22 Disember 2016

Plastik kebanyakannya diperbuat berasaskan petroleum mengambil masa beratus tahun, malah sampai beribu tahun. Para pengkaji tak dapat tentukan secara tepat tempoh sebenar plastik ini mengurai secara semulajadi. Plastik yang di guna berpuluh-puluh tahun dahulu masa ada dijumpai sehingga sekarang dalam keadaan elok.

Kempen Kesedaran Penggunaan Plastik ini telah lama diadakan di Malaysia. Kini, Selangor bergerak ke depan lagi untuk mengharamkan terus penggunaan plastik di negeri tersebut. Mungkin bukan 100% di haramkan. Pengguna akan di cas minima 20 sen setiap plastik beg jika mahu tapi kalau ada duit lebih sekalipun, jangan jadikan alasan untuk menggunakan plastik secara berlebihan. Di tempat kerja saya pun sudah tidak menggunakan polisterin sebagai pembungkus makanan tetapi guna bekas makanan plastik biodegradasi (Plastik Biodegradasi ialah plastik yang mudah terurai oleh alam semulajadi (microorganisma)

Kita sebagai manusia yang berakal sebolehnya menyokong tindakan menyelamatkan Bumi yang sedang sakit ini dengan mengurangkan penggunaan plastik. Selepas ini, boleh lah bawa beg Ikea ke, Beg Louis Vutton ciplak ke Beg Sandang ke bila membeli belah nanti. Sudah pasti setiap rumah mesti ada satu beg plastik yang besar dan kat dalamnya diisi dengan gumpalan-gumpalan plastik lain. Kan sayang nak buang beg plastik tu kan, kononnya mungkin nak guna lagi. Apakata beg plastik yang sedia ada guna semula.

Banyak kajian dijalankan oleh para penyelidik bagi mencari alternatif yang ekonomi bagi menggantikan plastik ini. Ada juga kajian untuk mempercepatkan penguraian plastik sedia ada supaya longgokan sampah berasaskan plastik dapat dikurangkan seperti kajian pelajar daripada Taiwan, Tseng I-Ching dan pelajar berumur 16 Tahun!, Danaiel Burd.

image via freemalaysiatoday

 Selangor haramkan beg plastik mulai 2017, kata exco

[Berita Sumber Free Malaysia Today]
PETALING JAYA: Kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” yang dilaksanakan kerajaan negeri Selangor pada setiap Sabtu akan dilanjutkan setiap hari mulai tahun depan, kata Elizabeth Wong.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna negeri itu berkata, kerajaan negeri turut melaksanakan kempen bebas bekas polistirena mulai tahun depan.

“Mulai 1 Januari 2017, peniaga di Selangor tidak lagi membekalkan bekas makanan polisterina serta pemberian beg plastik tidak diberikan secara percuma.
“Undang-undang pihak berkuasa tempatan berkaitan hal itu sudah dikaji bagi menyokong dasar ini dan peniaga harus bersetuju mengamalkan kempen bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan.
“Peniaga akan dibekalkan bahan visual untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap Kempen #BebasPlastik,” katanya pada pelancaran kempen #BebasPlastik di Bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor, hari ini.

plastik, bebas plastik, selangor
image via #BebasPlastik
Wong berkata, kerajaan negeri menerusi kaji selidik mendapati 71% penduduk Selangor merasakan kempen ‘Bebas Beg Plastik’ yang mula dilaksanakan setiap Sabtu sahaja tidak memadai.
“Kita perlu membuat perubahan dan kita komited kepada perubahan ini dengan melaksanakan polisi memerangi pembuangan sampah yang berleluasa dan menekankan isu alam sekitar seperti pemanasan global.

“Kesemua majlis rasmi dan bangunan kerajaan Selangor sudah menghentikan penggunaan beg plastik dan polisterina. Perubahan hanya akan berlaku apabila setiap peringkat masyarakat terlibat dalam usaha ini,” katanya.
Adun PKR Bukit Lanjan itu berkata, kerajaan negeri turut melancarkan laman web pendidikan yang membolehkan orang ramai berikrar menyokong kempen bebas plastik dan menggalakkan peniaga serta pembekal mendaftar.

Selangor, katanya, menyasarkan 20,000 ikrar dikumpulkan menjelang tahun baru nanti.
Selangor mula melaksanakan kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” pada 2010, dengan sokongan kebanyakan pasar raya besar, pasar mini dan premis perniagaan, pada setiap Sabtu.
Pengguna akan dikenakan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik dan wang itu akan disalurkan kepada badan kebajikan atau program kepenggunaan serta pemuliharaan alam sekitar.

Rujukan:

    1. http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/12/21/selangor-haramkan-beg-plastik-mulai-2017-kata-exco/
    2. http://www.jurnalmalaysia.com/?p=29
    3. http://www.natural-environment.com/blog/2008/01/10/how-many-plastic-bags-do-we-use-each-year/
    4. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/boy-discovers-microbe-that-eats-plastic
    5. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/high-school-girl-discovers-styrofoam-eating-bacterium
    6. http://www.mnn.com/earth-matters/translating-uncle-sam/stories/what-is-the-great-pacific-ocean-garbage-patch

      Posted on Khamis, Disember 22, 2016 by Ismiqbal Abdullah

      2 comments

      18 Disember 2016


      Di Dalam Labor Room (Sedia Bersalin)

      26 Nov. 2016. Jam 11:10 pagi -
      Setelah isi Buku Log dan tandatangan Akuan diri bahawa Pihak Hospital tidak akan bertanggungjawab jika apa-apa berlaku di dalam Labor Room(LR), Nurse pun panggil masuk ke dalam. Bila jejak kaki di dalam Labor Room (LR), perasaan masih tenang. Melihat isteri sudah terbaring di atas katil di temani dengan 2 orang Jururawat perempuan yang nampak profesional menyiapkan kes bersalin isteri. Seorang lagi Jururawat sesekali menjenguk melihat jika ada apa-apa keperluan. 

      Isteri kelihatan berkerut menahan kesakitan yang suami tidak dapat bayangkan. Katanya dari pinggang ke bawah seperti hendak tercabut dari badan. Aku tidak bertanya berapa bukaan sekarang, cuma berapa bukaan yang sedia untuk bersalin iaitu sehingga 10cm. Isteri sudah dipakaikan pakaian hijau kemudian disarung dengan pakaian bersalin. Aku cuma duduk di bahagian tepi aras leher isteri,memegang erat tangannyadan mengusap ubun-ubun. Di dalam hati sentiasa berdoa supaya permudahkan. Isteri tak sempat menjamah makanan sejak datang hospital tadi, air selusuh pun tak sempat teguk. Cuma berbekalkan doa dan kata semangat.

      Jururawat Mulakan Kerja

      11:15 pagi - Sangat kagum melihat kerja profesional jururawat ketika proses bersalin ni, mulut mereka tidak putus bagi kata-kata semangat, nasihat dan pesanan kepada isteri di samping mereka merawat menyambut bakal bayi kami. Aku cuma mampu memberi sedikit kata-kata, di tenggelami dengan motivasi daripada Nurse. Aku menahan kepala isteri dari baring ke bantal kerana mengikut nasihat Nurse supaya kena sentiasa melihat arah perut. 

      11: 30 pagi - Isteri sedang berjihad melahirkan zuriat kami, melahirkan unat Nabi Muhammad. Tidak putus-putus nafasnya supaya dikawal, kadang kala.  ada helaan nafas yang dicuri. Nurse serta merta ingatkan supaya bernafas dengan betul. Seorang Nurse bertindak seperti ketua, seorang lagi membantu dan bersedia dan seorang lagi bersedia di persiapan bayi. Beberapa minit kemudian nampak sedikit bahagian kepala. Nurse makin galak bagi semangat minta jangan putus nafas dan cepat supaya bayi tidak lemas, aku membisikkan bagitau sedikit lagi, sudah nampak kepala.
      11:35 pagi - Bila nampak je bucu kepala Nurse bantu bayi untuk keluar sambil isteri meneran. Kepala bayi dah keluar penuh sampai leher. Ketua Nurse terus menarik bayi keluar. Dalam beberapa saat, Bayi meluncur laju seperti turun dari gelongsor air bersama dengan tali pusat yang keputih-putihan lebih kurang 60 cm jauhnya dari ibunya. Aku bagitau isteri sudah keluar.. Sudah keluar...sambil mengucup dahinya. Isteri mengucap syukur alhamdulillah...

      Selamat Dilahirkan

      11:36 Pagi - Dalam beberapa saat itu juga daripada tiada suara terus mendengar suara tangisan. Suara tangisan yang dapat meruntun hati ibu bapa ini yang menunggu 38 minggu 2 hari akan kelahiran zuriat, waris dan jariah terakhir ini. Secara serta merta apabila mendengar suara tangisan bayi pertama ini, jiwa dan hati aku seorang lelaki yang susah menangis dan kerap di sebut sebagai 'tiada perasaan' menjadi sangat sebak. Tidak terkawal rasa hati, terus menangis teresak-esak kesyukuran, air mata berderai mengaburi pandangan. Nurse bagitau hendak potong tali pusat Irfan bayi dan mohon untuk berselawat. Kami berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad. Berpeluang menjadi umatnya. Isteri berselawat mudah cuma aku masih teresak, air mata masih mengalir laju. Selesai sahaja potong tali pusat, Nurse minta suami supaya tunggu di luar sementara mereka menyiapkan bayi dan isteri. Sebelum itu, Nurse minta suami mengesahkan jantina bayi tapi jangan bagitau isteri lagi. Setelah mengangguk akan jantina bayi, aku terus keluar. Air mata masih mengalir lagi. Seketika di luar bilik, aku terduduk di kerusi menunggu. Menghabiskan tangisan dan air mata. Nurse tadi mohon tunggu di luar pintu, melihat keadaan masih menangis..dia bagi chance untuk habiskan perasaan dulu. Dia dah biasa dengan situasi macam ni kot.

      Aku berlalu keluar membawa beg aku dan beg bayi. Air mata sudah kesat sepenuhnya. Aku menunggu di luar Whatsapp ke Ahli Keluarga bagitau isteri selamat melahirkan bayi lelaki yang comel seberat 2.74kg. Menunggu mak ayah mertua tiba.
      Ikuti Bahagian 1 terdahulu.

      Posted on Ahad, Disember 18, 2016 by Ismiqbal Abdullah

      No comments

      16 Disember 2016

      Bagi pekerja kakitangan awam terutamanya, tarikh gaji merupakan hari yang sangat-sangat dinanti setiap bulan. Dalam beberapa hari lagi Tahun 2016 bakal menutup tirai dan Tahun 2017 akan menyusul.
      Pembayararan Gaji bagi Bulan Disember 2016 adalah hari Selasa, 20 Disember 2016
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com


      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      Yang berkenaan boleh merujuk kepada Jadual dan Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan bagi Tahun 2017. 

      Jadual dan Tarikh Gaji Kakitangan Awam 2017

      Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan tahun 2017 untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam seluruh negeri Di Malaysia

      Tarikh Gaji 2017  
      Hari      Catatan
       19 Januari
      Khamis (Tahun Baru Cina 28, 29 Januari)
       23 Februari
      Khamis
       23 Mac
      Khamis
       25 April
      Selasa
       25 Mei
      Khamis
       15 Jun
      Khamis (Hari Raya Aidilfitri 25, 26 Julai)
       25 Julai
      Selasa
       24 Ogos
      Khamis
       25 September
      Isnin
       11 Oktober
      Rabu (Hari Deepavali 28 Oktober)
       23 November
      Khamis
       21 Disember
      Khamis (Hari Krismas 25 Disember)




      Nota:
      • Gaji kakitangan sektor awam dibayar sebulan sekali
      • Lampiran jadual pembayaran diatas merangkumi satu tarikh gaji untuk semua negeri
      • Tarikh pembayaran gaji masih tertakluk kepada pindaan semasa oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM)
      • Sebarang perubahan akan dikemaskini dengan kadar segera  [Sumber: bmblogr][mysumber]

      gaji 2017, kakitangan awam

      Tarikh Bayaran Bonus 2017 bagi Kakitangan Awam

      • Tarikh : Awal bulan Januari 2017
      • Bayaran bonus kakitangan kerajaan : bonus RM500 untuk 1.6 juta kakitangan awam
      • Bayaran pesara kerajaan atau pencen : RM250  [Sumber: BeritaSemasa]

      JADUAL PEMBAYARAN PENCEN BULANAN BAGI TAHUN 2016 /2017

      Tarikh Dapat Bayaran Duit Pencen 2016 / 2017

      20 Januari - Rabu 
      19 Februari - Jumaat 
      21 Mac - Isnin 
      21 April - Khamis 
      20 Mei - Jumaat 
      21 Jun - Selasa 
      21 Julai - Khamis 
      19 Ogos - Jumaat 
      21 September - Rabu 
      19 Oktober - Rabu 
      21 November -Isnin 
      19 Disember - Isnin
       [Sumber: LayanStreaming]

      mbayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      Posted on Jumaat, Disember 16, 2016 by Ismiqbal Abdullah

      No comments

      14 Disember 2016

      Bila disebut tentang lelaki selepas kahwin secara automatik akan membayangkan seorang lelaki yang berisi, gemuk. Bila ditanya atau menegur lelaki yang sudah berkahwin, antara kebiasaannya ialah:
      "Kenapa makin gemuk sekarang?"
      "Makin bahagia nampak..." (teguran sinis-mesra)

      Lelaki yang ditegur biasanya menjawab, "Biasalah bro, dah kahwin....". atau ada tersengih-sengih..
       Nampaknya memang dah fakta lelaki semakin berisi, gemuk selepas kahwin. Kalau ada yang dapat maintain penampilan fizikal tu memang berdisiplin lah. Ada juga spesis lelaki yang maintain je kurus tak kira berapa lama kahwin, makan banyak mana. Yang ni memang spesis teristimewa. Bagi saya, saya jenis lelaki yang berisi selepas bekerja (habis belajar), kalau selepas kahwin memang terus je berisi dan makin bertambah isinya.

      Jadi dengan ini saya cuba merungkai beberapa teori yang terlintas sebab mengapa Lelaki boleh jadi gemuk selepas kahwin. Jika Google sekalipun memang banyak teori, sebab-munasababnya. Kali ini adalah teori daripada pengalaman saya sendiri.

      1. Hidup Bahagia dengan Keluarga Baru
      Memang tak salah lah kalau orang tegus "Happy nampak...." atau "Bahagia nampak....". Jadi ia memang salah satu sebab yang utama. Selera makan lelaki bertambah terutamanya makan bersama pasangan disebabkan perasaan gembira, bahagianya sampai tak terasa puas makanan yang dinikmatinya. Macam perasaannya perlu sentiasa di isi sesuatu seperti makanan. (Sama seperti stress).

      2. Kena Habiskan Makanan Pasangan atau Anak-Anak.
      Ini biasa berlaku (atau sebaliknya). Bila nak order makan bukan main banyak. Isteri pun terasa nak cuba menu baru tapi memang jenis tak makan banyak. Akhirnya, dengan perasaan 'takut membazir' (walaupun dalam hati ada rasa macam tak puas makan), maka lelaki 'terpaksa' lah habiskan makanan tersebut.

      3. Abang nak makan apa?
      Kalau isteri jenis suka memasak, memang sentiasa akan ada persoalan yang seperti ini. Bukan sahaja isteri, termasuk dengan mak mertua, mak kandung ditanya macam ni. Lelaki ni jenis menerima je. Masakan Mak-mak dan Isteri lah yang paling sedap walaupun Nasi Putih & Ikan Goreng Kunyit makan dengan Kicap (Toyu) dan Ikan Singgang, boleh tambah berkali-kali ni.

      Situasi ni tak termasuk lagi dengan sambil-sambil tengok TV mestilah nak sesuatu untuk mengunyah. Istilah mengunyah isteri ni lain daripada suami. Maka terhidanglah pelbagai kudapan bergoreng-goreng, dengan air teh tarik panas bersusu lagi.

      4. Habiskan masa di rumah berbanding di luar
      Bila dah jadi suami, ayah ni, lelaki pilih untuk habiskan banyak masa di rumah berbanding di luar. Kalau di luar pun mesti lepak makan, minum gak dengan kawan-kawan. Kalau sesekali outing, kat luar dengan isteri anak, mesti jalan-jalan sekejap..beli barang keperluan. Masa untuk bersenam jadi lebih terhad.

      5.Suka santai di rumah dan Suruh pasangan atau anak-anak ambilkan sesuatu
      Lelaki bila dah penat bekerja, mesti belum sempat salin pakaian dah landing atas kerusi, sofa, katil atau baring je atas lantai yang sejuk syok tu. Kalau perlukan sesuatu mesti nak suruh sesiapa berdekatan walaupun remote TV yang beberapa inci je.. Punyalah pemalas kan.

      6. Evolusi semulajadi Lelaki sebagai Suami dan Ayah
      Okay! Teori ke-6 ni bergantung kepada tahap korang sendiri nak ambil tahu, ambil cakna atau sepintas lalu. Teori evolusi Lelaki gemuk, berisi selepas kahwin atau selepas menjadi seorang Ayah berkemungkinan untuk memberi keselesaan kepada pasangan atau anak. Bila peluk pasangan atau baring atas peha suami terasa keempukannya seperti tilam Buno Maya Karing gitu. Kalau anak atau baby tidur, peluk ayahnya pun confirm rasa amat selesa sebab dilindungi dengan lapisan lemak yang beri suhu selesa dan empuk...Hahaha!

      Rujukan: Hanasuva

      Posted on Rabu, Disember 14, 2016 by Ismiqbal Abdullah

      No comments

      running man
      Sumber: Song Ji Hyo and Kim Jong Kook Facebook

      Program Variety TV Korea, RUNNING MAN dikejutkan lagi dengan Ahli mereka yang akan meninggalkan Program Running Man ini iaitu KIM JONG KOOK dan SONG JI HYO. Ianya tak lama selepas Ahli Kang Gary meninggalkan Running Man pada awal November 2016 lepas.
      gary, kim jong kook, song ji hyo

      Label Song Ji Hyo, MY Company mengesahkan laporan, dan mengumumkan, "Song Ji Hyo akan meninggalkan 'Running Man'. Terdapat perbincangan yang panjang dengan produser kerana ia amat membebankan untuk dia mengendalikan kedua-dua promosi lakonan dan variety show. Dia merancang untuk memberi tumpuan kepada kerjaya lakonannya selepas meninggalkan 'Running Man'. Tarikh pemergiannya kini dalam pelarasan. "

      Label Kim Jong Kook, Maroo Entertainment turut mengumumkan, "Kim Jong Kook telah memilih untuk meninggalkan 'Running Man'. Tarikh sebenar masih belum disahkan.
      [Sumber: Allkpop]

      Jadi kesimpulannya, Kim Jong Kook dan Song Ji Hyo akan meninggalkan Running Man selepas Kang Gary. Tinggal baki ahli Yoo Jae Suk, Ji Suk Jin, Haha, and Lee Kwang Soo.

      Selepas daripada pengunduran Kang Gary daripada Running Man. Rating mereka mulai menurun dan  memaksa produser SBS 'Running Man' untuk menukar format.

      Menurut Agensi Song Ji Hyo menyatakan, "Kami tahu 'Running Man' akan mengalami perubahan format dari SBS, tetapi ia adalah benar yang kita dapati daripada laporan berita yang ahli tidak akan kembali. Kita tidak akan mengulas mengenai perasaan Song Ji Hyo mengenai perkara itu." 

      Label Kim Jong Kook juga berkata, "Memang benar dia diberitahu dia telah meninggalkan tanpa keputusan mengenai perkara itu. Ia adalah mengecewakan. Dia menonjolkan diri dalam show tersebut atas isu kesihatan beliau kerana dia sangat mengambil berat mengenainya."

      Mengenai laporan baru, peroduser SBS '' Running Man 'berkata, "Kami tidak boleh mengesahkan apa-apa lagi." [Sumber: Allkpop]

      Walaupun Program Running Man ni bukanlah cerita untuk saya tengok sorang-sorang, tapi oleh kerana isteri suka tengok Program Running Man, maka saya terjebaklah sekali dan dah jadi Cerita kami layan sama-sama. 

      Posted on Rabu, Disember 14, 2016 by Ismiqbal Abdullah

      No comments

      13 Disember 2016

      Ikuti Bahagian 2: Suami Di Dalam Labor Room

      Pada 26 November 2016, Jam 11:36 pagi. Dari berstatus Bujang ke Tunang ke Suami dan sekarang sudah bergelar Papa dah. Cepat rasanya masa berlalu.

      Usia Kandungan: 38 Minggu 2 Hari (4 hari/ 6 Hari) 
      **Rujukan dari Klinik Peramu Jaya, Pekan; Klinik Jerantut dan App. Android.

      Alhamdulillah semuanya berjalan dengan mudahnya.

      Seperti pepatah inggeris "Every man can be a Father, Not every Father can be a Daddy"
      RNR, perhentian, perantauan

      Kisah bermula pada Jumaat, 25 Nov. 2016. Seperti biasa aku bekerja di Selangor dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan alam Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ) ini. Isteri sudah mula bercuti bersalin di Pekan, Pahang pada 18 Nov. 2016 (Mohon 2 minggu lebih awal daripada tarikh di jangka bersalin 'Due Date' iaitu pada 8 Disember 2016). Hari Jumaat malam Sabtu aku memandu seperti biasa dari Selangor ke Pekan, Pahang (Jarak lebih kurang 300KM, sebelum ni PJJ ke Jerantut, Pahang dalam 202KM dari Putrajaya. Sepanjang perjalanan tersebut Isteri bagitau semuanya seperti biasa, tiada tanda-tanda bersalin seperti yang di baca di dalam internet. Cuma semasa tiba di highway sekitar Gambang, suasana jadi sangat berkabus dan agak susah untuk meneruskan perjalanan, jadi aku terpaksa berhenti di RNR Gambang, termenung, lap cermin kereta untuk teruskan perjalanan.

      26 November 2016, Sabtu
      Lebih kurang 4 Jam memandu Kereta Axia merah ni, setibanya rumah mertua di Pekan, memang dah letih dan mengantuk dah, terus terlelap sampai ke Subuhnya lebih kurang Jam 6 Pagi, Isteri kejutkan Solat Subuh. Dalam keadaan bertelekung putih, di atas sejadah mengadap kiblat dan sedia untuk Solat, Dia sempat bagitau,"Abang, sayang dah mula sakit ni..". Aku cuma mengangguk dalam keadaan mamai, mula bangkit ke bilik air untuk mengambil wuduk. Isteri sudah baring mengiring, sesekali muka terkerut menahan sakit. Selesai sahaja solat, aku baring menghadap perut isteri sambil perlahan-lahan mengusap. Berbisik pada kandungan,"Baby tak sabar nak keluar ya...". Isteri taknak maklum kepada Kak Ngah dan Mak Mertua lagi..jadi,. melihat keadaanya, aku minta izin untuk pergi mandi dahulu, sebelum ke Hospital Pekan lebih kurang 10 minit dari rumah. Sebelum itu aku cek telefon isteri, lihat pada browser  internet dan terlihat "Cara Buat Air Selusuh Untuk Isteri Versi Ustaz Don Daniyal" di Blog Mamachrysalis. Aku  send link  tersebut pada Whatsapp aku untuk bacaan.
      wad bersalin, kecemasan, kerajaan

      7:40 Pagi: Selesai sahaja mandi, Kak De dah berada depan pintu bilik, pada mulanya nak minta alih kereta..Kemudian Kak Ngah dan Mak pun datang meluru. Isteri mengereng menahan sakit kontraksi. Kak Ngah suruh terus pergi cek di Hospital terus untuk melihat bukaan berapa sentimeter (cm). Kami akur dan terus bersiap. Isteri sempat makan secubit roti canai.

      8:00 Pagi: Selepas bersiap kemas kereta, Aku, Isteri dan Mak naik kereta Axia aku ke Hospital Pekan, Ayah ikut daripada belakang. Aku drop  isteri dan mak di Lobi Wad Bersalin Hospital Pekan sementara aku pergi parking  kereta lebih kurang 200 meter dari situ. Pertama kali berurusan di Hospital Pekan, sebelum ini cuma tinjau lokasi.

      9:15 Pagi : Sekarang dah tenggelan di dalam masa, isteri masih kat dalam, Mak Ayah dah balik dulu pergi ke Pasar Tani katanya. cuma aku seorang tunggu di luar Wad Bersalin. Guard tak bagi masuk sebab bukan waktu melawat. Aku buka link 'Cara Buat Air Selusuh." pada Whatsapp tadi, Beg isteri dan beg aku sudah bawa terus, beg baby tinggal dalam kereta sebab bajet masih lama lagi la. Komunikasi aku dan isteri melalui Whatsapp sahaja, taknak la call sebab takut mengganggu di dalam hospital. Isteri bagitau Jururawat sudah check jantung baby, bukaan 2 cm dan tengah menunggu doktor datang. Oleh kerana hari Sabtu, Nurse bagitau Doktor bertugas cuma seorang. Oleh kerana ini pengalaman pertama untuk anak sulung, mengikut cerita-cerita kawan-kawan lain, bukaan 2 cm ni masih awal lagi jadi tak gelabah sangat lagi.

      9:45 - 10: 50 Pagi : Isteri bagitau sudah beralih daripada katil ke kerusi bagi memberi ruang kepada yang lebih kritikal. Baru lepas muntah dengan banyaknya. Nurse bagitau untuk makan dahulu sebab bimbang bukaan terus jadi besar. Aku cuma tunggu dari luar sambil membaca apa yang patut daripada browser smartphone "Cara Membuat Air Selusush" tersebut. Daripada pagi tadi, ada seorang bakal ayah untuk anak ketiga bersama menunggu dari malam tadi. Isteri dia pun baru sahaja melahirkan anak lelaki dalam Jam 9 Pagi lebih. Kedua anaknya sebelum itu adalah perempuan.
      milo, roti, gardenia

      11:00 Pagi :
      Nurse keluar memanggil aku.."Suami kepada *Nama isteri..."
      "Ya... saya." Aku menyahut.
      "Isteri Encik sudah bukaan 7 cm. Encik ambil slip ni pergi ke Bahagian Kecemasan untuk pendaftaran. Boleh bagi baju baby? ". Aku mengangguk dan sesekali menyampuk. Beg baby...aku simpan dalam kereta.

      Selepas pergi mendaftar di Wad Kecemasan, aku bergegas ke kereta untuk ambil pakaian bayi. Kemudian pergi masuk semula ke dalam Wad Bersalin serahkan dokumen Wad Kecemasan beserta dengan Set Baju Bayi. Sebelum Nurse izinkan suami (aku) masuk ke Labor Room, dia minta aku isikan maklumat di dalam Buku Log sebagai Akuan Diri jika berlaku apa-apa semasa proses bersalin dan Rekod Hospital.

      Sekian Bahagian Pertama...Ikuti Bahagian 2: Suami Di Dalam Labor Room

      Posted on Selasa, Disember 13, 2016 by Ismiqbal Abdullah

      No comments

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...