10 Januari 2011

[CERPEN MONOLOG] Bahagian 2 : Tekanan


Bahagian 2 : Tekanan

Kenapa aku yang hidup? Hidup aku ni bagaikan tidak bermakna lagi. Sejak pemergiannya, aku tak dapat menumpukan sepenuhnya kepada kerja aku. Semuanya menjadi gelap. Semua yang aku lakukan serba tak kena. Tidurku tak selena bayi lagi. Mandiku hanyalah aliran air membasahi badan. Makan minumku hanyalah sesuatu yang memberikan aku tenaga. Dimanakah nikmat kehidupan ini.

Arghhhh! Kenapa?! Kenapa?!! Kenapa bukan aku menggantikan nyawa isteriku tersayang tu?!! Kenapaaaaaaaaa!!!!!!?????

Berat hatinya menerima dugaan ini. Hatinya terasa sakit sekali bagaikan ditusuk ribuan bilah pedang. Dalam keadaanya sekarang, kecelaruan perasaan, ’mental block’, serta kekusutan fikiran. Dia mampu bertindak di luar batasan norma.

Sudah lah tu Iqmal! Dia sudah pergi! Kita sebagai manusia biasa tidak mampu menghalang ketentuan Qadar dan Qada’ Allah. Banyakkan mengucap!!”.

Kelihatan Iqmal terkulai tak bermaya setelah habis isi biliknya diselerakkan. Jeritan Faizal lagi tidak mampu menembusi deria pendengarannya lagi. Mindanya telah di kawal oleh perasaan yang hampa, kecewa dan duka. Begitulah keadaan emosi Iqmal yang tidak menentu, terutama bila dia bersendirian. Permergian Aisyah ke Rahmatullah merupakan satu hentaman kuat dalam diari hidupnya.

Sabar Mal...”,

Suara Faizal mula beransur turun frekuensi dan nada, mendekati Iqmal yang memandang kosong ke arah loceng angin (wind chime), hasil seni isterinya itu.

Kau tidak boleh bersendirian macam ini. Kau kena keluar. Kalau kau tinggal keseorangani, bertambah celaru jiwa kau nanti!

Iqmal masih tersadai tidak bermaya jiwanya. Dunianya kosong.

***********************************
Bila seseorang hilang pertimbangan akal dan perasaan. Tidak kira betapa kuat suara dilantangkan. Ia tidak dapat menelusi jiwa seseorang itu. Jika hati itu sudah dekat antara satu sama lain. Walaupun bisikan jua mampu menusuk ke sanubari jiwa.

Ikut aku sekarang! Aku bawa kau keluar dari bilik ini..”

Sentakan suara tinggi Faizal mengembalikan lamunan Iqmal bagaikan layang-layang terputus talinya. Dia masih mengambil berat akan teman karibnya itu. Tanpa menghiraukan keadaan Iqmal, Faizal terus menariknya keluar dari bilik yang suram itu ke suatu tempat.

***********************

Kesunyian hanya membuatkan kita lebih sensitif, sensitif terhadap memori terkumpul. Kesunyian juga membuatkan kita berfikir. Sedar. Muhasabah diri terhadap memori silam. Memori yang terkumpul di benak fikiran.

(Sambungan MONOLOG Bahagian 3 : Monolog)

16 ulasan:

 1. eh..aisyah tu blogger a.k.a cinta pandang pertama dia iqmal kan?

  BalasPadam
 2. salam


  jumpa cerita cinta kat sini, follow lah...

  BalasPadam
 3. terbaik ar mal!!

  teruskan usaha ok!

  BalasPadam
 4. teruskan menulis.. ditunggu episod ketiga!

  BalasPadam
 5. menarik :) nak tahu selanjutnya

  BalasPadam
 6. salam

  aaaaaaaaaaaaaaaa benci!!... Kenapa cerita sedih.. Nanti saya nanges niem,sape nak sapukan ahakz.. TERBAIK bro.. Suka... Follow here laa.. nak tahu jalan cerita seterusnya...;)

  BalasPadam
 7. Menarik...
  tak sabar menunggu kesinambungannya...

  i follow u....

  BalasPadam
 8. @FaizalSulaiman: semuanya memang dh siap dah..saje je wat by part..

  BalasPadam
 9. @mynshazmin: thax..ok dh dpt tahu selanjutnya...

  BalasPadam
 10. @apezs shah: tahx apies....dh hbs dh cite ni....

  BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.