10 September 2009

Tutorial #2 - Pop-Up Window / Kotak Selamat Datang

REQUEST FROM MISS LALINK7
"BAGAIMANA NAK WAT POP-UP WINDOW"
~Ala-ala Welcoming Window Text gitu bila nk masuk website~



STEP# 1
Mula2 COPY code bawah ni~
(Gantikan text ada kat "ENTER YOUR TEXT HERE" dengan ayat anda)


<script language='JavaScript'>alert("ENTER YOUR TEXT HERE");</script>
STEP# 2
Masuk kat LAYOUT = EDIT HTML = Search atau Ctrl+F <head>
 


STEP# 3
PASTE code yang di COPY tadi SEBELUM <head> dalam EDIT HTML

STEP#4
TRY KLIK "PREVIEW" untuk melihat hasilnya dan SAVE TEMPLATE

6 ulasan:

  1. wei Mr. Man..aku nk uat word Marquee yang macam header ko tuh..dah banyak kali aku uat tapi x dapat la. Aku tiru source ko pun x jadik jugak...x tahu la...opsss! kantoi...huhu.

    BalasPadam
  2. cuba ko tengok source code aku..rase dah betul dah kan?..ke aku tinggal per2 lagi??..

    BalasPadam
  3. Mr. Man,

    Skrip yg kat atas tu...yang ( " ) tu bukan ker tanda ( " ) ke Mr. Man?..

    BalasPadam
  4. ## Chem5007
    : marquee yg gerak2 tu ker?? yg aku copy tu pn dr HTML aku gak...rasanya jadi kot...aku cek balik....


    anyway, aku xtaw sgt pasal javascript ni...ni pun aku copy dr org jer...hehhehe

    BalasPadam
  5. ## Chem5007
    : Aku dah test code yg aku bg dalm posting tu..jadi jer...

    klu nk wat POP-UP, PASTE SEBELUM < HEAD >

    klu nk wat marquee on toolbar tu, PASTE SELEPAS < HEAD >

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.