22 Disember 2017

Saya memang tak guna line internet yang pasang kat rumah sebab duk rumah pun bertiga sahaja  dan masing-masing ada smartfon dan data internet. Guna yang tu je. Sejak WEBE mula diperkenalkan dengan kadar RM79 (tidak termasuk 6% GST), terus bertukar ke WEBE dengan kekalkan nombor asal Celcom (sebelum tukar tu kena selesaikan masalah nama register lain di Celcom centre walaupun dah hampir 10 tahun guna nombor ni. - yang ni lain cerita).

Line internet WEBE di Seri Kembangan/Serdang Selangor ni memang line 4G-LTE (kebanyakkan line Telcon dah 4G area sini kot cuma sebelum ni guna line prepaid untuk guna Line 4G memang berkira-kira juga sebab Data Internet cepat habis). Sebab guna WEBE Unlimited Data ni memang syok sebab utamanya boleh terus set Mobile Network ke LTE Mode, online tanpa perlu risau habis data internet.

Jadi dengan itu saya mengambil kesempatan untuk download pelbagai movie, video dengan smartfon je. Siapa yang nak baca panjang-panjang, jadi kita ringkaskan camne nak buat kerja ni.

Pastikan storage, memory telefon korang ada kosong dalam 1GB~2GB gitu supaya tak terganggu download

screenshoot, smartphone, sony


1# Pergi ke Google PlayStore. Download & Install secara percuma Aplikasi UC Browser

UC Browser, video, watch online
2# Buka Youtube, Web yang boleh tengok Movie online. Bila dah streaming video, dia akan keluar tanda anak panah ke bawah dekat video tu (tu simbol 'Download'..Tekan je simbol tu dan dia akan download terus...ada sesetengah video tidak dapat download sebab 'protected')

UC Browser, video, watch online
3# Boleh tengok progress download pada 'Notification bar' kat atas yang ada simbol UC Browser atau pada butang 'Download', boleh tengok senarai yang di download juga.


download, uc browser, video
4# Dah selesai download. Kalau guna WEBE ni untuk movie yang 700MB pun dalam 45~40 minit jer.. Laju kan. Nak download yang 1GB ke atas pun takde hal. Pastikan bateri tu full atau cas sebab agak makan bateri ni.

5# Selepas dah habis download, cucuk korang punya USB ke laptop/PC untuk transfer movie yang download tu. Kalau takde subtitle, boleh cari subtitle sendiri online.

psssttt...ni link movie yang saya selalu usha download, ada beberapa lagi.. buka link ni, save kat Bookmark UC Browser je senang...
https://gomovies.sc/gostream-free/

Saya suka guna UC Browser ni juga sebab ada juga paparan-paparan berita pada homepage dia, pagi-pagi memang saya buka web UC Browser ni dulu untuk tengok berita semasa sebelum jenguk-jenguk di Facebook.

Mungkin korang ada aplikasi yang suka atau senang guna untuk download movie, video menggunakan smartfon. Boleh komen di bawah untuk kita sama-sama share.

Oleh Ismiqbal.my@gmail.com

19 Disember 2017

Tarikh pembayaran gaji 1.6 Juta orang penjawat awam tahun 2018 dah boleh masuk dalam kalendar masing-masing supaya dapat berjimat terutamanya pada bulan Feb/Mac 2018, Jun/Julai 2018 dan Ogos/Sept. 2018. Duit ni tak pernah cukup, tapi bersyukur bagi yang mempunyai gaji yang tetap. Yang mana pasangan yang penjawat awam pun boleh merancang masa nak bershopping.


Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan tahun 2017 untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam seluruh negeri Di Malaysia


(Sumber: semakkeputusan)
Menerusi pembentangan Bajet 2018 (Belanjawan Malaysia), semua Kakitangan Awam akan menerima bayaran khas iaitu sebanyak RM1,500. Manakalah pesara kerajaan juga turut menerima bayaran khas sebanyak RM750. Pemberian kerajaan kepada semua kakitangan awam dan juga pesara kerajaan adalah untuk meringankan bebanan kos sara hidup.

Tarikh Dan Jumlah Pembayaran Kakitangan Awam dan Pesara Kerajaan Bajet 2018

 Kakitangan Awam
  1. Bayaran Bonus ini akan diberikan dua kali dalam setahun iaitu:
  • RM1,000 pada awal Januari 2018
  • RM500 sebelum Hari Raya Aidilfitri 2018
 Pesara Kerajaan
  1. Bayaran Bonus untuk Pesara Kerajaan juga turut diberikan dua kali dalam setahun iaitu:
  • RM500 pada awal Januari 2018
  • RM250 Sebelum Hari Raya Aidilfitri 2018
Tarikh yang tepat berkaitan dengan pembayaran Khas Bajet 2018 kepada kakitangan awam dan pesara kerajaan selepas surat pekeliling Jabatan Akauntan Nagara Malaysia dikeluarkan.

Faedah lain untuk Kakitangan Awam Pada Bajet 2018

Selain daripada bayaran khas, terdapat bebarapa khabar gembira untuk kakitangan awam mulai 1 Januari 2018 iaitu :
  1. Pejawat awam yang dibersarakan atas sebab kesihatan akan menerima faedah persaraan seolah-olah pegawai berkhidmat sehingga umur persaraan wajib.
  2. Kemudahan tujuh hari cuti tanpa rekod sepanjang tempoh perkhidmatan bagi menunaikan umrah
  3. Kenaikan pangkat berasaskan tempoh perkhidmatan kali kedua bagi kumpulan pelaksana untuk tempoh 13 tahun, selepas kenaikan kali pertama
  4. Dibenarkan cuti rehat melebihi 150 hari sebagai ganti cuti rehat pada tahun persaraan dan kadar cuti rehat khas bagi pegawai perkhidmatan pendidikan dinaikan daripada tujuh kesepuluh hari.
  5. Menambah satu lagi waktu kerja berperingkat iaitu bermula jam 9 pagi hingga 6 petang.
  6. Pembelajaran sepanjang hayat pegawai perkhidmatan awam akan dilakukan dengan melaksanakan Kursus Sarjana dan PHD secara dalaman.
  7. Pemanjangan kemudahan perubatan untuk ibu bapa kepada pesara kerajaan.
  8. Kenaikan kadar pencen terendah kepada RM1000 sebulan melibatkan lebih 50,000 pesara awam, dengan sekurang-kurangnya 25 tahun tempoh perkhidmatan.

13 Disember 2017

 Tak lama lagi nak habis bulan  kita akan mula menjejak ke Tahun 2018. Jadi, bagi yang ingin merancang sepanjang tahun 2018 boleh mulakan sekarang dan lebih memudahkan merancang dengan Kalendar penuh 2018.
Kat sini ada senarai hari cuti tahun 2018. Boleh lah plan awal. yang warna biru tu korang kena amik cuti rehat la sebab yang warna merah cuti umum.


Di sini aku ingin kongsikan (terjumpa semasa Google Kalendar 2018) sebenarnya banyak  web yang korang boleh download Template Kalendar ni. Jadi ini adalah salah satunya. timeanddate.com
Screenshot Setting Calendar yang boleh di download dan print.

Bila dah buka web tu, korang boleh adjust setting asas (basic) untuk kalendar korang. Kemudian tekan 'Create PDF' untuk download.

Kalau korang 'sign up' buat akaun ni, boleh letak event sendiri. nanti takdelah lupa tarikh penting atau tarikh yang nak plan beli tiket awal-awal nanti.
Jadi bila dah download dalam bentuk PDF, korang boleh edit PDF tersebut, nak letak ayat-ayat ke, gambar ker. Untuk PDF Editor, aku selalu guna Nitro PDF (Software PDF Reader & Editor) atau korang boleh Convert setiap satu kepada emel, edit menggunakan photoshop atau editor gambar lain atau guna Slide powerpoint.

Korang juga boleh survey Template Kalendar 2018 yang lain, di bawah aku sertakan beberapa link untuk dirujuk
  1. http://www.vertex42.com/calendars/
  2. http://www.calendarpedia.com/2017-calendar-excel-templates.html
  3. http://www.wincalendar.com/excel-calendar-template
  4. http://www.wincalendar.com/Free_2017_Calendar.htm
  5. http://www.calendarlabs.com/online-calendar/monthly-calendar/




01 November 2017

Setiap orang zaman sekarang mesti ada akaun media sosial atau messenger samaada Facebook, twitter, instagram, wechat, whatsapp dna banyak lagi yang boleh dipilih oleh pengguna. Semua pengguna boleh memilih media sosial untuk pelbagai tujuan, semua bergantung kepada niat dan matlamat masing-masing. Kebiasaannya pengguna media sosial untuk tujuan mencari kepuasan populariti, bisnes, keseronakan, hiburan dll. Namun zaman sekarang berita lebih cepat tersebar melalui media sosial menyebabkan tahap kesahihannya boleh dipersoal.

Pengguna media sosial ini digelar 'Netizen' di terjemahkan daripada 'Net-Citizen' iaitu pengguna internet. Dalam Bahasa Cina. istilah wǎngmín (网民, literally "net-people") dan wǎngyǒu (网友, literally "net-friend") biasa digunakan memberi lebih kurang maksud "Internet users", [wiki]

Pengguna Media Sosial yang aktif di seluruh dunia (kemaskini Jan. 2017) dan dijangka terus meningkat.
Jadi oleh kerana media Sosial ini boleh didaftarkan, dan bila anda dah bosan atau berubah fikiran untuk 'DELETE' akaun media sosial ni untuk memulakan hidup baru (katanya..), boleh rujuk di bawah.

Cara DELETE Akaun Facebook

 
1. Log in ke akaun Facebook yang hendak di delete.
2. Klik link Delete SINI. Tekan 'Delete my account'. Masukkan password akaun untuk pengesahan.
AWAS: Pastikan anda dah confirm betul-betul nak delete sebab tak boleh aktifkan semula.

Deactivate Facebook
Melalui Apps FB & Web. Buka setting kat app FB...>>Account setting >> General >> Manage Account >>'Deactivate'

Cara DELETE Akaun Instagram

1. Pergi ke website instagram untuk delete di SINI, instagram tidak boleh di delete melalui app instagram. Log in ke akaun instagram yang korang nak delete tu. kemudian dia akan seperti gambar di atas. Baca elok-elok anda nak delete secara TEMPORARY ke PERMANENT.
2.  Pilih sebab apa nak Delete kemudian masukkan Password.
3. Tekan Butang Merah PERMANENTLY DELETE MY ACCOUNT. (p/s: No turning back. Tidak boleh patah balik dah. Fikir masak-masak ya.

Cara DELETE Twitter

 1. Cara delete Twitter tak macam facebook dan instagram, sebab dia bagi tempoh 30 hari sebelum delete sepenuhnya.
Log in ke akaun twitter yang hendak di delete.
2. Pergi kebahagian menu 'Account Settings', scroll bawah sekali sampai nampak Deactivate my account.
3. Klik 'Deactivate @yourusername' dan masukkan password akaun twitter untuk pengesahan.
4. Tunggu 30 hari dan akaun twitter anda akan didelete sepenuhnya.

Akaun Sosial Lain

Tumblr
Tumblr  telah bergabung dengan akaun Yahoo, jadi tak boleh delete terus daripada Tumblr. Jika ada akaun tumblr, jadi adalah akau yahoo walaupun korang guna gmail dll.
Sini caranya:
1. Cancelkan Akaun Yahoo di link bawah ni:
https://login.yahoo.com/account/delete-user
2. Log in ke Tumblr, tukar password atau klikkan pada 'forgot password':

https://www.tumblr.com/forgot_password
Selepas dah tukar password, log in semula dan pergi ke bahagian setting dan klik 'Delete this account'.

Anda ada pertanyaan untuk media sosial lain atau akaun-akaun lain boleh komen di sini.

07 September 2017

Radio dah menjadi sumber kedua selepas Facebook untuk aku dapatkan sumber informasi dan hiburan sebab hampir 1/3 gaya hidup seharian banyak dihabiskan dalam kereta dan radio jadi peneman. Jika biasa dengan iklan UBER di radio yang ceria ni akan dapat tangkap yang iklan UBER tersebut nak menunjukkan yang rakyat sekarang perlu membuat 2 kerja. Pada siang hari bekerja hakiki/tetap dan malam menjadi UBER.
uber

Iklan UBER ni mungkin dapat didengar di Radio sahaja disebabkan hampir semua kereta mempunyai radio dan targetnya adalah pemandu/pemilik kereta. Menunjukkan rakyat perlu membuat 2 kerja ini juga dizahirkan dalam bentuk lagu oleh Yus Zainal - Dua Kerja (Lirik dan Lagu di sini).

Secara peribadi aku yang kurang ilmu ekonomi ini, aku melihat tukaran matawang asing US Dollar (USD) sebagai rujukan dan penanda aras bagi taraf ekonomi dan pada 30 Ogos 2017 ini tukaran 1 US Dollar bersamaan 4.27 Malaysian Ringgit. Memang tinggi jika sebelum ini dalam anggaran RM3.50 ~ RM3.70.
2 kerja, ahmad maslan
Zaman sekarang ramai yang melakukan 2 atau lebih kerja bagi menampung kehidupan yang sederhana. Contoh dekat boleh dilihat pada Facebook,ada rakan-rakan yang menjual secara online menjadi agen atau dropship produk atau membuat produk sendiri. Menjual secara online lebih mudah kerana tidak perlu bersemuka dengan pelanggan, tak perlu tempat premis dan modal yang lebih rendah. Pemasaran juga boleh secara Like dan Share iklan je.

Saya baru 3 kali naik Uber ni sebenarnya dan untuk menjadi pemamdu Uber memang tidak berkesempatan la. Jika ada sesiapa yang berminat jadi Pemandu Uber atau GrabCar, boleh klik di Link facebook di bawah atau ke website Uber Malaysia


Rujukan: Facebook Uber Malaysia -Register

Kelebihan Uber kepada pengguna :-

 1) Pengguna hanya perlu download applikasi Uber daripada Google Play atau Apps Store dan mendaftar sebagai pengguna.
2) Pengguna boleh memesan kenderaan mereka dengan memilih jenis seperti UberX(ekonomi), UberXL(mpv) atau UberBlack(executive).
3) Pengguna boleh melihat berapa harga tambang sebelum memesan pemandu mereka. Dan boleh memilih untuk membuat pembayaran secara tunai ataupun menggunakan credit card.
4) Pengguna tidak perlu bersusah payah menunggu di bahu-bahu jalan kerana Uber menyediakan perhidmatan yang sangat mudah dimana pengguna dapat memilih sendiri lokasi mereka seperti di rumah, pasar raya, tempat kerja & lain-lain.
5) Keselamatan pengguna sangat diutamakan, dimana Uber memberi perlindungan serta pengguna dapat melihat profile pemandu seperti Nama Pemandu, Gambar Pemandu, Jenis kereta, No pendaftaran kereta dan No panggilan pemandu.
6) Uber menggunakan GPS bagi menjejak setiap perjalanan dilakukan. Jadi, tiada istilah bahaya bersama Uber.
7) Pengguna juga dapat menyemak setiap perjalanan menggunakan apps supaya tiada istilah menggunakan jalan jauh untuk tambang yang lebih. Malah pengguna boleh berkongsi saat perjalanan kepada ahli keluarga mereka sehingga tamat perjalanan dengan selamat.
8) Sistem Uber dilengkapi dengan Rating. Dimana disetiap perjalanan berakhir, pengguna & pemandu perlu memberi rating kepada perjalanan mereka. 1 bintang (rendah) > 5 bintang (sangat baik)

Kelebihan Uber kepada "rakan uber"(pemandu). 

 1) Pemandu boleh mendaftar dengan mudah, terus sahaja PM https://m.facebook.com/messages/thread/653539108154439/ page Uber Malaysia - Register. 100% adalah PERCUMA.
2) Pemandu hanya menggunakan applikasi Uber Partner untuk menerima tempahan daripada penumpang. Pemandu yang terdekat akan menerima permintaan.
3) Uber menyediakan GPS bagi memudahkan setiap perjalanan. Uber Maps, Waze atau Google Maps.
4) Pemandu boleh melihat setiap butiran penumpang seperti Nama, Lokasi perlu ambil penumpang & No panggilan penumpang.
5) Tidak perlu risau berkenaan tambang, kerana sistem uber seperti meter, bergerak setiap minit & kilometer secara automatik sahaja.
6) Uber memberikan pelbagai bonus serta imsentif tambahan kepada "rakan uber" bagi memastikan pemandu mendapat pendapatan yang lumayan. Seperti Booster & Surging (akan diterangkan lebih lanjut selepas menjadi rakan UBER)
7) Uber memberikan perlindungan kepada kereta, pemandu serta penumpang sekiranya terjadi kemalangan.
8) Platform Uber merupakan platform paling mudah digunakan oleh semua peringkat usia.
9) Tiada kekangan waktu bekerja & tiada target diperlukan. Hanya pandu apabila anda mempunyai masa terluang sahaja.
10) Uber beroperasi 24jam sehari, 7hari seminggu & 365hari setahun.
Ingin lihat pendapatan Rakan Uber kami? Disini https://m.facebook.com/story.php… kami kongsikan beberapa bukti pendapatan daripada "rakan uber" yang lakukan secara part-time dan juga secara full-time.
Jika berminat mendaftar sebagai "rakan uber" sila PM disini https://m.facebook.com/messages/thread/653539108154439/

26 Ogos 2017

AMARAN: Posting kali ini mungkin mempunyai unsur yang tidak senonoh dan tiada kena mengena baik yang hidup, yang mati, yang single atau yang berpasangan. Jika ada, ia hanyalah kebetulan sahaja yang tidak disengajakan. Ianya hanyalah pemikiran yang ‘over’ bagi penulis ini. Jika terdapat terasa hati atau tersinggung, sila emailkan kepada penulis.

Sudah menjadi rutin kebiasaan mendengar radio bila menghadap kesesakah lalu lintas apabila sedang balik kerja. Bila berada terperap di dalam kereta dengan kelajuan 0 ~ 10 km/jam, radio kebiasaan yang menjadi pilihan, era.FM dengan DJ Fad Bochey dan Dina Nazir pada petang-petang. Kemudian lagu Wany Hasrita bertajuk ‘Menahan Rindu’ berkumandang di radio kereta perodua Axia ini, Si SuriHari membelek telefonnya dan aku terlentok ke tingkap kereta sambil pemikiran entah ke mana.
Bila berada dalam ruang terperap macam kereta, tandas ni, makin luas tahap pemikiran kita ni sampai memikirkan sesuatu yang luar batasan. Kalau lepak kat kedai mamak pun tiadalah level pemikiran macam ini.

wany hasrita, menahan rindu
gambar kredit: youtube kipidap
Berbalik kepada Lagu Wany Hasrita – Menahan Rindu, otak introvert ini mula ligat berpusing dan entah bagaimana boleh tergelak dengar lagu ni sambil membayangkan perkara yang kurang senonoh. Aku pun mula berteka timbulkan persoalan kepada SuriHari sambil lagu Menahan RIndu terus berkumandang.

“Macam mana dia sampaikan rindu dengan angin?”, Aku bertanya dengan gelak kecil. SuriHati keliru kejap.

“Jawapannya dengan Kentut la….hahaha.”.
kentut
gambar kredit: google

(Dalam otak dah terfikir dengan santau angin dengn kentut, jadi untuk lebih lawaknya aku pilih KENTUT…Hahah..). Masih konfius? Meh nak terangkan tapi AWAS, nanti korang akan dengar Lagu Wany Hasrita ni dengan persepsi lain lak.

Huraian Lirik Menahan Rindu oleh penyanyi Wany Hasrita
oleh Blogger Introvert ni. Maaf jika ada yang tersensitif dan kurang asam.

Mulakan membaca huraian ini dengan santai.
(Tukar perkataan ‘Rindu’ dengan ‘Kentut’…hehehe)

Sejenak Ku termenung
Awan Pun mulai murung
Tiada Siulan siulan burung burung

(Pada masa ini dia sedang duduk termenung semasa cuaca yang tengah mendung. tiada dengar kicauan burung sebab cuaca nak hujan..angin sejuk sempoi-sempoi bahasa meniup membuatkan meremang sejuk.)

Menemani Hari ku
Menemani Sepi ku
Tersiksa Angkara menanggung rindu

(Hanya dia seorang je ketika itu semasa cuaca mendung tersebut tapi dahinya berkerut menahan sakit perut dan kentut…)

Oh angin
Kau kirimkan kalimah kasihku
Agar dapat ku dengari kalamnya berbunyi

(Oleh kerana tidak tertahan sakit perut tadi, maka diamula menyeru 'Oh angin'-maksudnya angin di dalam perut untuk keluar. dan bila dah keluar mungkin ia akan berbunyi..bila berbunyi tandanya dah keluar.)

Biarpun sekadar cuma
Memujuk Hati

Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini
(ketika bermonolog jika angin tersebut keluar, kemungkinan ia akan berbau yang tidak menyenangkan, dia cuba pujuk kata dalam hati untuk berdiri supaya tidak pengsan menghidu bau angin tersebut.)

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku
Menahan Rindu

(apabila difikarkan, biarlah dia bersendirian memikir kenangan ketika dia pernah melepas angin waktu dulu yang bukan kenangan manis...bila difikirkan lagi biarlah dia rela menahan kentut)

Oh Angin
Kau Kirimkan kalimah kasihku
Agar Dapat ku dengari kalamnya berbunyi

(ulang)

Biarpun Sekadar cuma
Memujuk Hati
Akan Ku terus berdiri hadapi semua ini

(ulang)

Oh Hati
Kau Sedarilah kenyataan ini
Agar Dapat ku gagahi dan terus berdiri

(Dia nak tegaskan sekali lagi yang dia perlu terima kenyataan mungkin akan bau busuk, jadi dia akan tahan dan terus menahan dengan gagah sekali untuk berdiri sehingga line clear)

Biarlahku Bersendirian
Terkurung Dalam kenangan silamku
Biarlah Aku

(ulang)

Menahan Rindu
Menahan Rindu

(menahan kentut
menahan kentut)

nota: semua penulisan berdasarkan imaginasi pandangan penulis sahaja. harap peminat tidak terasa hati.

17 Ogos 2017

Bila dah masuk alam bekerja ni atau banyak berurusan dengan bank. Biasa akan terkena apabila nombor pejabat yang tak dikenali muncul di telefon. Pada mulanya ingatkan atas urusan kerja atau panggilan interview ke yang nak bagi duit free ke; rupanya panggilan daripada Bank, Insurans dan pernah beberapa kali panggilan luar negara masuk 'Scam'. Bayangkan tetiba tengah buat urusan kerja atau tengah menunggu panggilan berkaitan kerja dna ada nombor pejabat masuk, memang secara automatiknya angkat. 

Mula-mula akan kedengaran, "Ini encik xxxx ke...?"
Terpaku sekejap nak mengaku ke tidak dan biasanya akan cakap,"Ya saya.."  je la..So secara automatik dia akan teruskan,"Saya membuat panggilan daripada Bank XXX atau dari XXX..Boleh kita bercakap 5 minit?"

Mula dari sini JANGAN percaya lima (5) minit tersebut. JANGAN PERCAYA!

Oleh kerana terlalu suci percaya panggilan macam ini, pernah la terpengaruh dengan produk tersebut dan berkongsi maklumat peribadi. Kemudian menyesal dan terus keluarkan duit daripada maklumat bank yang diberi dan terminat terus berkaitan dengan produk tersebut. Ada juga terpengaruh dengan Cashlite Kredit Kad ni beberapa kali disebabkan masalah kewangan masa itu. Apa-pun syukur tidak terjatuh ke kancah SCAM yang berleluasa sekarang. Jangan JATUH ke kancah kredit kad jugak!! Lesson learnt!!

Kemudian saya ada terbaca status di FB berkenaan dengan APPS WhosCall ni dan juba install. Setelah beberapa hari ada panggilan tiada dalam buku telefon, keluar ID yang telah di save oleh pengguna lain di dalam Database  Apps ni - testimoni

Sebenarnya banyak apps sediaada yang boleh block ID dan call, SMS ni. Kaum perempuan yang jenis taknak angkat panggilan telefon yang nombor baru ni boleh install ni juga. Amat berkesan.

Tapi kalau yang jenis susah angkat nombor baru ni pun susah juga. Jika berlaku kecemasan dan ada orang lain call nombor kita ni, dan kita taknak angkat. Jangan menyesal di kemudian hari sudah.


30 Mei 2017

Aplikasi WhatsApp dah jadi medium komunikasi yang meluas sekarang. Melalui Whatsapp juga boleh buat group Whatsapp minimum 2 orang. Kebiasaannya orang buat GroupWhatsapp ni sebab nak buat rekod yang berkaitan dengan sesuatu perkara. Kadang-kadang (kebanyakkannya) melalut je sampai terkeluar dari tujuan asal Group sampai notifikasi beratus-ratus tak sempat nak baca yang mana berkaitan group dan yang mana iklan 'tumpang lalu' (sesekali tu okay lagi sebab kekadang kita sendiri pun nak 'tumpang lalu' juga)

Berbalik kepada WhatsApp kepada nombor sendiri. Terlihat pada post di Facebook dan telah cuba sendiri. Di bawah ni saya letak gambar macam mana nak WhatsApp ke nombor sendiri.
'www.wasap.my/601xxxxxxxx'
Utk Tambah Kata Kunci supaya anda tak keliru Whatsapp tu dari mana..
 'www.wasap.my/601xxxxxxxx/KotakMisteri'

Langkah #1: Dengan menggunakan browser internet di smartphone, letak alamat web 'www.wasap.my/601xxxxxxxx' (Letak kod Negara sekali pada hadapan. Malaysia= 60)

Bagi peniaga online boleh letak link Whatsapp supaya pembeli yang guna telefon boleh tekan link dan terus ke Apps Whatsapp. Caranya sama sahaja.

Langkah #2: Selepas masuk ke web wasap di atas, dia automatik ke paparan seperti dalam gambar ni. Tekan butang 'Message' untuk Whatsapp ke nombor sendiri.


Contoh Whatsapp ke nombor sendiri selesai.
Selesai. Boleh whatsapp ke nombor sendiri sebagai reminder atau nota. Whatsapp juga boleh backup ke google drive.

https://web.whatsapp.com/
Dengan adanya web.whatsapp ni lagi mudah kalau korang rasa macam leceh nak transfer file melalui kabel USB. Boleh send fail ke whatsapp nombor sendiri dan download fail di PC. Kalau beberapa fail mudah la nak download.

Sekarang aku guna whatsapp melalui web bila di pejabat sebab senang nak menaip sesambil buat kerja depan PC ni...



27 April 2017


Jadi admin dalam ruangan chat Group WhatsApp bukan masalah besar. Pada asasnya, ia membolehkan anda untuk menambah atau mengalih keluar orang daripada kumpulan. Walau bagaimanapun di India, sebagai admin WhatsApp sembang kumpulan tidak lama lagi boleh bermakna lebih banyak tanggungjawab. 

Kini di Malaysia menurut akhbar Berita Harian, bertarikh 27 April 2017 (Khamis), Admin (pentadbir) kumpulan WhatsApp berdepan tindakan undang-undang sekiranya gagal membendung penyebaran maklumat palsu dalam kalangan ahli sehingga menggugat keselamatan negara.
Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari, berkata tindakan undang-undang sedia ada di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 boleh dipertimbangkan untuk mengambil tindakan terhadap pentadbir terbabit.
Di bawah akta itu, pelbagai kesalahan boleh dikenakan tindakan seperti menyebarkan berita palsu, fitnah, menghasut, penipuan dan pendedahan komunikasi yang dilarang iaitu mendedahkan maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).
  "Pentadbir boleh dipanggil untuk membantu siasatan sama ada tindakan diambil terhadap individu terbabit bergantung kepada fakta dan keterangan bagi setiap kes.
  "Tidak kira maklumat palsu, tidak sahih atau bertujuan memfitnah, pentadbir bertanggungjawab terhadap ahlinya. Sekiranya terbukti individu (pentadbir) terbabit secara langsung atau membiarkan maklumat palsu itu disebar secara sengaja, dia akan dikenakan tindakan," katanya kepada BH, semalam.
Jailani berkata, pentadbir kumpulan WhatsApp perlu lebih bertanggungjawab mengawal ahlinya supaya tidak menyebarkan maklumat palsu dan seharusnya menjadi gate keeper menapis berita tidak sahih sebelum berkongsi dalam kumpulan aplikasi berkenaan atau disebarkan di medium media sosial lain.

Laksana segera
Sementara itu, Timbalan Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata cadangan mengenakan hukuman terhadap pentadbir perlu dilaksanakan segera.
Katanya, penyebaran maklumat palsu bukan sahaja menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat malah boleh menggugat keamanan negara.
"Di India, kerajaan negara itu memperkenalkan undang-undang baharu yang mana pentadbir kumpulan WhatsApp boleh dihukum penjara sekiranya ahli kumpulan terbabit menyebarkan berita palsu. 
"Walaupun yang menyebarkan berita itu adalah daripada ahli kumpulan terbabit, namun pentadbir yang akan bertanggungjawab menerima hukuman kerana dia tidak menapis dan memadam terlebih dahulu berita palsu daripada terus disebarkan," katanya.

 Mengikut peraturan oleh majistret India, WhatsApp pentadbir kumpulan boleh akan bertanggungjawab atas berita faktanya tidak benar atau palsu yang dikongsi dalam kumpulan, yang boleh seterusnya membawa kepada laporan kepada pihak polis terhadap pentadbir kumpulan. Matlamat ini adalah untuk membantu membendung penyebaran maklumat palsu.
  Mohd Yusof bagaimanapun berkata, hukuman yang bakal dikenakan terhadap pentadbir terbabit tidak seharusnya terlalu berat sebaliknya diberi amaran untuk kesalahan pertama.
 Katanya, banyak pendekatan lain boleh diambil untuk memantau penyebaran maklumat palsu seperti Akta Hasutan 1948, Akta Fitnah 1957, Akta Jenayah Komputer 1957 dan Kanun Keseksaan.
INFO:
Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah - Hukuman penjara 2 tahun dan denda atau kedua-duanya sekali.
Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian untuk menyebarkan berita palsu - Denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-dua sekali jika sabit kesalahan.
Akta Hasutan 1948 - Penjara tiga tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya.
Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 - Penjara mandatori antara satu hingga 7 tahun.

Sumber: Berita Harian; Uberzimo

Aku dan Mung Bulan Kata:
Senang-senang lantik semua ahli jadi admin group kalau taknak sorang je yang kena nanti. Kena kenalpasti ahli group whatsapp masing-masing, kalau yang tak kenal dan ada isu, terus remove  dari group..kang admin jugak yang susah. kata mung

16 Februari 2017

Ini adalah kali pertama aku disaman oleh Majlis Perbandaran sebab tak bayar parking (tak pamerkan kupon parking). Almaklumlah sebelum ni naik motor boleh parking celah mana-mana pun tak kisah kupon parking. Nak di jadikan nasib ketika itu Abang MPSJ beruniform segak melaksanakan tugasnya. 

Nak dijadikan kisah aku sedang menunggu untuk membuat kad ATM baru di Cawangan Maybank Sri Serdang, Selangor. Walaupun orang tak ramai, tapi dalam sekejap itulah Abang MPSJ datang waktu rehat tengahari tu. Kakak-kakak Maybank dah kepoh kat depan bagi warning ke geng-geng mereka di belakang bagitau Abang MPSJ datang. Seketika itu, aku terpinga di depan kaunter menunggu sedikit lagi borang untuk siap. Kakak yang bertugas pada mulanya minta kawannya ambil alih untuk dia pergi bayar kupon parking. 

Notakaki: Kad ATM aku dah expired 02/2017 sebab jarang guna ATM, selalu online banking je. untuk tukar kad ATM Maybank cuma bawa kad ATM lama dan kad pengenalan sahaja yang boleh dibaca data cip).

Selesai sahaja tukar kad ATM Maybank baru tanpa caj dan terus keluar dan nampak Abang MPSJ beruniform selesai memberikan surat cinta kepada pemilik kereta di depan Maybank pada 13 Februari 2017 (Tahu lah 14 Februari kan Hari Valentines..)

Surat 'cinta' saman MPSJ sebab tak bayar parking. Oleh kerana ini kali pertama mendapat saman parking, aku tak berapa tau di mana nak bayar saman parking ini. Kalau mengikut alamat dna GPS dalam 20 minit jugak dengan tol lagi. Jadi aku bawa balik ke pejabat dulu untuk bertanya dengan kawan lain dan cuba cari bayaran secara online. 

Notakaki: Kadar maksimum adalah RM80, kalau bayar dalam jangka masa 14 hari diskaun kepada RM20.

Langkah 1: Untuk nak semak dan bayar kompoun (saman) yang dikenakan oleh MPSJ, boleh layari Website MPSJ, masukkan No.kad pengenalan atau nombor kenderaan.
 
Langkah 2: Setelah semak kompoun MPSJ, jika ada akan tertera di atas itu dan akan keluar borang untuk membuat bayaran secara dalam talian (online). Pembayaran adalah melalui Kad kredit atau Kad Debit yang mempunyai Visa, Mastercard. Kemudian klik untuk langkah seterusnya.

Langkah 3: Setelah isi maklumat diri, seterusnya ke maklumat bayaran online. Isi yang bertanda (*) sahaja. Aku pernah cuba beberapa kali untuk bahagian (optional) tapi asyik gagal.

Langkah 4: Selepas isikan semua maklumat dan terima kod pin dari Kad Kredit/Debit. Selesai!

Okay MPSJ, maafkan saya parking tanpa bayar walaupun urusan bank sekejap je. Terimalah duit belanja sempena Hari Valentine 2017 ini sebagai kenangan terindah kita.


04 Januari 2017

azam baru 2017, tahun baru, matlamat

Dengan zaman teknologi sekarang, dunia di hujung jari dengan media sosial yang pelbagai menjadi medium untuk hebahan. Namun, mengikut nasihat, pengalaman yang lain, terdapat beberapa perkara yang lebih baik kita simpan untuk diri kita sendiri (kecuali kepada orang yang terdekat dan boleh diharap untuk bagi motivasi). Memberitahu kepada dunia tentang perkara-perkara ini (walaupun anda rasa perlu untuk hebahkan, mungkin boleh berfikir banyak kali). Berikut adalah 7 perkara yang paling penting anda perlu sentiasa menyimpan rahsia.

1. Jangan dedahkan rancangan cita-cita yang paling tinggi anda.

Berdiam diri mengenai ini sehingga anda telah benar-benar berjaya memenuhinya. Rancangan sedemikian biasanya mempunyai ruang lemah dan bahagian yang dapat memberi buruk sangka yang anda tidak perasan; Oleh itu, kemungkinan untuk orang lain boleh memilih cita-cita yang sama tersebut membuatkan anda menjadi kecewa untuk mengatasinya.

2. Jangan sengaja berkongsi maklumat tentang apa-apa perbuatan yang baik atau murah hati atau kerja amal yang anda telah dilakukan.

Keutamaan dalam melakukan sesuatu kebaikan adalah tanpa mengharapkan pengiktirafan, pujian walaupun mungkin niat anda berkongsi untuk menghebahkan. Mempunyai perkara tersebut boleh membawa kepada keangkuhan, riak dan bangga diri. Jika anda merasakan ada keperluan untuk berbuat kebaikan, mungkin anda perlu menilai lagi mengapa anda benar-benar melakukan perkara-perkara ini - adalah daripada pemurah, atau keinginan untuk dipuji?

3. Jangan dedahkan rahsia gaya hidup anda. 

Ia tidak berbaloi untuk bercakap besar tentang bagaimana anda berdiet, atau mengatasi tabiat anda banyak tidur pada waktu pagi, atau cara anda tidak makan nasi dalam 4 bulan. Namun jika anda sebagai blogger, mungkin ia boleh menjadi suatu artikel tapi mungkin bukan di media sosial.  Keadaan emosi anda perlu harmoni, dan apa sahaja keinginan untuk menarik perhatian orang lain dan menerima pujian adalah tanda bahawa ia adalah tidak ikhlas.

4. Pendamkan di saat-saat anda telah menunjukkan keberanian atau kepahlawanan (Hero).

Kita semua mengharungi pelbagai cabaran berbeza setiap hari - baik di dalam alam realiti, alam maya dan, dalam fikiran kita sendiri. Pencapaian anda dalam mengharungi cabaran tersebut akan akan diberi ganjaran sewajarnya. Ia bukan hak anda untuk menilai ianya layak diberi pengiktirafan - kerana di dalamnyaadanya pengajaran.

5. Jangan berkongsi fikiran anda kepada apa yang anda anggap sebagai pengetahuan pencerahan anda tentang alam semesta dan atas soal hidup dan mati.

Ia hanya tafsiran anda, dan bukannya kebenaran yang objektif, dan kemungkinan anda hanya akan kelihatan merendah-rendahkan orang lain apabila anda cuba untuk meyakinkan mereka bahawa mereka salah. Hanya dalam kes-kes tertentu seseorang mungkin mendapat manfaat daripada fikiran anda mengenai perkara ini.

6. Ia tidak pernah berbaloi untuk mendedahkan sebarang konflik atau masalah dalam kehidupan keluarga anda kepada orang lain.

Sentiasa ingat: semakin anda mendedahkan rahsia itu tentang keluarga anda kepada orang lain, semakin kuat masalah ia akan menjadi. Perkara-perkara berikut hanya perlu diselesaikan dalam privasi rumah anda sendiri, di antara orang yang disayangi. Lebih banyak anda mengadu kepada orang lain tentang mereka, lebih sukar untuk diatasi. Lebih-lebih lagi dengan pelbagai komen negatif daripada netizen yang tidak faham situasi sebenar dan membayangkan seolah ianya lebih teruk.

7. Jangan bercakap tentang semua perkara yang tidak menyenangkan yang anda pernah dengar dari orang lain kata atau buat.

Orang yang menyebarkan perkara yang tidak menyenangkan apabila dia melihat atau mengatakan, sama seperti masuk ke dalam rumah dengan memakai kasut. Kasut dipakai membawa kotoran, mungkin anda tidak nampak tapi orang lain dapat lihat kotoran tersebut daripada tapak kasut. Dengan berfikiran negatif juga boleh membuatkan orang lain cuba elak untuk berkongsi sesuatu dengan anda.

Sumber: Brightside.me
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Tentang Penulis

+Bachelor of Science (Marine Biology) Graduate.
+Hobbyist Marine Handcraftman/Crafter.
(FB & IG @mykacalaut)
+Suami & Papa Anak Sorang.
+G.Servant Worker.
+Personal-Lifestyle Introvert Blogger.
+email: ismiqbal.my@gmail.com

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Cari Blog Ini

Follow by Email

Copyright © Ismiqbal Introvert Malaysian Blogger N Crafter | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com