19 Ogos 2009

Ever seen this bug?? Its my PET!!


Once upon a time, where the place have so much Duku trees with the golden-colour hang on between the leaves..There were a family and a Hero called Mr.Homosapiensz. The family members were gathering to pluck the golden-colour sweet fruit called DUKU..huahahah!!

The fathers, the sisters (sisters? girls? climb the tree? well, thats the story begin..) and the lil' brother...a Hero do not rush..waiting to climb other tree..
Suddenly the sister said,
"Jangan ler wat roadblock atas pokok ni...orang nk naik gok...!!".

The Hero climbs the other tree..gathering the treasure of the nature...
Mission accomplished!!
a few bucket of golden-color sweet fruit, Duku and Salak too...

"Papa, camne nk cari 'penangotte' erk..", the lil' bro suddenly spoken..

(penanggotte is a local name of a species of millipede....
"Kak Intan, jom gi cari penanggotte..."

Then the sisters (my 2 lil' sisters) and my lil' bro..of coz the Hero and his Joe Buddy too...
Begin the adventure in the bushes near the rubber trees..

"Yeaa!!! jupe sekorrr!!!". yell one of my lil' sis happilly...The other go rush to see the 'catch'
..
Yeap! this is is...penanggotte @ Pill millipede
(i stayed up late nite to find this common name..hhuhu)

Lil' Bro : Papa, kita bela r penanggotte ni erk...
Papa : Kalu nak bela, kena tau le cara hidup ye camne, cara pemakanan dia..
The Hero, Mr.HS : Syafik, kita bawak balik umah jer..kalu puas kita lepas belakang umah..
Papa & Mama just give a sweet smile to their children that never have seen those bug..
(owh...my lil' sis found TWO..so, we decide to keep this bug as our pet..)


So, i just clean up the aquarium that used to keep our hamsters
(Mourning for a while~~the wild cats manage to make our hamsters as their exotic dinner..huhu!)
I just put some weed, old log with some weed on it and an unexpected guess!!!

The unexpected guess...
While i was prepared to place this old log in the aquarium, i saw this lil' thing
(at that time she still a caterpillar, hanging with a small thread attached to the log..)

Can't wait to see she spread her beautifull wings~


Still read bout those lil' guys...
Some of the info i read..these bugs able to live 'bout 11 Years!!
It take 3 Years to archieve maturity from the juvenile..
They eat any decay plants or insects


You can see the track of its munch..
and its poo-poo after the meal..


Pill Millipede on my hand~


Other species of Pill Millipedes
(The images were obtain from the web)
They are SO CUTEE!!!

The Video to show its movement (41 Sec.)


P/S : in my way to search some info of this "pinagote a.k.a Pill Millipede, i found that, there are some people who adopt this Pill millipede and other species millipede as a pet...This millipede also consider as "exotic"..The price is about RM16 (either a pair or one..)

20 ulasan:

  1. tringat zaman kecik2 hahaha main masak2...

    menu utama: pinagote goreng

    MWAHAHAHAHA

    BalasPadam
  2. Cik farhana yg gatal dtg lagik.. Ahakz.. =p

    Knapakah saye pule yg trasa gelinya tatkala si comel itew merayap menjamah segenap sudut tangan tuannya.. Hik hik..

    By the way, cantik tgn model.. Heehee.. =)

    First time seh nengok ape namanya tu.. Pinnagote.. Mcm ulat gonggok.. Tapi pendek.. Hobi yg unik dan sehat.. =)

    BalasPadam
  3. @sofi
    : yeke?? hahahhaha! sodap & crunchy tu..

    BalasPadam
  4. Oh gosh xpenah tgk pill milipede sebesar tu..yg kecik2 specie byk je kt bwh pasu bunga...ish sofi ni cold blooded hahahaha

    BalasPadam
  5. @xuen
    : dunno le ada x...klu ada warna biru sure mal simpan jer....

    BalasPadam
  6. @Yet yap zhan
    : yang kecik bawah pastu tu x sure le species dia ke x coz i read the info, it take 3 years to mature...lama gak untuk insect....

    (sofi main masak2 jer..bukan masak btol..hihi....)

    BalasPadam
  7. @cik farhana
    : pinagote ni local name jer....
    englishnya "Pill Millipede"..
    Brada dalam family ulat gonggok jugak..cuma ni species lain....

    comel tangan model....??
    (**Blushing ;-)

    BalasPadam
  8. Cam ulat gonggok je .. tapi pendek je hai ade gak spesis pelik kat dunia ni..hai si sophi pun ade kat blog ko ni ye.... salam dari kami salam takzim http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. @azli
    : mmg dia keluarga ulat gonggok cuma species lain jer...

    sofi sentiasa ada sni..hehe..

    BalasPadam
  10. Never seen before... Wpun aku ni org kampung.. muehehehe

    Awesome experience

    BalasPadam
  11. @ahmad jo
    : mmg susah nk di jumpai coz biasa ada kat semak tebal jer...

    huhu..ni pun susah nk cari....

    BalasPadam
  12. @lady Fafa
    : x geli sgt ler....lebih geli kalu ulat gonggok yang panjang warna merah tu....

    BalasPadam
  13. Haha.. aku dulu pernah tgk pinanggotte maser gi kebun kat kawasan bukit kutip durian...lawo gok owk..besor lagi dari ulat gonggok. Tapi, mu bela tu ye makang mender eh Mal?.. Eh Ulat gonggok tu bau cam cibai jer..tapi ulat ni x bau kan?..cuba cium...huhu.

    BalasPadam
  14. @chem5007
    : mmg lawa pinakotte ni..berkilat2.x sangka lak ada species lain hok wana lain...pinakkotte ni makan benda2 reput..masa aku letak dlm akuarium akuw at tu..aku nampk dia tgah makan kayu reput..pastu dia "buang" sisa2 tu...

    (huhu..sedihnya...adik aku wi ke kawan dia..bengang lak..mak n ayah pun marak ke adik tu coz ye wi ke org...)

    BalasPadam
  15. Wakper yer wi ke orang??... dah la susah nak dapat kan...sebab nk kena pegi kat kawasan hutan. Kampung barang2 tadok waser. Takper, nanti pegi kebun golden fruit tu leh cari lagi...hehe.

    BalasPadam
  16. @chem5007
    : tu ler..suka ati jer dia....masa mal seacrh bug ni kira haiwan EXOTIC gak...rasanya rm16 sekor....

    Mama Papa pun marah ke adik tu coz bg kat org...mal pun siap sekeh kepala lg..huhu...

    MY Pill Millipedess!!!!!!!!!

    BalasPadam
  17. cute gak natang nih..mcm pemalu lak natang nih aku tgok dowk gulong2...hahahahha
    senang nak jage ke??

    BalasPadam
  18. @iJimY
    : natang ni mmg malu2 skit...wahi gulong2 sokmo....klu molek leh ngayah atas tgn...

    bru je try bela shari kena amik gnn org doh...huhu!!

    tp tgk senang jer coz ye mkn kayu2, daun2 reput jer...

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi baca.
Segala penulisan dan penerbitan di dalam blog ini berdasarkan kepada pengalaman, pandangan dan pemahaman peribadi blogger ismiqbal sahaja. Tahap pemikiran manusia tidak sama dan mungkin boleh buat pembaca terasa hati kerana ketidaksamaan pendapat.