Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

Setelah sekian lama menyepi, baru datang mood nak update blog yang tak seberapa ni. Sebelum ni aku blogging tanpa fokus, semua benda kiranya nak update. Tapi tu dulu-dulu lah, semasa zaman baru nak up, tiada komitmen lain. Sekarang bila dah masuk alam pekerjaan dan keluarga, blogging sedikit tersasar banyak dari haluan hidup tapi masih lagi dalam ingatan (gitu..)

Sejak dua menjak ni, blogging menjadi tarikan baru bagi aku untuk kembali aktif-pasif. Antara sebabnya:-
1. Bila dah dewasa 3-Dekad ni, kembali mencari hala tuju.
2. Jadi panduan masa akan datang seperti entries lama jadi panduan masa sekarang.
3. Berkongsi cerita tentang fasa hidup berpasangan berkeluarga.
4. Dengan pengalaman kerja, mula melihat dunia pada perspektif berbeza dan bila nak buat review/critics merujuk kepada pengalaman hidup juga.

Jadi dengan ini aku cuba untuk fokuskan kepada Niche (1) Keluarga (Family), (2) Pemakanan (Food) dan (3) Gaya Hidup (Lifestyle) ~ Aroi Mak Mak~~ ( maksudnya 'Very very delicious' dalam Thai.

Ada banyak entries berkaitan dengan Niche ni. Jadi aku cuba terangkan ikut kefahaman aku la ya.

Niche ni ialah fokus kepada keywords/ kategori tertentu. Ia macam 'pool' (kolam) kategori di mana kalau post/entries yang di tulis berada di dalam 'pool' tersebut walaupun agak tersasar sedikit. Niche blog boleh bergantung kepada tahap pemahaman korang dalam mengolah entry blog supaya kena dengan cara tersendiri.  Niche juga boleh bergantung kepada kawasan korang tinggal.yang penting, tahu apa yang di tulis. Jangan COPY-PASTE je..

Contoh: 
  • Niche blog aku ialah Makanan. Pengalaman kerja aku dalam industri pemprosesan makanan, berkaitan Halal dan minat berkaitan dengan makanan.
  • Niche blog Family kerana aku dah kahwin dan bakal berkeluarga. Jadi segala pengalaman boleh berkongsi nanti..
Kalau ada blogger yang masih tercari-cari Niche blog macam aku yang baru jumpa ni. Mungkin boleh shortlistkan beberapa perkara..
  • Apa Hobi korang?
  • Apa benda yang korang enjoy buat dan suka?
  • Macam mana korang spend masa korang?
  • Topik apa yang anda faham mengikut pemahaman korang?
 Korang boleh singgah ke Blog Otai untuk bacaan selebihnya berkaitan dengan Niche ni.

Bacaan Tambahan:
  1. Membina Jenama dengan Niche Blog 
  2. Perkongsian Topik (Niche) Blog Untuk Trafik Tinggi 
  3. Blogging 101: Apa Yang Dikatakan Sebagai 'Niche' Blog? 
  4. Apa Itu Niche Blog Dan Kepentingannya 
  5. Choosing a Blogging Niche