22 Disember 2016

Plastik kebanyakannya diperbuat berasaskan petroleum mengambil masa beratus tahun, malah sampai beribu tahun. Para pengkaji tak dapat tentukan secara tepat tempoh sebenar plastik ini mengurai secara semulajadi. Plastik yang di guna berpuluh-puluh tahun dahulu masa ada dijumpai sehingga sekarang dalam keadaan elok.

Kempen Kesedaran Penggunaan Plastik ini telah lama diadakan di Malaysia. Kini, Selangor bergerak ke depan lagi untuk mengharamkan terus penggunaan plastik di negeri tersebut. Mungkin bukan 100% di haramkan. Pengguna akan di cas minima 20 sen setiap plastik beg jika mahu tapi kalau ada duit lebih sekalipun, jangan jadikan alasan untuk menggunakan plastik secara berlebihan. Di tempat kerja saya pun sudah tidak menggunakan polisterin sebagai pembungkus makanan tetapi guna bekas makanan plastik biodegradasi (Plastik Biodegradasi ialah plastik yang mudah terurai oleh alam semulajadi (microorganisma)

Kita sebagai manusia yang berakal sebolehnya menyokong tindakan menyelamatkan Bumi yang sedang sakit ini dengan mengurangkan penggunaan plastik. Selepas ini, boleh lah bawa beg Ikea ke, Beg Louis Vutton ciplak ke Beg Sandang ke bila membeli belah nanti. Sudah pasti setiap rumah mesti ada satu beg plastik yang besar dan kat dalamnya diisi dengan gumpalan-gumpalan plastik lain. Kan sayang nak buang beg plastik tu kan, kononnya mungkin nak guna lagi. Apakata beg plastik yang sedia ada guna semula.

Banyak kajian dijalankan oleh para penyelidik bagi mencari alternatif yang ekonomi bagi menggantikan plastik ini. Ada juga kajian untuk mempercepatkan penguraian plastik sedia ada supaya longgokan sampah berasaskan plastik dapat dikurangkan seperti kajian pelajar daripada Taiwan, Tseng I-Ching dan pelajar berumur 16 Tahun!, Danaiel Burd.

image via freemalaysiatoday

 Selangor haramkan beg plastik mulai 2017, kata exco

[Berita Sumber Free Malaysia Today]
PETALING JAYA: Kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” yang dilaksanakan kerajaan negeri Selangor pada setiap Sabtu akan dilanjutkan setiap hari mulai tahun depan, kata Elizabeth Wong.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna negeri itu berkata, kerajaan negeri turut melaksanakan kempen bebas bekas polistirena mulai tahun depan.

“Mulai 1 Januari 2017, peniaga di Selangor tidak lagi membekalkan bekas makanan polisterina serta pemberian beg plastik tidak diberikan secara percuma.
“Undang-undang pihak berkuasa tempatan berkaitan hal itu sudah dikaji bagi menyokong dasar ini dan peniaga harus bersetuju mengamalkan kempen bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan.
“Peniaga akan dibekalkan bahan visual untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap Kempen #BebasPlastik,” katanya pada pelancaran kempen #BebasPlastik di Bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor, hari ini.

plastik, bebas plastik, selangor
image via #BebasPlastik
Wong berkata, kerajaan negeri menerusi kaji selidik mendapati 71% penduduk Selangor merasakan kempen ‘Bebas Beg Plastik’ yang mula dilaksanakan setiap Sabtu sahaja tidak memadai.
“Kita perlu membuat perubahan dan kita komited kepada perubahan ini dengan melaksanakan polisi memerangi pembuangan sampah yang berleluasa dan menekankan isu alam sekitar seperti pemanasan global.

“Kesemua majlis rasmi dan bangunan kerajaan Selangor sudah menghentikan penggunaan beg plastik dan polisterina. Perubahan hanya akan berlaku apabila setiap peringkat masyarakat terlibat dalam usaha ini,” katanya.
Adun PKR Bukit Lanjan itu berkata, kerajaan negeri turut melancarkan laman web pendidikan yang membolehkan orang ramai berikrar menyokong kempen bebas plastik dan menggalakkan peniaga serta pembekal mendaftar.

Selangor, katanya, menyasarkan 20,000 ikrar dikumpulkan menjelang tahun baru nanti.
Selangor mula melaksanakan kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” pada 2010, dengan sokongan kebanyakan pasar raya besar, pasar mini dan premis perniagaan, pada setiap Sabtu.
Pengguna akan dikenakan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik dan wang itu akan disalurkan kepada badan kebajikan atau program kepenggunaan serta pemuliharaan alam sekitar.

Rujukan:

    1. http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/12/21/selangor-haramkan-beg-plastik-mulai-2017-kata-exco/
    2. http://www.jurnalmalaysia.com/?p=29
    3. http://www.natural-environment.com/blog/2008/01/10/how-many-plastic-bags-do-we-use-each-year/
    4. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/boy-discovers-microbe-that-eats-plastic
    5. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/high-school-girl-discovers-styrofoam-eating-bacterium
    6. http://www.mnn.com/earth-matters/translating-uncle-sam/stories/what-is-the-great-pacific-ocean-garbage-patch

      16 Disember 2016

      Bagi pekerja kakitangan awam terutamanya, tarikh gaji merupakan hari yang sangat-sangat dinanti setiap bulan. Dalam beberapa hari lagi Tahun 2016 bakal menutup tirai dan Tahun 2017 akan menyusul.
      Pembayararan Gaji bagi Bulan Disember 2016 adalah hari Selasa, 20 Disember 2016
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com


      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      Yang berkenaan boleh merujuk kepada Jadual dan Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan bagi Tahun 2017. 

      Jadual dan Tarikh Gaji Kakitangan Awam 2017

      Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan tahun 2017 untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam seluruh negeri Di Malaysia

      Tarikh Gaji 2017  
      Hari      Catatan
       19 Januari
      Khamis (Tahun Baru Cina 28, 29 Januari)
       23 Februari
      Khamis
       23 Mac
      Khamis
       25 April
      Selasa
       25 Mei
      Khamis
       15 Jun
      Khamis (Hari Raya Aidilfitri 25, 26 Julai)
       25 Julai
      Selasa
       24 Ogos
      Khamis
       25 September
      Isnin
       11 Oktober
      Rabu (Hari Deepavali 28 Oktober)
       23 November
      Khamis
       21 Disember
      Khamis (Hari Krismas 25 Disember)




      Nota:
      • Gaji kakitangan sektor awam dibayar sebulan sekali
      • Lampiran jadual pembayaran diatas merangkumi satu tarikh gaji untuk semua negeri
      • Tarikh pembayaran gaji masih tertakluk kepada pindaan semasa oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM)
      • Sebarang perubahan akan dikemaskini dengan kadar segera  [Sumber: bmblogr][mysumber]

      gaji 2017, kakitangan awam

      Tarikh Bayaran Bonus 2017 bagi Kakitangan Awam

      • Tarikh : Awal bulan Januari 2017
      • Bayaran bonus kakitangan kerajaan : bonus RM500 untuk 1.6 juta kakitangan awam
      • Bayaran pesara kerajaan atau pencen : RM250  [Sumber: BeritaSemasa]

      JADUAL PEMBAYARAN PENCEN BULANAN BAGI TAHUN 2016 /2017

      Tarikh Dapat Bayaran Duit Pencen 2016 / 2017

      20 Januari - Rabu 
      19 Februari - Jumaat 
      21 Mac - Isnin 
      21 April - Khamis 
      20 Mei - Jumaat 
      21 Jun - Selasa 
      21 Julai - Khamis 
      19 Ogos - Jumaat 
      21 September - Rabu 
      19 Oktober - Rabu 
      21 November -Isnin 
      19 Disember - Isnin
       [Sumber: LayanStreaming]

      mbayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      09 November 2016


      The largest ‘Supermoon’ since 1928 will going to happen on this verily Monday; 14 November 2016 start 07:24 pm, The Fullmoon Phase at its peak at 09:54 pm. In these 5 years recently, the Supermoon incident become one of the natural phenomena that are really stunning to any Astronomy fans and Mother Nature. This Supermoon phenomenon were already happened on 6 May 2012, 23 Jun 2013, 10 August 2014 and 28 September 2015 . According to media conference quotes by Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) in their Facebook page, this coming Supermoon Fenomena 2016 is the largest in 68 Tahun (last time was seen ot year 1948) and the probability opportunity to view this largest Supermoon for the next 18 years (Year 2034)

      The Largest Supermoon on this Monday; 14 November 2016 since 1948 and will be expected for the next 18 Years which is in 2034 

      The Supermoon phenomenon is one of the astronomical phenomena and natures where The Moon will be at closest position with The Earth (perigee) at 07:24 pm and consequently at full phase or full moon at 09:54 pm on 14 November 2016. This incident known as The Fullmoon Perigee also known as The ‘Supermoon’.
      The Supermoon is because of the distance between The Moon and The Earth are become closer as much as 21,104KM (384,500KM Earth-Moon Average Distance) because according to Moon's orbit that elliptical-oval shaped and which make the Moon looks larger than the usual. However it not change the physical of the Moon. In cause of the distance between the Moon and the Earth which become closer, as theoretically the moon's gravitational force influenced the water tide on in Earth to  becomes increasingly high and can cause lunar tide.

      For any query, public can surf website, Facebook and Twitter: Agensi Angkasa Negara (ANGKASA). Public also invited to share Perigee Bulan Purnama image on 14 November in ANGKASA Facebook.


      Provided by:

      Corporate Communication Unit

      Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)

      www.angkasa.gov.my
      Tel: 03-3182 4000 Fax: 03-2273 5488 / 03-3181 1304

      #phenomenon #supermoon #november #nightsky #observation #stem #space #mosti #malaysia #pleasesharethis #mohonkongsi #mediarelease 
      'Supermoon' terbesar sejak 1928 akan berlaku pada 14 November 2016 bermula 07:24 malam, Fasa Puncak pada jam 09:54 malam. Dalam 5 tahun kebelakangan ini, kejadian Supermoon menjadi suatu fenomena alam yang amat menakjubkan bagi peminat Astronomi dan Alam Semulajadi. Fenomena supermoon telah berlaku pada 6 Mei 2012, 23 Jun 2013, 10 Ogos 2014 dan 28 September 2015 . Menurut petikan sidang media oleh Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) di laman Facebook mereka, Fenomena Supermoon pada tahun 2016 ini merupakan yang paling terbesar dalam 68 Tahun (kali terakhir di lihat pada Tahun 1948) dan peluang kebarangkalian untuk melihat Supermoon sebesar ini adalah pada 18 tahun akan datang (Tahun 2034).

      Supermoon Terbesar pada 14 November 2016 sejak Tahun 1948 dan di jangka akan muncul pada Tahun 2034
      Sejak kecil (sekolah rendah) memang aku minat tentang ilmu astronomi.Mula menghafal beberapa bentul bintang, Pernah juga panjat bumbung rumah waktu malam semata-mata untuk melihat bintang di langit semasa tinggal di kampung. Ayah aku pernah membawa sekali ke Planetarium Kuala Terengganu, sangat mengkagumkan permandangan dalam Planetarium sekitar tahun 1996 macam tu, tak ingat pula.

      Fenomena Supermoon adalah salah satu fenomena astronomi dan alam semulajadi di mana Bulan akan berada di kedudukan paling hampir dengan Bumi (perigee) pada jam 07:24 malam dan seterusnya berada pada fasa penuh atau purnama pada jam 09:54 malam pada 14 November 2016. Kejadian ini dikenali sebagai Bulan Penuh Perigee atau di panggil ‘supermoon’. 

      Supermoon ini di sebabkan jarak antara Bulan dan Bumi menjadi lebih dekat sebanyak 21,104KM (Jarak Purata Bulan-Bumi 384,500KM) kerana mengikut orbit Bulan yang berbentuk eliptikal (oval-bujur) dan menampakkan Bulan menjadi lebih besar daripada Normal. Namun ia tidak merubah fizikal Bulan. Di sebabkan jarak Bulan dan Bumi menjadi semakin dekat, secara teorinya daya tarikan graviti Bulan yang mempengaruhi pasang-surut air di Bumi menjadi semakin kuat dan boleh menyebabkan pasang besar.



      Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh melayari laman sesawang, Facebook dan Twitter: Agensi Angkasa Negara (ANGKASA). Orang ramai juga dijemput untuk berkongsi imej Perigee Bulan Purnama pada 14 November ini di Facebook ANGKASA.

      Disediakan oleh:
      Unit Komunikasi Korporat
      Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)
      www.angkasa.gov.my
      Tel: 03-3182 4000 Fax: 03-2273 5488 / 03-3181 1304
      #phenomenon #supermoon #november #nightsky #observation #stem #angkasa #mosti #malaysia #pleasesharethis #mohonkongsi #mediarelease


      19 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya semua!

      Salam Pagi Selasa! Hari pertengahan minggu..Lagi 2 hari menuju pada hujung minggu.

      Di pagi ini, aku mencuba Kopi Segera 3in1 daripada Kapal Api Grande 'Java Latte'.
      Sebelum ni Jenama Kopi Kapal Api yang aku pernah cuba adalah yang serbuk KopiO yang kaw-kaw..Aku tak pernah ternampak pula Kopi Kapal Api Java Latte di pasaran. Mungkin produk baharu dari Kapal Api sebab au cuma dapat sampel dari isteri yang beli Kopi Kapal Api biasa.
      NIKMATI KOPI KAPAL API JAVA LATTE
      Kopi 3 in 1 Kapal Api Grande Java Latte mempunyai rasa kopi yang 'light', lembut. Dah namanya Latte (Maksud lebih mudah: Latte ialah Minuman kopi yang lebih bersusu, berkrim daripada kopi lain. Lebih 'light'. Ianya sesuai pagi penggemar kopi tapi pada masa yang sama inginkan yang ringan.). Jadi Kopi Kapal Api Grande Java Latte ni sesuai bagi sesiapa sahaja kerana rasanya yang 'light' dan di sulam dengan sedikit rasa coklat (macam kita minum kopi coklat tu..tak pernah try eh?)

      Setiap paket mengandungi 20 gram dan di campur dengan 150ml air untuk mendapatkan rasa Kopi Java Latte yang optimum. Kalau terlebih air, nanti rasanya agak cair, rasa kopi & coklat boleh di rasai tapi kurang kaw.
       
      HALAL DAN RAMUAN
      Kopi ini mendapat Halal daripada Majelis Ulama Indonesia dan Mungkin Kopi Kapal Api Grande Java Latte belum masuk ke pasaran Malaysia untu dapatkan HALAL JAKIM. Mengikut ramuan yang di paparkan adalah sumber yang biasa di perolehi. 
      Kebiasaan mana-mana produk Serbuk Minuman Segera menggunakan Krimer Bukan Tenusu (biasanya sumber daripada Sawit dan campuran lain). Campuran Serbuk Koko di dalam Java Latte member sedikit kelainan rasa dan warna kopi berbanding Coffee Latte lain yang berwarna cerah di sebabkan banyak susu. (Warna Kapal Api Java Latte agak gelap di sebaban serbuk coklat)

      Bagi peminat Kopi, jenis Kopi Kapal Api Grande Java Latte sesuai bagi yang ingin minum kopi tapi takna terlalu heavy, cuma lite and enjoy. Taknak kopi yang boleh terbeliak macam burung hantu tu.

      GRANDE?
      Aku perasan perkataan 'Grande' (Disebut 'Grawn-Day') pada paket Kopi Kapal Api Java Latte mungkin di salah erti. Jika mengikut standard Starbuck, 'Grande' bermaksud 'Large'. Dan 'Large' di maksudkan ialah 16 oz in U.S, jika di tukarkan menjadi '473 ml' tapi setiap paket yang mengandungi 20 gram dan di campur dengan 150 ml air panas semestinya tidak menjadikan ianya 'Grande'
      Grande - 16 oz.
      Grande is read as 'GRAWN-day.' It is Italian, Portuguese, Spanish and French word for large. At Tim Horton's coffee comes at a size between 14 and 20 oz. The Starbucks Grande is 16 oz. in U.S. [Source]
      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      20 Julai 2016 yang lepas (dah berbulan-bulan berlalu) sejak aku secara mencuba nasib menyertai Post Facebook 'Like, Jawap & Menang' di Page Facebook 'Cendawan Susu Rimau'
      Kemudian pada 29 Julai 2016, aku dapat inbox Facebook dari FB Cendawan Susu Rimau ucapkan TAHNIAH! Anda seorang pemenang Produk Cendawan Susu Rimau Tigerus! Alhamdulillah rezeki Bulan Julai.
       Berbalik kepada TIGERUS (Kapsul Serbuk Cendawan Susu Harimau) telah melalui pelbagai kajian saintifik dan ujian makmal ke atas tikus [Boleh rujuk SINI untuk Kajian dan Post di Blog Tigeruscendawansusuharimau]

        
       Jadi, inilah jadi pemenang bertuah untuk TIGERUS Cendawan Susu Harimau. Sebotol TIGERUS yang mengandungi 30 biji kapsul untuk kegunaan

      Secara ringkasnya, Cendawan Susu Harimau (Nama Saintifik: Lignosus rhinocerus) di katakan harta malaysia yang hilang yang tumbuh semulajadi di Asia Tenggara seperti Malaysia. Sebenarnya ia antara khazanah rimba Malaysia yang kaya dengan biodiversiti yang di jumpai dan di komersialkan.

      Produk Cendawan Susu Harimau ini di guna sendiri oleh Tun Dr. Dr. Mahathir bin Mohamad yang mengubati batuk beliau pada Tahun 2002.

      Jadi, untuk highlight berkaitan dengan Manfaat & Kelebihannya:-

      - Mengandungi Anti-Oxidant Effect yang mampu menangani free radical dari persekitaran yang mengganggu sistem pernafasan & fungsi peparu. Jadi ia baik untuk mengurangkan BATUK Kronik, BERSIN, ASTHMA, SELSEMA

      - Mengandungi Antiproliferative Effects; iaitu Kesan yang membantutkan perkembangan sel-sel yang tidak sihat seperti KANSER dan Penyakit KULIT seperti EKZEMA

      - Mengandungi Immunomodulating Effects (Iaitu kesan yang melibatkan Sistem Imunisasi Badan). ia membantu dalam MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI BADAN dalam melawan bacteria dan virus.

      Rujukan Artikel Nutraceutical/ Company: Ligno [Tigerus Cendawan Susu Rimau]

      Jadi, beginilah rupanya Kapsul TMM (Tigerus Milk Mushroom), Setiap kapsul vegetable (sayuran) adalah berat 300mg. Kapsul berasaskan sayuran biasa di gunakan kerana di jamin HALAL dan sesuai untuk Vegetarian.

      Produk Kapsul TMM ini adalah di sahkan HALAL oleh JAKIM dan korang boleh semak Status HALAL tersebut di Direktori HALAL JAKIM di SINI.
      Sumber internet
       Secara umumnya, TMM fokus kepada Sistem Respiratori (Pernafasan) termasuk yang berkaitan dengan fungsi peparu seperti asma, selsema, batuk dan imunisasi.
      Oleh kerana produk ini adalah di kategorikan sebagai produk herba dan di guna secara tradisional. Produk herba bukanlah seperti ubat farmasi.Kesannya mungkin bukan serta merta dan mengambil masa mengikut tahap kesesuaian.

      Korang boleh baca Testimoni dan FAQ (Frequently Asked Question) di Website TMM
      .
      Aku sendiri mempunyai minor resdung dan telah dah cuba habis sebotol 30 kapsul TMM ni, mungkin dengan metabolisma aku yang slow dan pengambilan tidak mengikut cara pengambilan yang betul, jadi kesannya agak perlahan.

      Jadi, untuk kesan yang memuaskan boleh teruskan penggunaannya bergantung kepada tahap kesihatan korang sendiri. Jika mempunyai sebarang kesan sampingan, boleh berhubung dengan doktor.













      18 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

      Setelah sekian lama menyepi, baru datang mood nak update blog yang tak seberapa ni. Sebelum ni aku blogging tanpa fokus, semua benda kiranya nak update. Tapi tu dulu-dulu lah, semasa zaman baru nak up, tiada komitmen lain. Sekarang bila dah masuk alam pekerjaan dan keluarga, blogging sedikit tersasar banyak dari haluan hidup tapi masih lagi dalam ingatan (gitu..)

      Sejak dua menjak ni, blogging menjadi tarikan baru bagi aku untuk kembali aktif-pasif. Antara sebabnya:-
      1. Bila dah dewasa 3-Dekad ni, kembali mencari hala tuju.
      2. Jadi panduan masa akan datang seperti entries lama jadi panduan masa sekarang.
      3. Berkongsi cerita tentang fasa hidup berpasangan berkeluarga.
      4. Dengan pengalaman kerja, mula melihat dunia pada perspektif berbeza dan bila nak buat review/critics merujuk kepada pengalaman hidup juga.

      Jadi dengan ini aku cuba untuk fokuskan kepada Niche (1) Keluarga (Family), (2) Pemakanan (Food) dan (3) Gaya Hidup (Lifestyle) ~ Aroi Mak Mak~~ ( maksudnya 'Very very delicious' dalam Thai.

      Ada banyak entries berkaitan dengan Niche ni. Jadi aku cuba terangkan ikut kefahaman aku la ya.

      Niche ni ialah fokus kepada keywords/ kategori tertentu. Ia macam 'pool' (kolam) kategori di mana kalau post/entries yang di tulis berada di dalam 'pool' tersebut walaupun agak tersasar sedikit. Niche blog boleh bergantung kepada tahap pemahaman korang dalam mengolah entry blog supaya kena dengan cara tersendiri.  Niche juga boleh bergantung kepada kawasan korang tinggal.yang penting, tahu apa yang di tulis. Jangan COPY-PASTE je..

      Contoh: 
      • Niche blog aku ialah Makanan. Pengalaman kerja aku dalam industri pemprosesan makanan, berkaitan Halal dan minat berkaitan dengan makanan.
      • Niche blog Family kerana aku dah kahwin dan bakal berkeluarga. Jadi segala pengalaman boleh berkongsi nanti..
      Kalau ada blogger yang masih tercari-cari Niche blog macam aku yang baru jumpa ni. Mungkin boleh shortlistkan beberapa perkara..
      • Apa Hobi korang?
      • Apa benda yang korang enjoy buat dan suka?
      • Macam mana korang spend masa korang?
      • Topik apa yang anda faham mengikut pemahaman korang?
       Korang boleh singgah ke Blog Otai untuk bacaan selebihnya berkaitan dengan Niche ni.

      Bacaan Tambahan:
      1. Membina Jenama dengan Niche Blog 
      2. Perkongsian Topik (Niche) Blog Untuk Trafik Tinggi 
      3. Blogging 101: Apa Yang Dikatakan Sebagai 'Niche' Blog? 
      4. Apa Itu Niche Blog Dan Kepentingannya 
      5. Choosing a Blogging Niche

       

       

       

      06 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      Bagi yang perasan Tarikh Hari ini ialah:
      6.10.2016. 
      ada apa istimewanya hari ini? Sebenarnya takde lah istimewa sangat cuma bagi yang perasan tarikh hari ini adalah simetri.

      Jadi aku dengan sukacitanya namakan hari ini ialah
      HARI
      'JIKA 2 MENJADI 1'

      Jika ada sesiapa yang mengadakan majlis perkahwinan pada hari ini, yang menyambut hari lahir atau melahirkan anak atau mendapat sesuatu yang istimewa untuk di ingati pada hari ini, maka ingatlah HARI 'JIKA 2 MENJADI 1' ini... mudah untuk di ingatkan (walaupun ada yang terlupa tarikh gak)

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      Had Umur Belia berusia 15 – 30 Tahun? Mulai tahun hadapan nampaknya aku telah menjadi seorang Belia Tua la. Maka sila sedar diri bahawa diri sudah tua..

      Sebenarnya aku terdengar perbualan dalam mesyuarat di Sri Medan, Batu Pahat, Johor dan ada wakil Kementerian Belia dan Sukan memberi pandangan dan salah satu isi percakapanya ialan ‘Had umur Belia adalah bermula 18-30 Tahun’. Kemudian aku Google dan terjumpa artikel daripada Akhbar Utusan bertarikh 18 November 2014 berkaitan Had Umur Belia yang baru ni. Jadi betul lah, cuma aku tak up-to-date tentang perkara ini.



      Bermula pada Tahun 2018, Had Umur Belia adalah 15 – 30 tahun di mana sebelum ni Had umur Belia adalah 19 – 40 tahun.  Istilah belia adalah mungkin berbeza mengikut  Negara atau dasar negara lain. Secara umumnya, Belia ini adalah ‘remaja’ atau ‘pemuda’ atau ‘kanak-kanak dewasa’
      Usia di mana seseorang itu dianggap "belia" berbeza-beza di seluruh dunia:
      • Belia... mereka yang berumur antara 19 hingga 29 tahun. - Perhimpunan Agung PBB
      • Waktu di antara alam kanak-kanak dan dewasa. Istilah "belia" secara umumnya merujuk kepada mereka yang berumur di antara 15 hingga 25. - Bank Dunia.
      • Program Belia Komanwel bekerja bersama "orang muda (berumur 19-29)."
      • Belia di Malaysia ditafsirkan sebagai seseorang yang berumur 16 hingga 40 tahun.
      Rujukan Wikipedia/belia

      Secara peribadi aku ( blogger ismiqbal), perubahan Dasar tentang had umur belia ini adalah baik seperti tertulis di dalam artikel Utusan ‘mempercepatkan proses ‘keremajaan’ kepimpinan negara’ Kanak-kanak zaman sekarang sudah seiiring dengan perkembangan teknologi terkini sehingga seperti  dunia di hujung jari. Dengan pendedahan ini dapat mematangkan mereka di dunia yang serba pantas, Masalah sosial melibatkan muda belia semakin kerap kedengaran. 

      Dengan mempercepatkan proses had umur belia agar dapat pendedahan yang lebih meluas untuk bakal-bakal pemimpin dunia akan datang.


      Rujukan Artikel Utusan

      Had umur belia 15-30 tahun bermula 2018

      Percepat proses ‘keremajaan’ pimpinan negara
      LILIS SURIANI OMAR  |  18 November 2014 2:00 AM
      KUALA LUMPUR 17 Nov. - Draf Dasar Belia Malaysia (DBM) yang akan dibentangkan awal tahun hadapan bagi menggantikan dasar sedia ada akan mengusulkan pindaan takrifan umur belia kepada 15 hingga 30 tahun sebagai intipati penting dalam perubahan dan penambahbaikan, seiring dengan keperluan semasa belia.
      Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, perubahan daripada had umur asal iaitu 15 hingga 40 tahun tersebut bertujuan memberi peluang kepada generasi yang berumur di bawah 30 tahun menerajui pimpinan dan mencorak masa depan sejajar perkembangan transformasi negara.
      “DBM akan menggantikan Dasar Pembangunan Belia Negara yang digubal pada 1997 dengan beberapa kerangka pembaharuan termasuk aspek kumpulan fokus, pemantauan terhadap program-program belia serta takrifan baharu umur yang dijangka dilaksanakan bermula 2018 selepas dibentang dan dipersetujui dalam Kabinet.
      “Dalam tempoh tiga tahun lagi, kita akan melalui proses persediaan pelaksanaan menerusi program-program pemantapan di peringkat akar umbi supaya mereka yang berumur lingkungan 20-an bersedia mengambil alih tampuk kepe­mimpinan,” katanya dalam sidang akbar selepas merasmikan majlis Perundingan Belia Negara Sidang IV Penggal Ke-29, di sini hari ini.
      Jelas Khairy, langkah itu dilihat perlu bagi mempercepatkan pro­ses ‘keremajaan’ pimpinan negara dengan memberi ruang lebih besar kepada pemimpin pelapis untuk menerajui pertubuhan belia selain mengikut norma antarabangsa di kebanyakan negara yang mentakrifkan belia sebagai mereka yang berusia 30 tahun ke bawah.
      “Sudah tiba masa kita beri kepercayaan kepada golongan ini untuk ke depan. Dalam jangka masa ini, pada 2018 nanti akan ada perubahan melibatkan semua organisasi yang berdaftar di bawah Pendaftar Belia,” katanya.
      Dalam perkembangan lain katanya, cadangan pembinaan Bandar Belia 1Malaysia dengan peruntukan RM100 juta pada tahun hadapan sedang diperhalusi pelaksanaannya khusus untuk menyediakan pelbagai kemudahan kepada anak muda termasuk pusat beli-belah, sukan, kerohanian dan perumahan mampu milik.
      “Teorinya bandar belia ini adalah untuk golongan belia maka mereka yang sudah melebihi umur ditetapkan perlu memberi ruang kepada generasi muda yang lain. Mungkin model pelaksanaan rumah transit boleh diguna pakai untuk mengurangkan beban isu pemilikan rumah dalam kalangan belia,” jelasnya.
      Sementara itu, mengulas pra-persidangan Parlimen Belia Malaysia (PBM) yang akan dilaksanakan 30 November hingga 4 Disember ini, Khairy berkata, persiapan sedang giat dijalankan bagi memastikan kelancaran program itu sebelum bersidang di Parlimen pada 10 dan 11 Januari tahun hadapan.
      “Persidangan PBM akan dilaksanakan tiga kali setahun, justeru semua ahli diharap dapat memanfaatkan ruang dan peluang yang ada dengan sepenuhnya untuk sama-sama meningkatkan pembangunan belia di Malaysia memandangkan ia adalah platform sesuai bagi menyuarakan idea serta pandangan,” katanya.

      26 September 2016

      #Sastera #Ismiqbal Kisah Si Langit dan Si Bumi.
      Bumi: Wahai Langit, kenapa menangisi aku?
      Langit: Aku sedih lihat kau terluka, berparut seluruh badan. Aku harap air mataku dapat menyembuhmu.
      Bumi: Akan ku hadiahkan kuntuman pokok menghijau, laut membiru supaya kau gembira. Dapat mengubati lukamu jua di lapisan ozon itu.
      Langit: Oh. Aku juga terluka? Terima kasih.
      Bumi: Kenapa sembunyi kesakitanmu di sebalik air mata kesedihan? Aku di sini.
      Langit: Aku hadiahkan cahaya mentari untukmu, supaya pokok mu tumbuh segar.
      Bumi: Langit, Kau dunia semesta ku.
      Langit: Kau duniaku.

      Nukilan: ismiqbal

      posted from Bloggeroid

      15 September 2016



      Kisah persoalan ini berlaku di Amerika Syarikat, seorang paderi sengaja ini mempermainkan pemuda islam dengan soalan maut. tapi dengan tenang pemuda itu menjawab sehingga paderi itu terdiam.

      1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran?

      Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa? Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

      2) Nama Nabi Isa lebih banyak disebut daripada nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran. Tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan?

      Dalam Bible, nama syaitan lebih banyak daripada nama Nabi Isa. Jadi, adakah syaitan lebih hebat daripada Nabi Isa? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan Nabi dan RasulNya. Walaubagaimanapun, Allah lebih Maha Mengetahui.

      3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja Nabi Isa itu Tuhan kan?

      Dalam banyak-banyak kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga ada menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata Siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka. (Kitab Injil yang menjadi rujukan pengganut Kristian sekarang ini sebenarnya telah dimanipulasi isi kandungannya)

      4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir?

      Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Contohnya, jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulung masih hidup, anak sulung tetap kekal pangkatnya sebagai yang sulung.

      5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa.

      Antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak menyembah Mariam saja? Bukankah Mariam itu ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam merupakan manusia pertama juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga. Jadi, kenapa tidak disembah Adam saja?

      Firman Allah swt : Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: Jadilah engkau! maka menjadilah ia. -Surah Al-Imran, ayat-59.

      6) Jika membaca tafsir, Allah berfirman sekejap guna Aku, sekejap guna Kami. 
      Kenapa? Bukankah maksud Kami itu mewakili Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)?

      Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab. Aku kata jamaknya Kami yang menggambarkan tentang Allah dan keagunganNya . Bukankah Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna We bukan I?


      7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan?


      Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?


      8) Sami Buddha vegetarian bertanya, kenapa Islam disuruh membunuh binatang untuk dimakan? Bukankah itu zalim kerana membunuh hidupan bernyawa?


      Sains telah membuktikan bahawa sayur dan pokok turut mempunyai nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ada banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Apabila kita membunuh (sembelih) seekor lembu, sebenarnya kita telah menyelamatkan banyak nyawa manusia daripada mati kelaparan.


      9) Sami Buddha menjawab Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria. Bunuh binatang dosa besar

      Habis tu, adakah kita cuma berdosa kecil jika membunuh orang yang pekak, buta, dan bisu hanya kerana dia tidak ada deria?

      10) Sami Buddha menjawab lagi Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik

      Jadi, makanlah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus.

      11) Sami Buddha berkata lagi, Makan binatang akan dapat banyak penyakit

      Sebenarnya, penyakit datang kerana kita banyak makan. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Nabi juga suruh berhenti makan sebelum kenyang. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran. Bukankah tembakau dan ganja itu juga berasal dari tumbuhan? Lagi besar penyakitnya. Lembu yang ragut rumput hari-hari pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan.

      12) Kan babi itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan babi?

      Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan. Jika begitu, batu dan kayu juga ciptaan Allah. Manusia juga ciptaan Allah. Nak jadi kanibal?

      13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari-hari sembah Kaabah.

      Islam bukan sembah Kaabah. Tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam sembah Allah, kaabah cuma kiblat. Ada bezanya. Bukti, orang yg sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindu tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari-hari pijak gambar Kaabah di sejadah. Jika ada sepanduk gambar Kaabah direntangkan di KLCC sekalipun, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah. Bukan sembah Kaabah!

      14) Kenapa perlu ikut Nabi Muhammad saw? Nabi dan Rasul sebelum baginda itu sesatkah?

      Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.


      15) Apa bukti Allah wujud? Mana Allah? Tak nampak pun.

      (Tampar beliau!) Kemudian cakap, sakit itu wujud dan boleh dirasa, tapi adakah kita nampak sakit itu? Begitu juga dengan kewujudan Allah. Allah itu wujud dan kita boleh rasa nikmat pemberian-Nya, tapi kita tak boleh nampak Allah.

      06 September 2016

       Bahasa Melayu banyak di pengaruhi dengan sukukata pinjaman dari Bahasa Arab.

      'Siti' ni berasal dari perkataan Arab.Sebutan dalam Bahasa Arab adalah 'Sayyidati' bermaksud 'Puan-Ku' (Kata akarnya 'Sayyidah' سَيِّدَة yang bermaksud 'Puan/ Lady/ Mistres' . Tapi lahjah/slang Arab just sebut as 'Sidti'. Dan bila di melayukan jadilah 'Siti'.

      'Siti' juga merujuk kepada panggilan kehormat seperti di Tanah Arab, jika anda bernama 'Zainab', mereka (orang Arab) ada memanggil dengan panggilan Siti Zainab sebagai tanda Hormat.

      Kalau lelaki pulak dipanggil 'Sayyidi' bermaksud 'Tuan-Ku' (Kata akarnya 'Sayyid'سيد yang bermaksud 'Tuan/Mister'‎‎) , lalu di slangkan menjadi 'Sidi'. Seperti nama seorang artis Sidi Oraza tu.

      Sayyid (juga di eja sebagai "Seyd", "Syed", "Sayed", "Sayyad", "Sayyed", "Saiyid", "Seyed", "Said" dan "Seyyed") (di sebut [səj.jɪd], Arabic: سيد‎‎; bermaksud Mister)

      Sumber:
      http://maksudnama.com/maksud-nama-siti
      http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php/t-470236.html
      https://en.wikipedia.org/wiki/Sayyid

      29 Jun 2016

      Assalamualaikum dan Salam Blogging.

      Sesambil Blogwalking dan Sesi Tinggal Jejak di beberapa blog, terlintas pulak dengan Blogger Reenri ni yang buat GiveAway Duit Raya; Mungkin Beliau excited nak sambut raya, atau maybe nak sambut blog baru beliau...atau beliau ada rezeki lebih nak buat GiveAway ni.

      Cara nak join mudah jer.. cuma ikut langkah-langkah di bawah.

      versi original reenri
      versi edit photoshop (animation) oleh ismiqbal

      Hadiah Duit Raya..!

      Pemenang Pertama akan menerima Duit Raya sebanyak RM50 (tpop atau bank-in)
      10 Saguhati bernilai RM5 (tpop)
      *Details Reen akan minta selepas Reen umumkan pemenang dan saguhati.

      Syaratnya

      ☑ Follow blog Reen (kalau belum).
      ☑ Buat post baru bertajuk "Peraduan Duit Raya..! Mulai 27 Jun - 5 Julai 2016".
      ☑ Copy gambar diatas dan backlink kan ke entry ni.
      ☑ Tingkalkan komen, link post awak dibawah.
      *Pemenang dan saguhati akan dipilih melalui random.org. 
      * Tamat pada 5 Julai 2016 jam 12 tengahari.

      Perhatian

      Hadiah yang tidak di claim selepas sebulan dari tarikh pengumuman akan dibatalkan. 
      Semoga berjaya..! 😉

      26 Jun 2016

      Assalamualaikum. Salam Blogging.

      Fenomena Ramen Samyang berperisa Ayam yang di katakan pedas giler dan pernah menjadi viral di lama-laman sosial seketika dan sekarang dah makin surut sikit.. Jadi, oleh kerana dah viral maka ramailah yang berpusu-pusu nak mencuba Ramen Samyang yang di kilangkan oleh Samyang Food Co. Ltd., Seoul, Korea ni. Kalau korang pernah tengok video viral yang tengah makan Ramen Samyang ini memang pedas giler tapi...haha.

      Aku beli Ramen Samyang di Alamanda Putrajaya semasa hari bekerja. Selepsas balik je dari pejabat terus singgah ke Alamanda kononya nak beli barang dapur dan makan malam, terpandang lak Ramen Samyang ni tengok masih banyak lagi stok. Makan terus beli sepaket dengan harga RM 24.90. Housemate pun nak mencuba jugak katanya jadi pakat la beli. (Masa ni April-Mei 2016)

       Tapi dalam seminggu dua ni (Jun 2016), Stok Ramen Samyang dah tak kelihatan di Shelf Mee Segera ni, mungkin dah habis stok. Aku tengok di Aeon Equine Park masih banyak lagi semalam (Sabtu, Jun 2016)

       Berbalik kepada situasi semasa Beli Ramen Samyang ni, kelihatan ramai juga menyinggah di Shelf Mee segera viral tu, ada tengok brader-sister siap borong dalam troling berpek-pek!! Ni mesti kes orang tempah ni....


      Okay.
      Untuk Ramen Samyang ni aku cuba dua jenis masakan; satu jenis berkuah dan satu lagi style yang di cadangkan, ala-ala mee goreng kering.

       PERCUBAAN PERTAMA RAMEN SAMYANG (BERKUAH)
      Ini percubaan kali pertama Ramen Samyang, Jenis Berkuah. ala-ala Mee Kari pedasnya. Boleh letak banyak-banyak bahan ala-ala Ramen Naruto tu. kalau korang cuba yang jenis berkuah memang kurang pedas jadi sesuai bagi sesiapa yang ingin mencuba Ramen Samyang tapi takut tak tahan pedas boleh la cuba yang macam ni.
        
       Sebab dah terbiasa lak makan Mee Segera berkuah sambil layan movie...

      Untuk Jenis berkuah, rasanya agak pedas ala-mee kari, kemudian akan terasa sedikit manis pada ramen bila kunyah-kunyah.

       PERCUBAAN RAMEN SAMYANG KEDUA (DRIED)
       Kemudian housemate aku beli lagi katanya ada orang tempah, jadi aku cuba lagi menggunakan langkah-langkah yang di cadangkan di belakang bungkusan tersebut sebagai juada buka puasa aku (sebab malas nak pergi bazaar).
      Telah standby siap-siap telur separuh masak 2 biji yang cicah dengan roti dan jus tembikai yang manis-manis buah)
      Korang cuma perlu rebuskan ramen nya dahulu, kemudia toskan (tapi tinggalkan sedikit air supaya senang nak gaul dan makan. Nanti mee dia melekat), kemudian masukkan sosnya. Gaul-gaul.

      Bila azan maghrib berkumandang, di mulai dengan makan 3 biji kurma, di selangi air jus tembikai dan Bismillah. Pada suapan pertama dah terasa kehangatan kepedasan Ramen Samyang ni. Tapi sedap juga, kalau letak banyak bahan-bahan lagi sedap. Walaupun pedas-pedas samyang, ada terasa sedikit kemanisan pada ramen (mengikut Ingredients Samyang, pada mee nya mengandungi Gula dan modified tapioca starch yang memberikan rasa manis)

      Selepas habis je menahan pedas di bibir, di sulami dengan minum air tembikai yang manis membasahi bibir tu. Kemudian rasa pedasnya hilang. Pedas Ramen Samyang tidak seperti pedas mee segera yang lain. Ada keunikannya sendiri berbanding mee segera tempatan. Tapi bagi rakyat Malaysia yang sentiasa makan makanan yang pedas ni, Pedas Ramen Samyang tidak jadi masalah. Lidah orang Malaysia memang kebal. Haha.

      Lidah orang lain berbeza-beza, lelaki perempuan pun berbeza menahan pedas. Orang Malaysia vs Orang Putih pun lain. Orang putih memang tak tahan pedas ni jadi mungkin bagi diorang pedas Samyang ni di kira sebagai 'Killer' la.. p/s: tak makan sambal belacan lagi...

      Jika melihat Bahan-bahan di dalam Ramen Samyang ni, seperti mana Mee segera yang lain mengandungi Bahan Kimia Makanan yang di gunakan untuk menyerupai serta memberi rasa pedas. Kandungan 'Modified Tapioca Starch' kebiasaan di gunakan di dalam industri makanan sebagai 'Filler' dan mempunyai ' Glisemix Index yang tinggi berbanding dengan Starch/Kanji semulajadi. Kurang sesuai bagi pengidap Kencing Manis/ Diabetis. Terdapat juga MSG di dalam perencah sebagai penambah rasa seperti mee segera yang lain.

      LOGO HALAL PADA RAMEN SAMYANG DI IKTIRAF TAK? APA ITU HACCP?
      Bagi yang was-was kepada Tanda Halal Luar Negara, Tanda HALAL padi Ramen Samyang ini mempunyai Logo Halal yang telah di iktiraf JAKIM pada Badan Persijilan Halal Korea iaitu 'Korea Muslim Federation Halal Committe'. Ini yang penting bagi Muslim seluruh Dunia. Pengguna boleh download Semua 'Certified Bodies (CB)' Halal di Seluruh Dunia yang di iktiraf oleh JAKIM di Laman Web JAKIM di SINI.

      HACCP merupakan Ringkasan kepada 'Hazard Analysis and Critical Control Point', bagi hendak mencapai dan peroleh Logo HACCP. sesebuah industri pemprosesan makanan perlu mematuhi Standard Piawaian Antarabangsa yang sangat ketat, Dari setiap bahan yang di gunakan, peralatan pekerja, logistik, pengedaran stor dan barang ke luar dan nombor rujukn setiap batch produk yang di hasilkan jika berlaku apa sahaja 'product recall'. Mempunyai Logo HACCP pada pembungkusan produk adalah sangat penting dan di anggap telah mematuhi piawaian makanan antarabangsa. Dan telah menjadi syarat untuk produk eksport makanan perlu mempunyai Logo HACCP ni. Mempunyai logo HACCP dan HALAL adalah terbaik bagi sesuatu produk.

      MORAL:
      Nasihatkan pada diri sendiri juga supaya mengawal pengambilan Mee Segera dalam diet/ menu seharian.

      23 Jun 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya.

      23 Jun 2016 bersamaan dengan 19 Ramadhan 1437Hijriah.
      Jadi masih berkesempatan lagi bagi yang berkemampuan untuk menunaikan Zakat Fitrah (Bagi yang mempunyai tanggungan dan diri sendiri). Mengeluarkan Zakat Fitrah hukumnya adalah wajib ke atas setiap orang Islam yang merdeka dan mampu mengeluarkannya pada waktunya.

      Waktu Mengeluarkan Zakat Fitrah [sumber]
      1. Waktu Harus – iaitu bermula dari awal bulan Ramadhan sehingga akhir bulan Ramadhan.
      2. Waktu Wajib – iaitu selepas terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan.
      3. Waktu Afdhal – iaitu selepas solat Subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan
      sembahyang sunat Aidil Fitri.
      4. Waktu Makruh – iaitu selepas sembahyang sunat Aidil Fitri sehingga sebelum terbenam matahari.
      5. Waktu Haram – iaitu selepas terbenam matahari pada hari raya Aidil Fitri.
      Zakat Fitrah adalah zakat yang dikeluarkan pada bulan Ramadhan atau bulan puasa yang dibayarkan paling lambat sebelum kaum muslim selesai menunaikan ibadah sunah Solat Idul Fitri.

      Daripada Ibn Abbas berkata : Rasulullah s.a.w memfardhukan zakat fitrah supaya dengannya membersihkan jiwa orang yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia dan … dan memberi makan kepada orang-orang miskin. Barangsiapa yang menunaikannya (zakat fitrah) sebelum solat hari raya maka ia adalah zakat yang diterima dan barangsiapa yang menunaikannya selepas solat hari raya maka ia adalah sedeqah seperti sedeqah-sedeqah yang lain.

      Berikut adalah kadar zakat fitrah untuk setiap negeri di Malaysia dan Singapura bagi tahun 2016M/1437H. Kadar bayaran zakat fitrah ditetapkan oleh Majlis Agama Islam negeri (bagi Malaysia) berdasarkan nilai satu gantang Baghdad atau bersamaan 2.7kg beras yang dimakan oleh majoriti penduduk negeri masing-masing.
      Bayaran zakat fitrah boleh dibuat di sepanjang bulan Ramadhan sehingga sebelum sembahyang Hari Raya Aidil Fitri di pagi 1 Syawal. Zakat fitrah boleh dibayar kepada amil-amil yang dilantik Majlis Agama Islam negeri masing-masing.

      Kadar Zakat Fitrah Bagi Negeri Seluruh Malaysia

      Berikut adalah kadar zakat fitrah untuk setiap negeri bagi tahun 2016M/1437H dan kadar tahun lepas (untuk perbandingan). [Sumber: Malaysia Tercinta]
      NegeriKadar Zakat Fitrah
      20152016
      KelantanRM7.00RM7.00
      TerengganuRM4.60, RM6.80 & RM7.40*RM7.00
      PahangRM7.00RM7.00
      PerlisRM6.50RM7.00
      KedahRM7.00RM7.00
      Pulau PinangRM7.00RM7.00
      PerakRM7.00RM7.00
      SelangorRM7.00RM7.00
      Negeri SembilanRM6.50RM6.50
      MelakaRM6.70RM6.70
      JohorRM5.00 & RM8.00*RM6.00 / RM8.00*
      SarawakRM7.00RM7.00
      SabahRM7.00RM7.00
      Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya and LabuanRM7.00RM7.00
      *Kadar berbeza mengikut gred beras yang dimakan pembayar zakat.

      Klik gambar untuk paparan besar dan jelas


      Kadar Zakat Fitrah 2016 Bagi Singapura

      Penetapan kadar zakat fitrah Singapura dibuat oleh Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) berdasarkan harga 2.3kg beras gred biasa dan beras gred tinggi.
      Kadar zakat fitrah Singapura bagi tahun 1437H / 2016 ialah $5.10 (kadar biasa) dan $6.90 (kadar tinggi).
      Bagi tahun 2015, kadar zakat fitrah di Singapura ialah $4.90 (kadar biasa) dan $6.90 (kadar tinggi).
      Semoga info kadar zakat negeri-negeri Malaysia dan Singapura ini memberi manfaat kepada semua pembaca. Sila share.
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Google+ Badge

      Tentang Penulis

      +Bachelor of Science (Marine Biology) Graduate.
      +Hobbyist Marine Handcraftman/Crafter.
      (FB & IG @mykacalaut)
      +Suami & Papa Anak Sorang.
      +G.Servant Worker.
      +Personal-Lifestyle Introvert Blogger.
      +email: ismiqbal.my@gmail.com

      Follower-Google-Blogger

      Iklan

      Blog Archive

      Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

      Hubungi Blogger di Sini

      Nama

      E-mel *

      Mesej *

      Cari Blog Ini

      Follow by Email

      Copyright © Ismiqbal Introvert Malaysian Blogger N Crafter | Powered by Blogger
      Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com