Radio dah menjadi sumber kedua selepas Facebook untuk aku dapatkan sumber informasi dan hiburan sebab hampir 1/3 gaya hidup seharian banyak dihabiskan dalam kereta dan radio jadi peneman. Jika biasa dengan iklan UBER di radio yang ceria ni akan dapat tangkap yang iklan UBER tersebut nak menunjukkan yang rakyat sekarang perlu membuat 2 kerja. Pada siang hari bekerja hakiki/tetap dan malam menjadi UBER.
uber

Iklan UBER ni mungkin dapat didengar di Radio sahaja disebabkan hampir semua kereta mempunyai radio dan targetnya adalah pemandu/pemilik kereta. Menunjukkan rakyat perlu membuat 2 kerja ini juga dizahirkan dalam bentuk lagu oleh Yus Zainal - Dua Kerja (Lirik dan Lagu di sini).

Secara peribadi aku yang kurang ilmu ekonomi ini, aku melihat tukaran matawang asing US Dollar (USD) sebagai rujukan dan penanda aras bagi taraf ekonomi dan pada 30 Ogos 2017 ini tukaran 1 US Dollar bersamaan 4.27 Malaysian Ringgit. Memang tinggi jika sebelum ini dalam anggaran RM3.50 ~ RM3.70.
2 kerja, ahmad maslan
Zaman sekarang ramai yang melakukan 2 atau lebih kerja bagi menampung kehidupan yang sederhana. Contoh dekat boleh dilihat pada Facebook,ada rakan-rakan yang menjual secara online menjadi agen atau dropship produk atau membuat produk sendiri. Menjual secara online lebih mudah kerana tidak perlu bersemuka dengan pelanggan, tak perlu tempat premis dan modal yang lebih rendah. Pemasaran juga boleh secara Like dan Share iklan je.

Saya baru 3 kali naik Uber ni sebenarnya dan untuk menjadi pemamdu Uber memang tidak berkesempatan la. Jika ada sesiapa yang berminat jadi Pemandu Uber atau GrabCar, boleh klik di Link facebook di bawah atau ke website Uber Malaysia


Rujukan: Facebook Uber Malaysia -Register

Kelebihan Uber kepada pengguna :-

 1) Pengguna hanya perlu download applikasi Uber daripada Google Play atau Apps Store dan mendaftar sebagai pengguna.
2) Pengguna boleh memesan kenderaan mereka dengan memilih jenis seperti UberX(ekonomi), UberXL(mpv) atau UberBlack(executive).
3) Pengguna boleh melihat berapa harga tambang sebelum memesan pemandu mereka. Dan boleh memilih untuk membuat pembayaran secara tunai ataupun menggunakan credit card.
4) Pengguna tidak perlu bersusah payah menunggu di bahu-bahu jalan kerana Uber menyediakan perhidmatan yang sangat mudah dimana pengguna dapat memilih sendiri lokasi mereka seperti di rumah, pasar raya, tempat kerja & lain-lain.
5) Keselamatan pengguna sangat diutamakan, dimana Uber memberi perlindungan serta pengguna dapat melihat profile pemandu seperti Nama Pemandu, Gambar Pemandu, Jenis kereta, No pendaftaran kereta dan No panggilan pemandu.
6) Uber menggunakan GPS bagi menjejak setiap perjalanan dilakukan. Jadi, tiada istilah bahaya bersama Uber.
7) Pengguna juga dapat menyemak setiap perjalanan menggunakan apps supaya tiada istilah menggunakan jalan jauh untuk tambang yang lebih. Malah pengguna boleh berkongsi saat perjalanan kepada ahli keluarga mereka sehingga tamat perjalanan dengan selamat.
8) Sistem Uber dilengkapi dengan Rating. Dimana disetiap perjalanan berakhir, pengguna & pemandu perlu memberi rating kepada perjalanan mereka. 1 bintang (rendah) > 5 bintang (sangat baik)

Kelebihan Uber kepada "rakan uber"(pemandu). 

 1) Pemandu boleh mendaftar dengan mudah, terus sahaja PM https://m.facebook.com/messages/thread/653539108154439/ page Uber Malaysia - Register. 100% adalah PERCUMA.
2) Pemandu hanya menggunakan applikasi Uber Partner untuk menerima tempahan daripada penumpang. Pemandu yang terdekat akan menerima permintaan.
3) Uber menyediakan GPS bagi memudahkan setiap perjalanan. Uber Maps, Waze atau Google Maps.
4) Pemandu boleh melihat setiap butiran penumpang seperti Nama, Lokasi perlu ambil penumpang & No panggilan penumpang.
5) Tidak perlu risau berkenaan tambang, kerana sistem uber seperti meter, bergerak setiap minit & kilometer secara automatik sahaja.
6) Uber memberikan pelbagai bonus serta imsentif tambahan kepada "rakan uber" bagi memastikan pemandu mendapat pendapatan yang lumayan. Seperti Booster & Surging (akan diterangkan lebih lanjut selepas menjadi rakan UBER)
7) Uber memberikan perlindungan kepada kereta, pemandu serta penumpang sekiranya terjadi kemalangan.
8) Platform Uber merupakan platform paling mudah digunakan oleh semua peringkat usia.
9) Tiada kekangan waktu bekerja & tiada target diperlukan. Hanya pandu apabila anda mempunyai masa terluang sahaja.
10) Uber beroperasi 24jam sehari, 7hari seminggu & 365hari setahun.
Ingin lihat pendapatan Rakan Uber kami? Disini https://m.facebook.com/story.php… kami kongsikan beberapa bukti pendapatan daripada "rakan uber" yang lakukan secara part-time dan juga secara full-time.
Jika berminat mendaftar sebagai "rakan uber" sila PM disini https://m.facebook.com/messages/thread/653539108154439/