25 April 2011

Kisah dan Gambar Kucing Melahirkan Anak

 Post ni adalah sequel daripada Post yang bulan lepas iaitu : Berita Baik (GoodNews) 
 Kali ini Berita Baik yang aku dapat ialah : Kucing Beranak! Kucing ini sebenarnya bukanlah hak milik kami... Tapi ia merupakan milik jiran hadapan rumah.. Ibu Kucing ni selalu lepak umah aku untuk makan coz mak aku kata tuan rumah sana tak bagi masuk..Ishk! nak bela kucing sangat tapi tak concern betul...
Jadi, Tanggal 14 Mac 2011, aku berpeluang menyaksikan dokumentari LIVE kucing ini melahirkan anak...(aku siap buat Vlog pasal Detik ni...)
Anak Kucing Sulung...Masih bertali pusat...

 Mula-mula Ibu Kucing tu asyik meng'meow' jer kat kaki aku, ingatkan dia lapar ke dahaga ker.. So, terdetik la hatiku ini bahawa kucing ni maybe nak beranak.. So, aku naik tingkat atas sediakan satu kotak besar untuk Kucing ni melahirkan anak.. Tapi kat tempat letak pakaian kotor aku yang sempit itu juga menjadi pilihan...huhu~

 Selepas kucing tu melahirkan 3 ekor anak, masih termengah-mengah lagi... masih ada 'kittens' lagi tu... yang Newborn Kittens tu bila dah lepas tali pusat terus cari susu ....



 Selepas beberapa ketika, ibu kucing tu membersihkan anak-anak kucing tu, diorang terus-menerus menyusu

Updated!  :  Tak pasti brapa ekor anak kucing tu masih hidup, coz bila anak-anak kucing ada kat umah aku, ada la adik-bradik aku tu gi kacau... Ibu kucing pun bengang la..lalu dia pindah lagi, then di cabuli hak privacy, kemudian pindah ke rumah pemilik asalnya.. lepas tu pindah ke umah aku lagi... Dalam proses pindah terakhir tu, jiran sebelah ada sekor Kucing jantan... Kucing jantan ni ntah mari dia punyer hormon pe ntah gi bunuh anak kucing tu....huhu..
P/S : Kat rumah aku ada 2 ekor anak kucing yang sangat comel dan cute dan aktif dan manja... Bakal kakak ipar aku bagi kat Mama... seekor Jantan dan Seekor Betina... Adik beradik...

18 ulasan:

  1. kucing betina akan bunuh anak jantan yang baru lahir,kerana harem, tuh science ckp


    kucing jantan akan bunuh anak kucing jantan sbb dikhuatiri ank kucing jantan tuh akan melawan kuasanya..


    dan perangai2 haiwan2 tuh lah yg manusia ikowt pd zaman skrg. :)

    tp pape pon, sy suker jd bidan terjun utk kucing sy klu diorg beranak, hehehe :)

    BalasPadam
  2. Kenapa tak rakam..?? tgk vid baru layan.. HAHAHA

    BalasPadam
  3. aq pun suka pada kucing..
    tpi dalam pada mase yang sama aq takut kucing..
    yela trauma sbb kena cakar..

    blogwalking

    http://shaz-iceboyz92.blogspot.com/

    BalasPadam
  4. baru buang anak kucing baru lahir yg takde pale...

    kat rumah aku byk tol kucing buang anak...ish ish ish...

    BalasPadam
  5. kucing sis kat kampung pun dah branak jugak..hehehe..xsabar nak blik tgk anak dia..mst cantek.

    BalasPadam
  6. hi lucunya....? kat mana tuh kucing melahirkan...?

    BalasPadam
  7. biase cmtu laaa , kalau 5 hekor lahir .. x tentu lg sume idop .. :)

    BalasPadam
  8. kuncing jantan mmg xboley tgk ank kucing baru lahir..die akan bunuh atau makan...selalu mcm tu la..

    BalasPadam
  9. sedih, teringat kucing2 aku...
    ade 4 ekor kucing besar, 3 daripadanya aru branak dpt kittens comel2....6 ekor sumenyer..
    tp pastu diorg sume termakan racun
    2 ekor jer survive..sedih..isk2

    BalasPadam
  10. eh, bila nak kuarkan vlognya??
    nak tgk..

    BalasPadam
  11. kucing mmg syg anak die...tapi masalahnye kalo die asyik angkut anak die tu..kdg2 mati sebab tengkuk anak kucing tu patah...

    BalasPadam
  12. macam discovery channel plak..:)
    selalu kami dapat tgk da siap beranak dah..
    nampaknya ko dah jadi penyelamat, kira mak bidan la juga..:)

    BalasPadam
  13. cutenya.. ya lah nape tak rakam... tapi kesian kucing tu.. may be dia x selesa bila org tgk dia beranak.. huhu... jaga elok yer anak2 kucing itew.. kucing adalah binatang kesayangan Rasullulah...

    BalasPadam
  14. Aduyai dah mcm ank tikus da..meremang bulu roma....

    BalasPadam
  15. ya allah...pestaim tgk ni....
    mcm mana la kalau arnab mina beranak..siyess mina pulak cuak...huhuhu...

    ciannye byk dah mati....comel sgt tgk kucing tu minum susu ibu dia..hihihi..

    BalasPadam
  16. nad, dah 10 kali tgk kcing beranak.dr dia mgaduh skit. kluar. n smua la. mimi tu dah jd nenek.. hakhak. anak die tu 3 kali brnak da. ermmm.. tp xterdetik pulak nak rakam.atau tgkap pic tme dia sakit tu.. sbb nad lak yg xtentu arah..kelam kbut. riso.. apo la..hihi.. tp terbaik la post ni..

    BalasPadam
  17. comelnya..pengalaman berharga ni..tak semua orang dpt tengok..masyaAllah..

    Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

    Belog kami :Notre Belle Histoire

    BalasPadam
  18. pnh dgr org ckp..xslap ble kcing dh branak, xleh sentuh ank die..sbb ble de bau mnusia..die akn bnuh ank die 2..ats sbb pe xtaw..klu xslah ar

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.