23 Januari 2010

Kuih ke? Dessert...?

Ni nak panggil dalam klasifikasi per erk? kuih ker? Kira 'dessert' ler .....
'Dessert' ni di kenali sebagai LOCONG....
(menurut mama aku..coz aku tak tau pun pe namanya sebenarnya...)

LOCONG ni merupakan sejenis pencuci mulut yang sangat manis, orang terengganu kan manis2..., dimakan bersama santan/susu cair...
Isinya terdiri daripada buah nangka yang di potong memanjang (2,3 kerat jer), buah kabung, yang lembik2 macam cendol tapi kenyal & besar skit....(macam dalam ABC tu)
Biasanya klu aku makan benda ni mesti tersedia bersama segelas air masak coz 'TOO SWEET! hihi...


p/s : klu kuih muih yang manis2 ni biasanya dari Kelantan/Terengganu kan...agaknya...coz biasa makan kuih dari kelantan manis2 jer....orang terengganu pun manis2 gak..he

10 ulasan:

  1. locong?..emm..cam nak try ar mal. hehe..aku pena try "butir nangka" ngn "lompat tike" kat klate.fuhh sumpah manis.tp aku suka try makan2 neh.hehehehe

    BalasPadam
  2. tu sbblah ramai org kena kencing manis.. heheh..

    BalasPadam
  3. kuih tu pun dalam katagori dessert gak bro... tp mcm best je... tp aku tak leh makan kot.. sbb im olady sweet... ahahahah..

    BalasPadam
  4. RE : Faizal Sulaiman........
    makan ler yg wat kita hepi..makan le berpada2 yer....hihi

    BalasPadam
  5. RE : Mr.Syah....
    tu sbb semua org manis2 (sweet2) jer.....haha

    BalasPadam
  6. RE : Faizal Selamat....
    hahha! amik ler 'sweet' bhgn ko.....

    BalasPadam
  7. baper kali ulang "org trgnu manis2". hahahhahaha ... cam sedap jer .. mkn waktu tgh hari panas bara best nih

    BalasPadam
  8. RE : Frodo....
    haha! tetiba je *blushing aku.....saje nk tegaskan...ahha....klu makan sejuk2 best gak....x r manis sangt letak ais...

    BalasPadam
  9. cam sedap ajer...maner nak bli ni... lapar lapulak...hihihi

    BalasPadam
  10. isk tak pernah try dan x pernah tengok
    tapi nampak mcm best jer

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.