01 September 2009

Bila AKU bertemu ULAR!!

Homosapiensz & Serpentes

"Mal!!! Mal!!! Ada ular!!! Cepat turun!!", Teriak mak aku....
aku yang sedang asyik 'surf' internet ni terus berlari turun melihat ular tu
(aku agak 'excited' mendengar perkataan 'ular' tu..)

Cari punyer cari, jupe ler sekor ular yang sedang melingkar kat bawah bakul...nampak relax jer dia...Aku dengan jelesnya amik kayu penyek ekor ular tu..HAH!! gelupur dia...aku tangkap ler ekor ular tu..tarik kuar....
(Menurut pengetahuan aku daripada TV, ular lemah jika pegang kat ekor..berkesan gak)

Ni dia ular yang menjadi mangsa aku..hehhe!!
Mak aku gi umah jiran coz geli tengok ular ni...

(Sape x geli ngn ular?? Sila angkat hidung!!! huh!! "hidung tinggi" btol yerk..Simpulan Bahasa : maksudnya berlagak!!.HAHAHHA!!)

Aku pun siap amik Handphone Sony Ericsson K810i yang Mama aku punyer untuk 'snap' pic menjadi kenangan aku ngan ular...
(Nanti nak cite pasal aku ngn ular ni dulu..Jap lagi cite skit kisah Ular ni lak...)


Aku dengan bangga, bongkak, "hidung tinggi" nya bermain dengan reptilia yang cantik, menarik ni...
Mula2 tangkap, Ular ni agak garang, asyik nak gigit je keje nya..
Lama2 makin jinak lak, Makin aku 'jatuh hati' dengan dengan ular ni dengan kejinakan, warna2 yang menarik...
tapi nak wat camne, Mama dah geli ngan ular ni, so, terpaksa ler aku lepaskan..sebelum tu bermain2 jap..

OoooOOOoooo0...cantiknya kulit beliau bila dia kembang!!
Ataupun bila ular ni "get annoyed"/di ganggu..ia akan mengembangkan dan menunjukkan badannya yang berwarna seakan2 biru kehijauan (macam "luminescent"...Bluish, Turquoise)...
Muka ular ni seakan2 ular sawa...Dia punyer mulut pun macam ular sawa coz leh merenggang untuk menelan haiwan lain...Dah Google dah tp x jupe dia punyer Malay Name..huhu..Ada English Name & Scientific Name jer...


Menurut pen"Google"an aku..
Ular ni ialah "Painted Bronzeback"...
Daripada Family : COLUBRIDAE..
Nama saintifiknya ialah: Dendrelaphis pictus
...(More info..)
Menu utama adalah Cicak, Katak, Burung, Ular lain etc. (Click sini tgk pic Ular ni makan katak..)
Habitat : Semi forest
Aktif pada waktu siang, boleh melompat (bukan melompat mcm katak!!)
Dalam golongan tidak berbisa..

Bila "Homo sapiens" bertemu dengan "Serpentes"
(Homo sapiens ada lah nama saintifik untuk manusia, Serpentes pula suborder bagi reptilia Ular)

Aku jatuh hati ngan ular ni..Tapi apakan daya, benda cantik sentiasa pergi awal..huhu!!
Dengan ciuman terakhir di dahinya, aku melepaskan semula ke tempat ia sepatutnya berada..
SOb~Sob~Sob~

p/s : Haiwan yang x berakal marah kerana mengikut nalurinya, manusia yang berakal marah kerana fikirannya...Tapi kedua2 nya ada emosi Apa yang membezakan manusia dan haiwan?? Kekejaman manusia menyebabkan kekejaman haiwan..Siapa yang lebih kejam?

31 ulasan:

  1. woit..kan kena patut idung tu kan..mula la x leh nk angkat..hahaha.

    BalasPadam
  2. ular itu cantik..
    siyes
    hati2 mal nanti kena patuk sakit tau

    BalasPadam
  3. haiyyak. ularkah?

    .
    .
    .

    lari!!!~~~

    BalasPadam
  4. haish! xavier begitu geli ngan reptiles...

    BalasPadam
  5. ## Chem 5007
    xde patut lg..mmg dekat muka dah..







    ## Xuen Adyla
    yupp..sangat cantik n menarik....huhu





    ## CaPiQa
    iyer ular ni...
    .
    .
    .
    .
    .Kejar~~~!!!






    ## Xavier
    HS geli ngn amfibia...huhu





    ## azzaliena suziantie
    klu kawen ngn ular xleh nk (tuttttttz....)

    BalasPadam
  6. wah ular sprti jdik kwn baik suda :)

    BalasPadam
  7. ## Boo
    kadang2 berkawan dengan haiwan lebeh baik daripada sesetengah manusia yg x berakal..huhu

    BalasPadam
  8. ya ampon...seram...brrr...

    lepas ni spesies apa pulak dier bermanja... =D

    BalasPadam
  9. Malll!!
    U r soooo crazy!!
    Takut la nk dtg umah Mal raya nti..
    kang memacam makhluk keluar duk sblh POjie..
    xmaooo!!!

    BalasPadam
  10. salam bro!!
    serius ko ni?? uitss.ular tu..bukan kucing!
    kagum2

    BalasPadam
  11. beraninya kaw...
    kalau ular hutan aku x berani pegang...
    kalau yg org bela kt zoo yg utk pertunjukkan tu aku berani pegang, sbb ak tau diorang extract bisa ular terlebih dahulu sebelum bg org pegang...

    Satu maklumat ttg ular ni, lepas diorang makan sumthin yang akan menghasilkan bisa mereka tu. Dan daripada bisa mereka juga le dibuat penawar...

    BalasPadam
  12. re : gatalllllllllll...btl pose ko doe..haha

    BalasPadam
  13. ## Anuar kamaruddin
    : huhu~~ maybe HS baru discover yg HS minat haiwan2 eksotik kot...kikiki....

    BalasPadam
  14. ## Pojie Pooh
    CRAZY huh?? maybe i lebey prefer "LAIN DARI YANG LAIN"..hihihi..

    xde mcm2 makhluknya..coz ular tu dh buang....jemput le datang raya... ;)

    BalasPadam
  15. ## MieZ hAneM
    HUHU~~ kucing aku tersayang dah mati coz eksiden..Hamster yg byk2 lak kena makan ngn kucing liar...huhuhu~~

    BalasPadam
  16. ## AkuAyie
    klu nk pegang pn dh yakin confidentnya ular tu xde bisa..so, brani ler..klu ualr bisa memang hancur kepala ular tu...siap aku ciincang2 lg.......

    BalasPadam
  17. hoo.ko memang berani...kalu aku sure dah melakukan jenayah dengan membunuh.

    BalasPadam
  18. Ular tu mmg lawa tp lg lawa ble dpt bengkak kena ketik dek ular.. ekeke

    BalasPadam
  19. haha..setahu aku ular akan bertindak kalau ia detect adrenalin kita bergerak laju. Kalau kita x takut, ular OK jer.

    BalasPadam
  20. looo...orang penyek2 kan ular..die leh bela pulak..
    hadoi..memacam binatang yg di bela ek?
    bila nak bela rimau bintang..
    kalau dah ada sila jemput ke rumah ye? hehehe..

    geli siot tgh ulat kcik2 nie..uewww...

    BalasPadam
  21. ## FIROL
    Bukan berani tapi minat....huhu..

    BalasPadam
  22. ## AHMADJOE
    x kena ketik pun.....ngee~

    BalasPadam
  23. ##CHEM%))&
    owhh..iyer ker....x tau lak.....ular pn leh kesan haba utk cri makanan..kadang2 kaki manusia mengeluarkn haba di salah anggap oleh ular sbg tikus..pastu kena patuk.

    BalasPadam
  24. ## LALINK7
    nak bela tp xdpt keizinan jd lepaskan smula....

    dulu mak ada cite sblm aku lahir family aku ada bela anak rimau..habis smua ayam di kebasnya...jeles2...

    BalasPadam
  25. ya ampun mal...ular??!! brrrr....

    BalasPadam
  26. malay name? hohoho bronzeback ni ular lidi la brader. senang jaga ni. bg mkn katak, cicak. cengkerik pun bedal

    BalasPadam
  27. ## Nadiah Effendy
    owh...ular lidi jer rupanya.....pernh dengar tp x penh nmpk..terbayang besar cam lidi jer...hahhaha...

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.