17 April 2011

Tutorial #24 : Letak FB Like Button Setiap Entry/Post [Re-post]

INTRO # Pada mulanya aku mencari Tutorial untuk letak Like Page Facebook untuk Page Blog aku di Facebook, pastu terjumpa lak tutorial untuk letak Like Button pada setiap entry/post blogger ni.. So alang-alang tu wat la dua Tutorial LIKE-LIKE dalam Blog ni..
p/s : Kat sebelah Kanan tu ada Butang LIKE untuk Page Blog ni di Facebook.. Sila lah LIKE yer.. Dia auto-publish. [Rujukan : Tutorial-23-Letak-FB-Like-Page-Button]

1. Buka Blogger Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Expand Widget Template
(p/s: sila backup template dengan 'Downlod Full Template')

2. Search/ Ctrl + F Code tersebut :  [Rujukan Post Daripada Blogger Misztrex]
<data:post.body/>
p/s: Kalau Korang ada 'Read More' Button : Code yang perlu di cari :
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>
3. Copy Code di bawah ni, kemudian Paste pilihan Code di BAWAH :
<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
p/s: Tukar 'Light; Kepada 'Dark' ; Bergantung pada Background Template..
p/s : Kalau nak letak LIKE BUTTON ni ATAS Post.. Sila Paste SEBELUM code  : <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>    atau   <data:post.body/>
Kalau nak letak LIKE BUTTON ni BAWAH Post.. Sila Paste SELEPAS code  : <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><data:post.body/></b:if>    atau   <data:post.body/>
[Rujukan Post Daripada Blogger BudingYun]
4. Klik Preview, Okay!? Save Template...

p/s : Kalau korang Malas nak komen, tekan LIKE pun dah memadai...hehe~~
p/s 2:  Aku Ubah Tutorial ni selepas melihat dan LIKE post Cerpen FaizalSulaiman, Tak perasan lak bila aku tekan LIKE tu, dia auto-publish dalam FaceBook la...oicc~~

36 ulasan:

  1. oo..hari tu saya ada buat, tak jadi..code nye salah rupanya..skrang ni pakai yg sedia ada kat blogger tu je..anyway..thanks ix

    BalasPadam
  2. berinfo...i follow,plz follow me back..tq

    BalasPadam
  3. Dekat 1000 follower ni, ni tahap otai dah ni.. hehehe..

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum.. nak tnya. dia brgntung pd jenis tmplate yg kita gna juga ke? sy tak boleh buat pun, huhu.

    BalasPadam
  5. terima kasih banyak2. alhamdulillah sy dah cuba. :)
    minta maaf sy trlepas pndg kut. hehe

    BalasPadam
  6. tq. i use ur toturial in my blog.. thank for your tips..

    BalasPadam
  7. thankz for the tutorial.. *kipidap!

    BalasPadam
  8. trimas yer..dah ade like button.. hehe

    BalasPadam
  9. xjumpa pon untuk read more button :(

    BalasPadam
  10. kenapa tak boleh ye ? kalau guna simple templates mmg tak boleh ke ?

    BalasPadam
  11. sy da buat. Ada button like setiap entry tp kalau sy view blog secara keseluruhan. kalau sy da tekan tajuk entry button tu da takde.napa ek???

    BalasPadam
  12. thanx sgt2...amat membantu sy...
    n plez follow me 2...

    BalasPadam
  13. dah bnyk saya try...yang ini yg menjadi..tq so muchh..thumbs upp!

    BalasPadam
  14. terima kasih! sangat berkesan! nak share entry ni dalam my blog. :)

    BalasPadam
  15. Thank thank thank and thank you , hihi :)

    BalasPadam
  16. tengs buddy! ritu dah buat, tetibe bila tkar skiin baru, lpe nak update..hehe tenxs much3!! ;)

    BalasPadam
  17. Alhamdullilah. (^^ )
    cume yg untuk read more tak boleh......

    see also . . .
    bersyukurlah dalam hidupmu (feat boboi boy & sami yusud)
    http://www.youtube.com/watch?v=d9USJU68OYI&context=C4482819ADvjVQa1PpcFNCP96_lCy0iH33Y601jx5UQtIqSmqSjTI=

    BalasPadam
  18. keluar error mcm ni :

    More than one widget was found with id: HTML6. Widget IDs should be unique.
    Error 500

    kenapa yer TT?

    BalasPadam
  19. @ad azm : saya pun tak pasti, kalau secara teorinya, maybe template awak dah ada widget utk Like FB ni, try recheck kat html code template tu....

    BalasPadam
  20. @mira : maybe salah copy-paste code kot... tu maybe ada beberapa tempat dalam html tu...agaknya la

    BalasPadam
  21. @mira : maybe salah copy-paste code kot... tu maybe ada beberapa tempat dalam html tu...agaknya la

    BalasPadam
  22. @mira : maybe salah copy-paste code kot... tu maybe ada beberapa tempat dalam html tu...agaknya la

    BalasPadam
  23. dalam byk2 tuto, yg ini menjadi.. terima kasih :D

    BalasPadam
  24. kalau code nie xde cmne nak letak??

    BalasPadam
  25. @Cik Atynn Bieyah: code yang mana tu takde? kalau tak jumpa code yang sama mcm tutorial, cuba cari code yang seakan-akan sama..macam lepas tu..cari code 'data:blog.pageType' ke...

    BalasPadam
  26. kenapa i tak jumpa yg ctrl + f ?

    BalasPadam
  27. Tak boleh nak copy lah code yg ko bg bro...

    BalasPadam
  28. @Mohd Fauzli: sekarang dah boleh dah.. aku baru disable copyright... :)

    BalasPadam
  29. JEMPUT DATANG KE BLOG SYE http://missjiemarsin.blogspot.com

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.