Assalamualaikum dan Salam Alam Maya
Earth Day 2016 - Trees for the Earth poster
Mungkin ada yang tidak tahu (termasuk aku sendiri) bahawa 22 April setiap tahun merupakan Hari Bumi Sedunia. Apabila buka Google terpampang gambar-gambar reminder Hari Bumi (Earth Day) ni. Dan Tahun 2016 merupakan Hari Bumi yang ke-46!

Hari Bumi ini mula di perkenalkan oleh Senator Amerika Syarikat, Gaylord Nelson sejak Tahun 1970. Pada 22 April 1970 ini, Musim Semi/Musim Bunga (Peralihan Musim Sejuk ke Musim Panas) di Hemisfera Bumi Utara dan Musim Luruh di Hemsfera Bumi Selatan. (Olahan dari Wikipedia).

Earth Day/ Hari Bumi merangkumi kepada seluruh Dunia 7 Petala Langit dan 7 Petala Bumi (Merujuk kepada lapisan Atmosfera dan lapisan Bumi)

 Pada 22 April 2016, MARDI sedang mengadakan Program School of Green Shoots di Sarawak, Di rasmikan oleh YB Tuan Nogeh Gumbek, Timb. Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani. Program ini melibatkan Pelajar Sekolah Generasi Z & Alpha ini di dedahkan kepada Aktiviti Pertanian. Sumber: Program Latihan Teknikal MARDI. FaceBook Green Shoots.

Langsung; Program School of Green Shoots MARDI di SK Petra Jaya, Sarawak yang dirasmikan oleh YB Nogeh Gumbek, Timbalan Menteri Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani.
Program ini bertujuan bagi melibatkan golongan kanak-kanak dalam program pertanian menggunakan konsep asas 1T3K yang mengandungi komponen teknologi, kemahiran, kepimpinan dan keusahawanan. Inisiatif ini diharap dapat mempersiapkan supaya berupaya menjadi sumber modal insan sektor pertanian negara kini dan masa hadapan.
LINK KE FACEBOOK MARDI UNTUK GAMBAR


Aktiviti EARTH DAY MALAYSIA
4th KL International Earth Day Run ; 24 April 2016. Source FB Page


Kalau korang buka browser dan home website Google, akan terpampang gambar-gambar di bawah.
Earth Day 2016
 Earth Day 2016

Earth Day 2016Earth Day 2016Earth Day 2016