21 Mac 2011

Tutorial Komputer : Ubah Icon Folder Destop Jadi Cute!!

Sebelum aku melayan Rango yang di download daripada www.syok.org via Internet Download Manager (IDM), keep blog updated dengan satu tips yang aku wat untuk  desktop aku supaya kelihatan ceria, cute dan sedap mata memandang;iaitu
Mengubah Icon Folder Jadi Cute-Cool-Custom
(maybe well-known dah so, highlighted! 'Keep Blog Updated!' sambil minum homemade Lemon Tea~~)
1# Sebelum tu Folder aku biasa jer yang warna kuning/coklat tu....

2# Lepas tu, Right-Click kan kat Folder Pilihan tu dan pilih 'Properties',

3# Dah kuar 'Properties Box' tu, Pilih kat 'Customize' dan 'Change Icon', pastu kuar lah yang 'Browse' Icon yang korang nak tu...

 
4#Okay! Kalau yang aku punyer dah save dah aku punyer Icon Pictures, so pilih dan Apply dah.
Yang ni korang kena ingat la, Format Icon yang digunakan untuk Folder ni adalah *.ico, so, maybe korang boleh Google *.ico yang menarik dan Save..

Atau Boleh aku cadangkan website icon ni : Icon Archive
5# Tada..! dah siap dah tukar icon folder menjadi lebih cool-cute. Camni lah rupa desktop aku ..Korang pun leh cuba...
P/S : Save as Icon tu dalam format *.ico. yer...

Lemon Tea pun dah habis dah, nak tambah Tea O lak...sambil layan Rango~!


8 ulasan:

  1. yeah...
    nak buatlah mcm tu ^^
    comelnyeeee..

    gmbr bunny ade???

    BalasPadam
  2. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    “Tali timba ditarik perlahan
    Terasa sejuk air perigi
    Ziarah Blog tanda persahabatan
    InsyaAllah hamba datang lagi”

    Maaf kerana lama tak berkunjung yerrr .. minggu lepas agak sibuk sangat maaf lah yerr...

    uihhhh ni petua yang bagus ni....destop aku masih gambar window ajerr dah nai jemu melihatnya

    BalasPadam
  3. mmg cutela..bley try ni..

    BalasPadam
  4. oo..thanks for the tips.. awak dah donlot rango ek.. smlm saya dah register kat syok tu.. terima kasih.

    BalasPadam
  5. http://themakingforme.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. hai.. buat entri sama tapi cara lain sikit..linknye :http://sararose-93.blogspot.com/2012/09/tutorial-tukar-icon-desktop.html

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.