14 Disember 2010

Part 1 : Mendaki Gunung Nuang, Selangor Waktu Malam

..:: 03 Disember 2010::..
Ia merupakan keputusan last minute aku menyertai Ekspedisi Mendaki Gunung Nuang, iaitu gunung yang tertinggi di Selangor. Ekspedisi ini di anjurkan oleh GunungOnline.com di mana peminat pendaki menyertai forum GunungOnline tersebut.
 Pada malam 03 Dis 2010, Semua peserta berkumpul di kaki gunung; Trek Kuala Pangsoon, Hulu Langat, bacaan doa selamat dan mula berkumpul. Trip for Beginner (katanya...). Ini merupakan ekspedisi mendaki gunung aku yang pertama aku sepanjang hayat.Huhuhu~~



 Aktiviti mendaki bermula pada malam hari, jaraknya tidak di ketahui lagi. Semua 11 orang peserta bersiap sedia dengan minuman dan lampu suluh masing-masing. Kami pun mula berjalan lebih kurang 2 jam. Tempoh masa 2 jam memang tak terasa kerana di selubungi gelap malam dan kepenatan untuk beginner macam aku.
Sepanjang perjalanan mendaki ke Kem Lolo, kami dapat melihat sejenis kulat yang bercahaya! berwarna hijau luminescent.

  (Ohhh! Flash kamera terlalu bercahaya!!)
 Lebih kurang jam 1 lebih pagi, kami pun tiba di Kem Lolo Bawah, didapati beberapa kumpulan pendaki lain yang sudah berkhemah di Kem tersebut.

 Selepas berehat seketika, Abang Sham (Full Time Guider) serta beberapa peserta lain mula mendirikan khemah untuk kami tidur pada malam tu.





Walaupun kepenatan, aku tetap berasa excited kerana berpeluang merasai pengalaman ekspedisi mendaki Gunung Nuang, (1493m = 4898 ft), di mana terletak di Banjaran Titiwangsa. Terletak antara sempadan Selangor dan Pahang. Lebih kurang jam 2.30 pagi lebih kami mula berehat dalam khemah dan tidur. Bersedia untuk pendakian ke Puncak Gunung Nuang pagi keesokkannya...

COPY PASTE STORY




Salam Maal Hijrah semua,

Hari ni aku nak bercerita tentang pengalaman mendaki Gunung Nuang. Semuanya bermula dari sebuah post dari forum Gunung Online.


Memandangkan dah dekat setahun aku tak panjat gunung (last panjat Gunung Dato'), aku buat keputusan utk join ekspedisi ni, tambah2 dia tulis utk beginner, so aku bajet takde la seksa sgt. huhu.

3 Disember 2010

1000pm

Berkumpul kat Tesco Ampang. Alhamdulillah, cuaca sgt baik malam tu (Asalnya aku bajet hujan turun mencurah2). Bro Sham Castello sampai lebih kurang dlm pkl 1030pm camtu. Sebaik semua dah berkumpul, kitorg start bergerak ke Pangsun. Dalam perjalanan, tetiba jer turun embun, dalam hati aku, "Abesla malam ni hujan turun gak". Oh, rupanya tak hujan, embun turun kejap jek.

Sesampai kat Pangsun, kitorg beramas beramah mesra ngan semua peserta yang join, total peserta 10 org.


1145pm

Start bergerak ke Kem Lolo Bawah.. First time merasa pengalaman berjalan dalam hutan malam2.. Utk ke Kem Lolo Bawah, kena lalu jalan balak. Nak berjalan ke Kem Lolo Bawah ni amik masa lebih kurang 2 jam gitu.. Sepanjang laluan ke Kem Lolo Bawah, kita akan lepas 4 pondok rehat.. Memandangkan dh malam, takde la nak amik gambar byk2 dalam hutan, buatnya tertangkap gambar entiti.....

0245am

Sampai ke Kem Lolo Bawah. Sesampai sana, dah ada group bebudak dari IPT bercamping kat situ.. Selepas bertegur sapa lite2, kitorg terus naikkan khemah dan fly.

0 $type={blogger}:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.