita.

      hehehehe...

      BalasPadam
    11. mantop.. err.. harga sama tak..?? hahaha

      BalasPadam
    12. do follow back :)
      http://sesucisaljiputih.blogspot.com/

      BalasPadam
    13. nak buat tp tak buat2x lagik...kat biz blog jer dah buat:-)


      sama laa...promote Hb gitu2 jer mana terdaya...sekarang kurengg sikit lebih promote churp churp lagik...kes HB potong income nye pasai.....huhu..
      ramai dh terkena...

      BalasPadam
    14. dahsyatnya..macam2 la penipuan sekarang..

      BalasPadam
    15. seram kn zaman skg.

      suma bnda dh xselamat

      BalasPadam
    16. isshh,,, mcm2..nasib bek xde lagi klon manusia...nnti, x pepasal tgk ade 10 org muka sama..haha...mustahil la

      BalasPadam
    17. kalau semua bneda nak tiru..susah la...tapi yang tiru konpem xsama yang telah diciptakanNya..betul x???

      im new follower of u

      Ingin Belog anda diterjah...setiap entry dikomen????klik sini
      Sape Nak Chegu Zubir Terjah?????-Segmen

      BalasPadam
    18. nak buat medical check up la...kut2 dah termakan benda ni. Rosak la 'telur' ku. Hampeh.

      BalasPadam

    Terima kasih kerana sudi baca.
    Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.