06 Disember 2009

Will Attend Interview My Dream Job!!!!

Hari Khamis yang lepas....
Baru sudah kekenyangan makan tengahari di RASAMAS guna kupon 20% daripada TM...
Sampai je rumah, Papa bagitau, "Ada surat temuduga hok Mal tu..."

Bila capai jer surat tengok kat sampul tu Logo Muzium Negeri Terengganu....
Lebih kurang 7 Bulan!!! AKu 'apply' masa Bulan 4 haritu lepas final exam!!!

TEMUDUGA JAWATAN AHLI FOTOGRAFI B27/28 !!!
Woww!!! My Dream job!!!
Untuk jadi Professional Underwater & On Land Photographer!!!

Temuduga 09 Disember 2009 ni...
(sama tarikh besday member aku tu..so, aku cuti ler aritu utk celeb besday dier...)
Jam 08:30 Pagi

Sekarang ni tengah keje biasa2 jer....
I want this Job!! x kisah pun gajinya brapa...asalkan dapat keje yg aku tersangat minat ni!!!

Masa bulan April lepas, aku ada wat 'entry' pasal MUZIUM NEGERI TERENGGANU (click) citer aku gi amik borang untuk isi jawatan kosong sbg PHOTOGRAPHER MUZIUM ni....

Masa 'apply' untuk jawatan ni gak...aku ada 'attach' MY TOP 10 PHOTOS (click) bersama resume' + form....

Tentu ler aku AKAN wat sehabis baik masa temuduga ni!! Agak kecewa ler klu diorang 'reject'!!
KELEBIHAN aku adalah...
SAYA BERPENGALAMAN DALAM MENGAMBIL FOTO DI DALAM AIR/LAUT!! SAYA MEMPUNYAI LESEN SCUBA DIVER OPEN WATER SELAMA 3TAHUN!


WISH ME LUCK GUYS!!! ADA SESIAPA NAK SHARE TIPS UTK JAWATAN PHOTOGRAPHER NI DIGALAKKAN! I'M LOOKING FORWARD!

p/s : FOLIO ARTWORK X WAT LAGI....SOFCOPY & HARDCOPY

15 ulasan:

  1. 1st ke saya?
    hehe

    wish u a very good luck Mal.Aku tau ko leh buat punya!!.gambar top 10 tu pun cantik n there is no valid reasons they can't hire u based on ur skills tu.

    goodluck, wat yg terbaik okey:-)

    BalasPadam
  2. Goodluck bro..
    wish u all the very best..

    BalasPadam
  3. hoh, buleh interview doh?
    ni hok mung royak ke aku aritu owk?
    buleh lah tu.

    BalasPadam
  4. Best of luck :)

    Dpt keje nti leh r amik gmbo byk2 eh... hehe.

    BalasPadam
  5. Wow, kamu hebat!
    Kamu ada bakat!!
    All the best for u Mal..
    Jgn lupa bykkan buat research on ur job scope nanti ok..
    Good luck buddy!

    BalasPadam
  6. Gud luck buddy!
    will pray for u... moga2 dapat kerja ni.. amin

    BalasPadam
  7. tips???
    hurm... cekgu tak pernah lagi kena interview utk jadi photographer... sbb cekgu ni cekgu... =) blum ada rezeki lagi utk di interview...

    tp ni pendapat cekgu la...
    tips yg boleh digunakan....

    1. bawak semua barang kamera yang kamu ada... menunjukkan kamu mmg bersungguh2 dalam bidang ini...

    2. Bawak semua gambar2 yang kamu pernah ambil.. kalau rajin kamu cuci la sekali dan masukkan dalam album... ni menunjukkan presentation kamu kemas dan sistematik....

    3. Bawak jugak laptop yg ada softcopy semua artwork photo kamu. nanti masa interview kamu boleh cakap "kalau tuan mahu tgok dlm laptop saya juga ada hasil2 kerja foto saya". kalau dia nak tgok, boleh la kamu tunjukkan.

    4. nyatakan kemahiran dan skills kamu dalam mengedit gambar... kalau dia minta utk lihat, kamu sudah ada laptop untuk ditunjukkan kemahiran kamu itu...

    5. cube kenali nama2 terkenal jurugambar di malaysia mahupun dunia kerana mungkin mereka yg interview kamu adalah senior photographer... mereka akan tgok pengetahuan kamu juga dalam bidang ini... jadi kena bersedia tau.

    6. Penampilan kena kemas.... yg penting confident.... kalau boleh jawab semua soalan yang dia tanye... walaupun kita tak jawapan dia....

    semoga berjaya ye... =)
    sy doakan kamu..
    amin...

    BalasPadam
  8. Thax semua..x sempat nak reply komen2 korang satu..laptop problem jer....
    pape pn...
    TO Cikgu Munira..Thax a lot bg tips... ;-)

    ada ler beberapa entries utk 9 disember sajer....

    BalasPadam
  9. besh ah yer.. nok gok.. huhuh..
    gud luck mal.. tapi da lepas da pun.. so camne intebiu?

    BalasPadam
  10. eh cikyana pun dpt muzium gk
    interview cikyana 10 december

    hehehehe
    gudluck

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.