06 September 2009

Tutorial#1 - Letak Scroll Box Dalam Entry

Kadang-kadang dalam sesebuah entry blog, kita mahu letak, berkongsi banyak maklumat. Tapi jika letak terlalu panjang artikel mungkin blog tersebut nampak terlalu membosankan untuk scroll-down serta banyak ruang diperlukan. Jadi, salah satu cara untuk menjimatkan ruang entry blog dan kasi nampak kemas skit, aku cadangkan letak Scroll Box ni dalam entry anda. Mudah je!

Contoh Scroll Box :

Tips-Tutorial

  • Tutorial#1-Scroll Box
  • Tutorial#2-Pop-Up Window
  • Tutorial#3-Toolbar Moving Text
  • Tutorial#4-Favicon(Gambar kecik web)
  • Tutorial#5 - Tambah Yahoo Messanger
  • Tutorial #6 - Background Static Image
  • Tutorial #7 - Related Stories Each Post. Thumbnail
  • Tutorial#8 : Highlight Admin Comment
  • Tutorial#9 : Tambah [Reply Comment] Button
  • Tutorial#10 - Blog Archive Scroll Box
  • Tutorial#11 - Tambah Iklan Nuffnang (Star Rating)
  • Tutorial#12 - Hide/Minimize ShoutBox Celah Skrin
  • Tutorial#13 - Recent Post yang Bergerak-Gerak
  • Tutorial#14 - Sembunyikan Navigation Bar Blogger
  • Tutorial #15 : Sembunyikan 'Title and Description' Kat Header
  • Tutorial #16 : Pilihan Susunan Blog Archive
  • Tutorial #17 : Tambah Blockquote
  • Tutorial #18 : Tambah Jumlah Komen (Tipu-tipu) / Tambah Pendahuluan Komen
  • Tutorial #19 : Tambah Background & Border Pada Footer Post
  • Tutorial #20 : Cara Buat Post Auto-Publish
  • Tutorial #21 ; Standby Mode/ScreenSaver pada Blog
  • Tutorial #22 : Gadget Bilangan 'TopCommentators
  • Tutorial #23 : Letak FB Like Page Button Dalam Blog
  • Tutorial #24 : Letak FB Like Button Setiap Entry/Post [Re-post]
  • Tutorial #25 : Tulis Blog Secara Offline 
  • Tutorial#25 :Code Tambah Image+URL Iklan 
  • Other Tutorial #1 : Daftar Paypal Guna Kad ATM (Debit Card) Maybank

1# Setiap kali nak letak Scroll Box dalam entry ni, cuma Copy code di bawah ni dan Paste ke dalam New Post.
<div style="width:480px;height:200px;overflow:auto;
border-width:4px;border-color:#151B8D;border-style:solid;">
Your content in here.
</div>

Saiz Kotak Boleh di ubah:
Lebar - Width : 480px
Tinggi - Height : 200px

Code Warna Border :
#151B8D = Dark Blue
#000000 = Black
#FFFC00 = Yellow
#FF000 = Red

* Kalau nak tengok jadi tak, Paste di bahagian 'Compose', Kemudian klik 'Edit HTML' dan Klik 'Compose kembali.
2# Kalau dah nampak Scroll Box tu, Paste je sebarang Artikel, Gambar dalam tu secara automatik ia akan menjadi Scroll Box (Jika Artikel melebihi had kotak)

Nota : Pastikan TANDA bahagian 'Interpret typed HTML' di bahagian Post Options
.**Lebih baik Save Code tersebut dalam Notepad supaya mudah Copy-Paste dan ubah Code Saiz Kotak serta warna. .

7 ulasan:

  1. wat kat blog bahagian entry nampak kemas nih =D

    BalasPadam
  2. eh2 de nama cikYana
    hehehehe

    tahniah2 sbb da bole wt scroll box
    :)

    BalasPadam
  3. ## ANUAR KaMARUDDIN
    : HA'a..sesuai klu ada bca pic nk share....







    ### Cik Yana
    : semestinya ada nma cik yana...;)
    thanx coz ajar..huhu





    ###MISS LOLLY
    ini adalah scroll box untuk isi pic yg byk2...sesuai untuk jimatkan space entry yg panjang berjela2..yg byk pix...

    BalasPadam
  4. wah menarik...good info bro. X perlu la nk tunggu lame2 nak upload foto kan?..hehe. Kalu line yg x berape elok...ok ar jika ader alternatif camni...at least, dapat la membantu. Thanks Bro for the good info :)

    BalasPadam
  5. ha ah...cm gambar kaw..
    hahaha..
    ntahla...
    aku x taw cermin mata sengal tu cmne bentuknyer...
    wakaakaka~

    BalasPadam
  6. ## CHEM5007
    Aku rasa kena upload foto gak..lepas upload bru copy-paste/drag masuk dalam scroll box tu....

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.