22 Disember 2016

Plastik kebanyakannya diperbuat berasaskan petroleum mengambil masa beratus tahun, malah sampai beribu tahun. Para pengkaji tak dapat tentukan secara tepat tempoh sebenar plastik ini mengurai secara semulajadi. Plastik yang di guna berpuluh-puluh tahun dahulu masa ada dijumpai sehingga sekarang dalam keadaan elok.

Kempen Kesedaran Penggunaan Plastik ini telah lama diadakan di Malaysia. Kini, Selangor bergerak ke depan lagi untuk mengharamkan terus penggunaan plastik di negeri tersebut. Mungkin bukan 100% di haramkan. Pengguna akan di cas minima 20 sen setiap plastik beg jika mahu tapi kalau ada duit lebih sekalipun, jangan jadikan alasan untuk menggunakan plastik secara berlebihan. Di tempat kerja saya pun sudah tidak menggunakan polisterin sebagai pembungkus makanan tetapi guna bekas makanan plastik biodegradasi (Plastik Biodegradasi ialah plastik yang mudah terurai oleh alam semulajadi (microorganisma)

Kita sebagai manusia yang berakal sebolehnya menyokong tindakan menyelamatkan Bumi yang sedang sakit ini dengan mengurangkan penggunaan plastik. Selepas ini, boleh lah bawa beg Ikea ke, Beg Louis Vutton ciplak ke Beg Sandang ke bila membeli belah nanti. Sudah pasti setiap rumah mesti ada satu beg plastik yang besar dan kat dalamnya diisi dengan gumpalan-gumpalan plastik lain. Kan sayang nak buang beg plastik tu kan, kononnya mungkin nak guna lagi. Apakata beg plastik yang sedia ada guna semula.

Banyak kajian dijalankan oleh para penyelidik bagi mencari alternatif yang ekonomi bagi menggantikan plastik ini. Ada juga kajian untuk mempercepatkan penguraian plastik sedia ada supaya longgokan sampah berasaskan plastik dapat dikurangkan seperti kajian pelajar daripada Taiwan, Tseng I-Ching dan pelajar berumur 16 Tahun!, Danaiel Burd.

image via freemalaysiatoday

 Selangor haramkan beg plastik mulai 2017, kata exco

[Berita Sumber Free Malaysia Today]
PETALING JAYA: Kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” yang dilaksanakan kerajaan negeri Selangor pada setiap Sabtu akan dilanjutkan setiap hari mulai tahun depan, kata Elizabeth Wong.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna negeri itu berkata, kerajaan negeri turut melaksanakan kempen bebas bekas polistirena mulai tahun depan.

“Mulai 1 Januari 2017, peniaga di Selangor tidak lagi membekalkan bekas makanan polisterina serta pemberian beg plastik tidak diberikan secara percuma.
“Undang-undang pihak berkuasa tempatan berkaitan hal itu sudah dikaji bagi menyokong dasar ini dan peniaga harus bersetuju mengamalkan kempen bebas plastik dan polistirena apabila memperbaharui lesen perniagaan.
“Peniaga akan dibekalkan bahan visual untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap Kempen #BebasPlastik,” katanya pada pelancaran kempen #BebasPlastik di Bangunan Setiausaha Kerajaan Selangor, hari ini.

plastik, bebas plastik, selangor
image via #BebasPlastik
Wong berkata, kerajaan negeri menerusi kaji selidik mendapati 71% penduduk Selangor merasakan kempen ‘Bebas Beg Plastik’ yang mula dilaksanakan setiap Sabtu sahaja tidak memadai.
“Kita perlu membuat perubahan dan kita komited kepada perubahan ini dengan melaksanakan polisi memerangi pembuangan sampah yang berleluasa dan menekankan isu alam sekitar seperti pemanasan global.

“Kesemua majlis rasmi dan bangunan kerajaan Selangor sudah menghentikan penggunaan beg plastik dan polisterina. Perubahan hanya akan berlaku apabila setiap peringkat masyarakat terlibat dalam usaha ini,” katanya.
Adun PKR Bukit Lanjan itu berkata, kerajaan negeri turut melancarkan laman web pendidikan yang membolehkan orang ramai berikrar menyokong kempen bebas plastik dan menggalakkan peniaga serta pembekal mendaftar.

Selangor, katanya, menyasarkan 20,000 ikrar dikumpulkan menjelang tahun baru nanti.
Selangor mula melaksanakan kempen “Hari Tanpa Beg Plastik” pada 2010, dengan sokongan kebanyakan pasar raya besar, pasar mini dan premis perniagaan, pada setiap Sabtu.
Pengguna akan dikenakan bayaran 20 sen bagi setiap beg plastik dan wang itu akan disalurkan kepada badan kebajikan atau program kepenggunaan serta pemuliharaan alam sekitar.

Rujukan:

    1. http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/12/21/selangor-haramkan-beg-plastik-mulai-2017-kata-exco/
    2. http://www.jurnalmalaysia.com/?p=29
    3. http://www.natural-environment.com/blog/2008/01/10/how-many-plastic-bags-do-we-use-each-year/
    4. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/boy-discovers-microbe-that-eats-plastic
    5. http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/high-school-girl-discovers-styrofoam-eating-bacterium
    6. http://www.mnn.com/earth-matters/translating-uncle-sam/stories/what-is-the-great-pacific-ocean-garbage-patch

      18 Disember 2016


      Di Dalam Labor Room (Sedia Bersalin)

      26 Nov. 2016. Jam 11:10 pagi -
      Setelah isi Buku Log dan tandatangan Akuan diri bahawa Pihak Hospital tidak akan bertanggungjawab jika apa-apa berlaku di dalam Labor Room(LR), Nurse pun panggil masuk ke dalam. Bila jejak kaki di dalam Labor Room (LR), perasaan masih tenang. Melihat isteri sudah terbaring di atas katil di temani dengan 2 orang Jururawat perempuan yang nampak profesional menyiapkan kes bersalin isteri. Seorang lagi Jururawat sesekali menjenguk melihat jika ada apa-apa keperluan. 

      Isteri kelihatan berkerut menahan kesakitan yang suami tidak dapat bayangkan. Katanya dari pinggang ke bawah seperti hendak tercabut dari badan. Aku tidak bertanya berapa bukaan sekarang, cuma berapa bukaan yang sedia untuk bersalin iaitu sehingga 10cm. Isteri sudah dipakaikan pakaian hijau kemudian disarung dengan pakaian bersalin. Aku cuma duduk di bahagian tepi aras leher isteri,memegang erat tangannyadan mengusap ubun-ubun. Di dalam hati sentiasa berdoa supaya permudahkan. Isteri tak sempat menjamah makanan sejak datang hospital tadi, air selusuh pun tak sempat teguk. Cuma berbekalkan doa dan kata semangat.

      Jururawat Mulakan Kerja

      11:15 pagi - Sangat kagum melihat kerja profesional jururawat ketika proses bersalin ni, mulut mereka tidak putus bagi kata-kata semangat, nasihat dan pesanan kepada isteri di samping mereka merawat menyambut bakal bayi kami. Aku cuma mampu memberi sedikit kata-kata, di tenggelami dengan motivasi daripada Nurse. Aku menahan kepala isteri dari baring ke bantal kerana mengikut nasihat Nurse supaya kena sentiasa melihat arah perut. 

      11: 30 pagi - Isteri sedang berjihad melahirkan zuriat kami, melahirkan unat Nabi Muhammad. Tidak putus-putus nafasnya supaya dikawal, kadang kala.  ada helaan nafas yang dicuri. Nurse serta merta ingatkan supaya bernafas dengan betul. Seorang Nurse bertindak seperti ketua, seorang lagi membantu dan bersedia dan seorang lagi bersedia di persiapan bayi. Beberapa minit kemudian nampak sedikit bahagian kepala. Nurse makin galak bagi semangat minta jangan putus nafas dan cepat supaya bayi tidak lemas, aku membisikkan bagitau sedikit lagi, sudah nampak kepala.
      11:35 pagi - Bila nampak je bucu kepala Nurse bantu bayi untuk keluar sambil isteri meneran. Kepala bayi dah keluar penuh sampai leher. Ketua Nurse terus menarik bayi keluar. Dalam beberapa saat, Bayi meluncur laju seperti turun dari gelongsor air bersama dengan tali pusat yang keputih-putihan lebih kurang 60 cm jauhnya dari ibunya. Aku bagitau isteri sudah keluar.. Sudah keluar...sambil mengucup dahinya. Isteri mengucap syukur alhamdulillah...

      Selamat Dilahirkan

      11:36 Pagi - Dalam beberapa saat itu juga daripada tiada suara terus mendengar suara tangisan. Suara tangisan yang dapat meruntun hati ibu bapa ini yang menunggu 38 minggu 2 hari akan kelahiran zuriat, waris dan jariah terakhir ini. Secara serta merta apabila mendengar suara tangisan bayi pertama ini, jiwa dan hati aku seorang lelaki yang susah menangis dan kerap di sebut sebagai 'tiada perasaan' menjadi sangat sebak. Tidak terkawal rasa hati, terus menangis teresak-esak kesyukuran, air mata berderai mengaburi pandangan. Nurse bagitau hendak potong tali pusat Irfan bayi dan mohon untuk berselawat. Kami berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad. Berpeluang menjadi umatnya. Isteri berselawat mudah cuma aku masih teresak, air mata masih mengalir laju. Selesai sahaja potong tali pusat, Nurse minta suami supaya tunggu di luar sementara mereka menyiapkan bayi dan isteri. Sebelum itu, Nurse minta suami mengesahkan jantina bayi tapi jangan bagitau isteri lagi. Setelah mengangguk akan jantina bayi, aku terus keluar. Air mata masih mengalir lagi. Seketika di luar bilik, aku terduduk di kerusi menunggu. Menghabiskan tangisan dan air mata. Nurse tadi mohon tunggu di luar pintu, melihat keadaan masih menangis..dia bagi chance untuk habiskan perasaan dulu. Dia dah biasa dengan situasi macam ni kot.

      Aku berlalu keluar membawa beg aku dan beg bayi. Air mata sudah kesat sepenuhnya. Aku menunggu di luar Whatsapp ke Ahli Keluarga bagitau isteri selamat melahirkan bayi lelaki yang comel seberat 2.74kg. Menunggu mak ayah mertua tiba.
      Ikuti Bahagian 1 terdahulu.

      16 Disember 2016

      Bagi pekerja kakitangan awam terutamanya, tarikh gaji merupakan hari yang sangat-sangat dinanti setiap bulan. Dalam beberapa hari lagi Tahun 2016 bakal menutup tirai dan Tahun 2017 akan menyusul.
      Pembayararan Gaji bagi Bulan Disember 2016 adalah hari Selasa, 20 Disember 2016
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com
      Pembayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com


      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      Yang berkenaan boleh merujuk kepada Jadual dan Tarikh Pembayaran Gaji Bulanan bagi Tahun 2017. 

      Jadual dan Tarikh Gaji Kakitangan Awam 2017

      Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan tahun 2017 untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam seluruh negeri Di Malaysia

      Tarikh Gaji 2017  
      Hari      Catatan
       19 Januari
      Khamis (Tahun Baru Cina 28, 29 Januari)
       23 Februari
      Khamis
       23 Mac
      Khamis
       25 April
      Selasa
       25 Mei
      Khamis
       15 Jun
      Khamis (Hari Raya Aidilfitri 25, 26 Julai)
       25 Julai
      Selasa
       24 Ogos
      Khamis
       25 September
      Isnin
       11 Oktober
      Rabu (Hari Deepavali 28 Oktober)
       23 November
      Khamis
       21 Disember
      Khamis (Hari Krismas 25 Disember)




      Nota:
      • Gaji kakitangan sektor awam dibayar sebulan sekali
      • Lampiran jadual pembayaran diatas merangkumi satu tarikh gaji untuk semua negeri
      • Tarikh pembayaran gaji masih tertakluk kepada pindaan semasa oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM)
      • Sebarang perubahan akan dikemaskini dengan kadar segera  [Sumber: bmblogr][mysumber]

      gaji 2017, kakitangan awam

      Tarikh Bayaran Bonus 2017 bagi Kakitangan Awam

      • Tarikh : Awal bulan Januari 2017
      • Bayaran bonus kakitangan kerajaan : bonus RM500 untuk 1.6 juta kakitangan awam
      • Bayaran pesara kerajaan atau pencen : RM250  [Sumber: BeritaSemasa]

      JADUAL PEMBAYARAN PENCEN BULANAN BAGI TAHUN 2016 /2017

      Tarikh Dapat Bayaran Duit Pencen 2016 / 2017

      20 Januari - Rabu 
      19 Februari - Jumaat 
      21 Mac - Isnin 
      21 April - Khamis 
      20 Mei - Jumaat 
      21 Jun - Selasa 
      21 Julai - Khamis 
      19 Ogos - Jumaat 
      21 September - Rabu 
      19 Oktober - Rabu 
      21 November -Isnin 
      19 Disember - Isnin
       [Sumber: LayanStreaming]

      mbayaran gaji bagi bulan Disember tahun 2016 adalah pada hari selasa 20.12.2016

      Pautan Sumber Asal » mysumber.com

      14 Disember 2016

      Bila disebut tentang lelaki selepas kahwin secara automatik akan membayangkan seorang lelaki yang berisi, gemuk. Bila ditanya atau menegur lelaki yang sudah berkahwin, antara kebiasaannya ialah:
      "Kenapa makin gemuk sekarang?"
      "Makin bahagia nampak..." (teguran sinis-mesra)

      Lelaki yang ditegur biasanya menjawab, "Biasalah bro, dah kahwin....". atau ada tersengih-sengih..
       Nampaknya memang dah fakta lelaki semakin berisi, gemuk selepas kahwin. Kalau ada yang dapat maintain penampilan fizikal tu memang berdisiplin lah. Ada juga spesis lelaki yang maintain je kurus tak kira berapa lama kahwin, makan banyak mana. Yang ni memang spesis teristimewa. Bagi saya, saya jenis lelaki yang berisi selepas bekerja (habis belajar), kalau selepas kahwin memang terus je berisi dan makin bertambah isinya.

      Jadi dengan ini saya cuba merungkai beberapa teori yang terlintas sebab mengapa Lelaki boleh jadi gemuk selepas kahwin. Jika Google sekalipun memang banyak teori, sebab-munasababnya. Kali ini adalah teori daripada pengalaman saya sendiri.

      1. Hidup Bahagia dengan Keluarga Baru
      Memang tak salah lah kalau orang tegus "Happy nampak...." atau "Bahagia nampak....". Jadi ia memang salah satu sebab yang utama. Selera makan lelaki bertambah terutamanya makan bersama pasangan disebabkan perasaan gembira, bahagianya sampai tak terasa puas makanan yang dinikmatinya. Macam perasaannya perlu sentiasa di isi sesuatu seperti makanan. (Sama seperti stress).

      2. Kena Habiskan Makanan Pasangan atau Anak-Anak.
      Ini biasa berlaku (atau sebaliknya). Bila nak order makan bukan main banyak. Isteri pun terasa nak cuba menu baru tapi memang jenis tak makan banyak. Akhirnya, dengan perasaan 'takut membazir' (walaupun dalam hati ada rasa macam tak puas makan), maka lelaki 'terpaksa' lah habiskan makanan tersebut.

      3. Abang nak makan apa?
      Kalau isteri jenis suka memasak, memang sentiasa akan ada persoalan yang seperti ini. Bukan sahaja isteri, termasuk dengan mak mertua, mak kandung ditanya macam ni. Lelaki ni jenis menerima je. Masakan Mak-mak dan Isteri lah yang paling sedap walaupun Nasi Putih & Ikan Goreng Kunyit makan dengan Kicap (Toyu) dan Ikan Singgang, boleh tambah berkali-kali ni.

      Situasi ni tak termasuk lagi dengan sambil-sambil tengok TV mestilah nak sesuatu untuk mengunyah. Istilah mengunyah isteri ni lain daripada suami. Maka terhidanglah pelbagai kudapan bergoreng-goreng, dengan air teh tarik panas bersusu lagi.

      4. Habiskan masa di rumah berbanding di luar
      Bila dah jadi suami, ayah ni, lelaki pilih untuk habiskan banyak masa di rumah berbanding di luar. Kalau di luar pun mesti lepak makan, minum gak dengan kawan-kawan. Kalau sesekali outing, kat luar dengan isteri anak, mesti jalan-jalan sekejap..beli barang keperluan. Masa untuk bersenam jadi lebih terhad.

      5.Suka santai di rumah dan Suruh pasangan atau anak-anak ambilkan sesuatu
      Lelaki bila dah penat bekerja, mesti belum sempat salin pakaian dah landing atas kerusi, sofa, katil atau baring je atas lantai yang sejuk syok tu. Kalau perlukan sesuatu mesti nak suruh sesiapa berdekatan walaupun remote TV yang beberapa inci je.. Punyalah pemalas kan.

      6. Evolusi semulajadi Lelaki sebagai Suami dan Ayah
      Okay! Teori ke-6 ni bergantung kepada tahap korang sendiri nak ambil tahu, ambil cakna atau sepintas lalu. Teori evolusi Lelaki gemuk, berisi selepas kahwin atau selepas menjadi seorang Ayah berkemungkinan untuk memberi keselesaan kepada pasangan atau anak. Bila peluk pasangan atau baring atas peha suami terasa keempukannya seperti tilam Buno Maya Karing gitu. Kalau anak atau baby tidur, peluk ayahnya pun confirm rasa amat selesa sebab dilindungi dengan lapisan lemak yang beri suhu selesa dan empuk...Hahaha!

      Rujukan: Hanasuva

      13 Disember 2016

      Ikuti Bahagian 2: Suami Di Dalam Labor Room

      Pada 26 November 2016, Jam 11:36 pagi. Dari berstatus Bujang ke Tunang ke Suami dan sekarang sudah bergelar Papa dah. Cepat rasanya masa berlalu.

      Usia Kandungan: 38 Minggu 2 Hari (4 hari/ 6 Hari) 
      **Rujukan dari Klinik Peramu Jaya, Pekan; Klinik Jerantut dan App. Android.

      Alhamdulillah semuanya berjalan dengan mudahnya.

      Seperti pepatah inggeris "Every man can be a Father, Not every Father can be a Daddy"
      RNR, perhentian, perantauan

      Kisah bermula pada Jumaat, 25 Nov. 2016. Seperti biasa aku bekerja di Selangor dan menjadi kebiasaan dalam kehidupan alam Perkahwinan Jarak Jauh (PJJ) ini. Isteri sudah mula bercuti bersalin di Pekan, Pahang pada 18 Nov. 2016 (Mohon 2 minggu lebih awal daripada tarikh di jangka bersalin 'Due Date' iaitu pada 8 Disember 2016). Hari Jumaat malam Sabtu aku memandu seperti biasa dari Selangor ke Pekan, Pahang (Jarak lebih kurang 300KM, sebelum ni PJJ ke Jerantut, Pahang dalam 202KM dari Putrajaya. Sepanjang perjalanan tersebut Isteri bagitau semuanya seperti biasa, tiada tanda-tanda bersalin seperti yang di baca di dalam internet. Cuma semasa tiba di highway sekitar Gambang, suasana jadi sangat berkabus dan agak susah untuk meneruskan perjalanan, jadi aku terpaksa berhenti di RNR Gambang, termenung, lap cermin kereta untuk teruskan perjalanan.

      26 November 2016, Sabtu
      Lebih kurang 4 Jam memandu Kereta Axia merah ni, setibanya rumah mertua di Pekan, memang dah letih dan mengantuk dah, terus terlelap sampai ke Subuhnya lebih kurang Jam 6 Pagi, Isteri kejutkan Solat Subuh. Dalam keadaan bertelekung putih, di atas sejadah mengadap kiblat dan sedia untuk Solat, Dia sempat bagitau,"Abang, sayang dah mula sakit ni..". Aku cuma mengangguk dalam keadaan mamai, mula bangkit ke bilik air untuk mengambil wuduk. Isteri sudah baring mengiring, sesekali muka terkerut menahan sakit. Selesai sahaja solat, aku baring menghadap perut isteri sambil perlahan-lahan mengusap. Berbisik pada kandungan,"Baby tak sabar nak keluar ya...". Isteri taknak maklum kepada Kak Ngah dan Mak Mertua lagi..jadi,. melihat keadaanya, aku minta izin untuk pergi mandi dahulu, sebelum ke Hospital Pekan lebih kurang 10 minit dari rumah. Sebelum itu aku cek telefon isteri, lihat pada browser  internet dan terlihat "Cara Buat Air Selusuh Untuk Isteri Versi Ustaz Don Daniyal" di Blog Mamachrysalis. Aku  send link  tersebut pada Whatsapp aku untuk bacaan.
      wad bersalin, kecemasan, kerajaan

      7:40 Pagi: Selesai sahaja mandi, Kak De dah berada depan pintu bilik, pada mulanya nak minta alih kereta..Kemudian Kak Ngah dan Mak pun datang meluru. Isteri mengereng menahan sakit kontraksi. Kak Ngah suruh terus pergi cek di Hospital terus untuk melihat bukaan berapa sentimeter (cm). Kami akur dan terus bersiap. Isteri sempat makan secubit roti canai.

      8:00 Pagi: Selepas bersiap kemas kereta, Aku, Isteri dan Mak naik kereta Axia aku ke Hospital Pekan, Ayah ikut daripada belakang. Aku drop  isteri dan mak di Lobi Wad Bersalin Hospital Pekan sementara aku pergi parking  kereta lebih kurang 200 meter dari situ. Pertama kali berurusan di Hospital Pekan, sebelum ini cuma tinjau lokasi.

      9:15 Pagi : Sekarang dah tenggelan di dalam masa, isteri masih kat dalam, Mak Ayah dah balik dulu pergi ke Pasar Tani katanya. cuma aku seorang tunggu di luar Wad Bersalin. Guard tak bagi masuk sebab bukan waktu melawat. Aku buka link 'Cara Buat Air Selusuh." pada Whatsapp tadi, Beg isteri dan beg aku sudah bawa terus, beg baby tinggal dalam kereta sebab bajet masih lama lagi la. Komunikasi aku dan isteri melalui Whatsapp sahaja, taknak la call sebab takut mengganggu di dalam hospital. Isteri bagitau Jururawat sudah check jantung baby, bukaan 2 cm dan tengah menunggu doktor datang. Oleh kerana hari Sabtu, Nurse bagitau Doktor bertugas cuma seorang. Oleh kerana ini pengalaman pertama untuk anak sulung, mengikut cerita-cerita kawan-kawan lain, bukaan 2 cm ni masih awal lagi jadi tak gelabah sangat lagi.

      9:45 - 10: 50 Pagi : Isteri bagitau sudah beralih daripada katil ke kerusi bagi memberi ruang kepada yang lebih kritikal. Baru lepas muntah dengan banyaknya. Nurse bagitau untuk makan dahulu sebab bimbang bukaan terus jadi besar. Aku cuma tunggu dari luar sambil membaca apa yang patut daripada browser smartphone "Cara Membuat Air Selusush" tersebut. Daripada pagi tadi, ada seorang bakal ayah untuk anak ketiga bersama menunggu dari malam tadi. Isteri dia pun baru sahaja melahirkan anak lelaki dalam Jam 9 Pagi lebih. Kedua anaknya sebelum itu adalah perempuan.
      milo, roti, gardenia

      11:00 Pagi :
      Nurse keluar memanggil aku.."Suami kepada *Nama isteri..."
      "Ya... saya." Aku menyahut.
      "Isteri Encik sudah bukaan 7 cm. Encik ambil slip ni pergi ke Bahagian Kecemasan untuk pendaftaran. Boleh bagi baju baby? ". Aku mengangguk dan sesekali menyampuk. Beg baby...aku simpan dalam kereta.

      Selepas pergi mendaftar di Wad Kecemasan, aku bergegas ke kereta untuk ambil pakaian bayi. Kemudian pergi masuk semula ke dalam Wad Bersalin serahkan dokumen Wad Kecemasan beserta dengan Set Baju Bayi. Sebelum Nurse izinkan suami (aku) masuk ke Labor Room, dia minta aku isikan maklumat di dalam Buku Log sebagai Akuan Diri jika berlaku apa-apa semasa proses bersalin dan Rekod Hospital.

      Sekian Bahagian Pertama...Ikuti Bahagian 2: Suami Di Dalam Labor Room

      16 November 2016

      Semalam ternampak Si Isteri kongsi cerita di Facebook berkenaan Kisah Sedih Si Suami Yang Tabah Ketika Isteri Bersalin Secara Pembedahan... Bacaan ini aku jadikan rujukan dan persediaan memandangkan dalam beberapa minggu lagi kami akan menghadapi situasi seperti ini dengan ujian Perkahwinan Jarak Jauh ni menambahkan lagi debarannya. Semoga Si Isteri sabar dan tabah menghadapinya dengan bersalin kali pertama dan anak pertama dalam tahun perkahwinan pertama. Bersalin secara pembedahan (Ceaserean) menjadi pilihan darurat demi nyawa bayi baru keluar ke Alam Dunia ini..
      (Lepas ni boleh karang cerita pengalaman sendiri...)

      Ikuti Kisah yang di kongsi ...
      suami isteri bersalin
      Marton Balla looks on as his wife, Kate Mitchell, undergoes a Cesarean section on February 17, 2013.
      Credit: Kate Mitchell from
      Photo Kredit PRI's World
      Isteriku dimasukkan ke wad kerana air ketuban telah pecah. Katanya bukaan hanya 2cm ketika itu. Dia memberitahuku supaya jangan risau kerana masih belum rasa sakit bersalin. Pada keesokan harinya barulah aku bertolak ke hospital untuk bertemu dengan isteri yang kucintai. Menatap wajahnya yang tidak bermaya, baru aku teringat yang isteriku masih tidak menyentuh makanan sejak dari petang semalam. Aku menyuruhnya makan sedikit, tetapi dia menolak kerana doktor telah menyuruh isteriku berpuasa bermula jam 6 pagi. Sayu melihat dirinya yang lemah, aku menghulurkan air minuman untuk membasahkan tekaknya. Tabahnyaa dirimu..

      Apabila jam menunjukkan pukul 10:00 pagi dengan bukaan seluas 4cm, dia ditolak masuk ke dalam labour room. Entah kenapa dengan bukaan seluas itu, dia sudah ditolak masuk ke bilik bersalin. Aku pun confuse. Setahu aku, bukaan yang sesuai untuk melahirkan anak ialah 10cm. Dan aku dimaklumkan oleh guard wanita India yang bertugas, isteri aku ditempatkan di bilik D. Dia memaklumkan bahawa kebiasaannya bilik itu akan dihuni oleh mereka yang mengalami masalah untuk bersalin. Aku mula gelisah. Tak tentu arah. Mungkin itu adalah mitos yang direka oleh achi India itu berdasarkan pengalamannya sebagai senior guard di sana. Pujuk aku sendirian.

      Berbekalkan Quran burukku yang aku bawa bersama barang-barang isteri dan baby yang bakal dilahirkan, aku selak helaian 440. Ya.. Aku mencari surah Yaasin. Pesan nenekku, bacalah Yaasin. Semoga dengan berkat dan rahmat yang ada pada surah itu dapat membantu isteriku bersalin secara normal. Kumulakan dari al-fatihah dan disusuli surah karamah itu. Satu persatu perkataan dan ayatnya ku alunkan perlahan sambil di dalam hati tak henti-henti berdoa agar diselamatkan isteri dan anakku.

      Usai membaca Yaasin dan menunaikan solat Zohor, aku tunggu lagi. Achi India yang sedari tadi memerhatikan gerak langkahku menegurku
      ’Adik.. Mari ikut saya. Kita masuk ikut pintu belakang. Adik boleh jumpa isteri adik,’’pelawanya ramah.
      Mungkin dia sedar aku dah semakin gelisah dan asyik mengintai ke dalam labour room. Alhamdulillah. Kalau boleh jumpa tenang sikit hati aku sebab dari tadi hanya membalas sms je. Keadaan sebenar isteri aku tidak aku ketahui.

      Dari jam 10 sampailah jam 4 petang isteriku ditahan. Bukaannya sekarang hanyalah 6cm. Setelah diinduce kali ke dua, bukaan rahimnya masih belum membenarkan bayi untuk keluar. Akibat terlalu lama menunggu, akhirnya doktor memutuskan isteriku perlu dibedah.. Ini kerana bayi di dalam kandungan isteriku semakin lemah. Aku yang cuba mengawal diri agar tidak panik, akhirnya tewas kepada diri sendiri. Air mata yang cuba ku sekat agar tidak mengalir seolah-olah tidak dapat dibendung. Seolah-olah mataku tidak ada penakung. Setiap kali aku bertutur, menenangkan isteriku.. Setiap kali itulah air mataku kan bercucuran jatuh ke tangannya. Mana taknya.. dengan keadaan dirinya yang sudah tidak bermaya, ditambah pula dengan tangan dan kakinya sejuk bagaikan direndam ais, tubuhnya menggigil.

      Dengan segala macam wayar berselirat di perut dan tangannya.. Hatiku meruntun sayu. Para doktor meninggalkan aku dan isteri untuk meluangkan masa bersama. Mungkin ini adalah untuk kali terakhirnya aku boleh bercakap bersama isteriku. Ini kerana doktor telah membuat keputusan, isteri aku mesti dibedah bagi menyelamatkan bayi yang hampir lemas.

      Beralunkan surah Yaasin yang dipasang di bilik bersalin itu..Mata kami bertentangan. Isteriku perasan mataku kembali berkaca. Dia mula menuturkan kata-kata cinta bagi memulihkan semangatku.

      ‘’Abang.. Hensemnya Abang harini. Abang suka tak dengan baju yang sayang belikan untuk Abang tu?’’

      Pada ketika itu juga, aku tidak dapat menjawab dengan perkataan tapi aku rangkul dirinya sambil menangis teresak-esak seperti tiada lagi esok untuk kami bersama. Aku tidak mampu bersuara walaupun mengeluarkan sepatah kata. Tapi, dia mempunyai kekuatan yang amat luar biasa. Walaupun dia ‘berpuasa’ , dia masih gagah. Masih kuat untuk memulihkan semangatku yang semakin luntur..

      ‘’Abang.. Seandainya doktor memberi pilihan, siapakah yang Abang ingin selamatkan, sayang atau anak kita.. Abang tolong jawab ‘’ Selamatkan anak saya.. ‘’. Berilah anak kita peluang untuk merasai kebahagiaan hidup di dunia ini biarpun tanpa umminya di sisi..’’

      Sekali lagi aku menangis semahunya. Aku tidak mahu keadaan itu berlaku. Aku mahukan isteri aku. Aku mahukan kedua-duanya berada di sisiku. Membesarkan anakku bersama insan pilihanku.

      Tamatnya waktu bersama. Isteriku ditolak untuk dibawa ke bilik pembedahan. Aku menghantar Isteriku dengan lirik mata berair sebelum berlalu ke musolla hospital. Aku berwudhuk. Solat 2 rakaat. Aku sujud lama-lama memohon keampunan untuk isteriku juga untuk diriku lebih-lebih lagi. Mungkin ini adalah kaffarah dosa aku selama ini. Aku menangis semahu-mahunya..

      Sedari jam 4.30 petang aku menanti penuh sabar di luar bilik pembedahan. Aku dail, aku telefon nombor keluarga terdekat, sahabat handai dan rakan-rakan yanga aku kenal. Aku pohon dan merayu dari mereka agar doa dikirim buat isteriku yang sedang bertarung nyawa melahirkan seorang khalifah penambah ummat Nabi tercinta. Mulutku tidak henti-henti menbacakan Hizbul Bahri. Zikir berharga yang tiada nilainya yang aku terima ijazahnya dari Al-Allamah Syeikh Nuruddin Al-Banjari Al-Makki.

      1 jam berlalu. Mundar-mandirku tidak mengeluhku untuk aku duduk. Walaupun kakiku lenguh berdiri dari tadi, tapi perasaan ingin tahu akan keadaan isteriku melenyapkan semua keletihan itu. Akhirnya penantian aku berakhir.. Seorang nurse menolak troli tertutup.. incubator barangkali namanya.. dengan seorang bayi mata bulat muka mirip anak Cina. Oh! Rupa-rupanya, bukan isteri aku seorang kat dalam. Ibu cina pun ada.

      ‘’Suami kepada Zulaikha’’ ‘’Suami kepada Zulaikha’’ jerit nurse mencari ‘Yusuf’ Zulaikha.

      Orang ramai yang turut sama mengintai bayi cina itu berpandangan antara satu sama lain termasuklah aku. Tiba-tiba aku teringat. Akulah suami Zulaikha. Macam manalah boleh lupa pulak time-time macam tu. Aisehhh.. Biasalah beb. Cuak kot masa tu. Sampai nama bini pun lupa daaa..

      ‘’Ya.. Saya kak. Saya suami dia’’

      ‘’Encik.. Ini anak encik. Encik bolehlah pegang dan azankan dia. Tapi sebelum tu, Encik kena kata apa?’’

      Nak kata apa pulak nurse ni. Alhamdulillah ke? Ke terima kasih nurse? Mana aku tahu. Dah la rasa tak percaya pun ada yang anak cina yang aku sangka tadi tu rupanya anak aku.. Boleh pulak dia suruh kata apa. Aduilaa.. Nurse pun.

      Mungkin nurse tu perasan aku tengah blur, dia pun selak kain bedung anak aku bagi menyatakan jantinanya. Oh.. Nurse nak suruh aku buat pengakuan yang anak aku ni perempuan. Baru aku faham.
      ‘’Perempuan nurse’’ kataku tersenyum malu.

      Aku dakap anak aku. Aku cium dahi dan kedu-dua pipinya lalu aku azan dan iqamatkan di kedua-dua belah telinganya. Allahurabbi. Comelnya anak aku. Mata hitam dia bulat besar. Taknak tutup pulak tu. Alhamdulillah.

      ‘’Nurse, macamana dengan isteri saya? Bagaimana keadaan dia?’’ tanyaku setelah sedar dari pukauan mata anak aku ini.

      ‘’Isteri encik selamat. Dia sedang dijahit. Kejap lagi dia keluar..’’

      Tidak lama selepas itu, Isteri aku ditolak keluar. Alhamdulillah. Syukur kepada-Mu ya Allah. Biarpun Kau mentaqdirkan dia bersalin secara Caesar, namun aku bersyukur sangat-sangat kerana Engkau masih lagi memberikan kesempatan untuk aku berkasih-sayang dengannya. Hanya pada Mu segala puji-pujian layak kami berikan.

      Keluarnya isteri aku dari bilik pembedahan bukannya dengan tangisan. Malah, tiada setitis air pun yang aku perasan membasahi matanya. Walaupun kesakitan, seukir senyuman dia hadiahkan kepadaku. Terharu. Sungguh terharu. Aku kucup dahinya dan mengucapkan

      ‘’Terima kasih Sayang kerana sanggup berkorban nyawa demi melahirkan zuriat Abang’’.

      KisahBenar : Wahai suami sekalian.. Hargailah isteri kita sebaiknya. Apabila ada tercalit perasaan tidak puas hati dan ingin marah kepadanya.. Ingatlah akan pengorbanan yang telah dia berikan kepada kita. Zuriat keturunan kita yang lahir dari rahimnya. Diamkanlah diri tenangkanlah hati. Bila keadaan kembali reda, bersuaralah. Nasihatilah mereka dengan hikmah hasanah. Bukan dengan kekerasan yang bakal mengundang padah.

      Sesungguhnya wanita itu dijadikan dari tulang yang bengkok. Andai ditegakkan dengan kekerasan nescaya kan patahlah ia. Akan tetapi andai dilentur dengan lemah lembut dan profesional, dia kan menjadi bidadari kita bukan setakat di dunia tetapi di syurga yang kekal selamanya.

      [Sumber: Facebook Tukang Pos]

      09 November 2016


      The largest ‘Supermoon’ since 1928 will going to happen on this verily Monday; 14 November 2016 start 07:24 pm, The Fullmoon Phase at its peak at 09:54 pm. In these 5 years recently, the Supermoon incident become one of the natural phenomena that are really stunning to any Astronomy fans and Mother Nature. This Supermoon phenomenon were already happened on 6 May 2012, 23 Jun 2013, 10 August 2014 and 28 September 2015 . According to media conference quotes by Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) in their Facebook page, this coming Supermoon Fenomena 2016 is the largest in 68 Tahun (last time was seen ot year 1948) and the probability opportunity to view this largest Supermoon for the next 18 years (Year 2034)

      The Largest Supermoon on this Monday; 14 November 2016 since 1948 and will be expected for the next 18 Years which is in 2034 

      The Supermoon phenomenon is one of the astronomical phenomena and natures where The Moon will be at closest position with The Earth (perigee) at 07:24 pm and consequently at full phase or full moon at 09:54 pm on 14 November 2016. This incident known as The Fullmoon Perigee also known as The ‘Supermoon’.
      The Supermoon is because of the distance between The Moon and The Earth are become closer as much as 21,104KM (384,500KM Earth-Moon Average Distance) because according to Moon's orbit that elliptical-oval shaped and which make the Moon looks larger than the usual. However it not change the physical of the Moon. In cause of the distance between the Moon and the Earth which become closer, as theoretically the moon's gravitational force influenced the water tide on in Earth to  becomes increasingly high and can cause lunar tide.

      For any query, public can surf website, Facebook and Twitter: Agensi Angkasa Negara (ANGKASA). Public also invited to share Perigee Bulan Purnama image on 14 November in ANGKASA Facebook.


      Provided by:

      Corporate Communication Unit

      Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)

      www.angkasa.gov.my
      Tel: 03-3182 4000 Fax: 03-2273 5488 / 03-3181 1304

      #phenomenon #supermoon #november #nightsky #observation #stem #space #mosti #malaysia #pleasesharethis #mohonkongsi #mediarelease 
      'Supermoon' terbesar sejak 1928 akan berlaku pada 14 November 2016 bermula 07:24 malam, Fasa Puncak pada jam 09:54 malam. Dalam 5 tahun kebelakangan ini, kejadian Supermoon menjadi suatu fenomena alam yang amat menakjubkan bagi peminat Astronomi dan Alam Semulajadi. Fenomena supermoon telah berlaku pada 6 Mei 2012, 23 Jun 2013, 10 Ogos 2014 dan 28 September 2015 . Menurut petikan sidang media oleh Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) di laman Facebook mereka, Fenomena Supermoon pada tahun 2016 ini merupakan yang paling terbesar dalam 68 Tahun (kali terakhir di lihat pada Tahun 1948) dan peluang kebarangkalian untuk melihat Supermoon sebesar ini adalah pada 18 tahun akan datang (Tahun 2034).

      Supermoon Terbesar pada 14 November 2016 sejak Tahun 1948 dan di jangka akan muncul pada Tahun 2034
      Sejak kecil (sekolah rendah) memang aku minat tentang ilmu astronomi.Mula menghafal beberapa bentul bintang, Pernah juga panjat bumbung rumah waktu malam semata-mata untuk melihat bintang di langit semasa tinggal di kampung. Ayah aku pernah membawa sekali ke Planetarium Kuala Terengganu, sangat mengkagumkan permandangan dalam Planetarium sekitar tahun 1996 macam tu, tak ingat pula.

      Fenomena Supermoon adalah salah satu fenomena astronomi dan alam semulajadi di mana Bulan akan berada di kedudukan paling hampir dengan Bumi (perigee) pada jam 07:24 malam dan seterusnya berada pada fasa penuh atau purnama pada jam 09:54 malam pada 14 November 2016. Kejadian ini dikenali sebagai Bulan Penuh Perigee atau di panggil ‘supermoon’. 

      Supermoon ini di sebabkan jarak antara Bulan dan Bumi menjadi lebih dekat sebanyak 21,104KM (Jarak Purata Bulan-Bumi 384,500KM) kerana mengikut orbit Bulan yang berbentuk eliptikal (oval-bujur) dan menampakkan Bulan menjadi lebih besar daripada Normal. Namun ia tidak merubah fizikal Bulan. Di sebabkan jarak Bulan dan Bumi menjadi semakin dekat, secara teorinya daya tarikan graviti Bulan yang mempengaruhi pasang-surut air di Bumi menjadi semakin kuat dan boleh menyebabkan pasang besar.



      Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai boleh melayari laman sesawang, Facebook dan Twitter: Agensi Angkasa Negara (ANGKASA). Orang ramai juga dijemput untuk berkongsi imej Perigee Bulan Purnama pada 14 November ini di Facebook ANGKASA.

      Disediakan oleh:
      Unit Komunikasi Korporat
      Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)
      www.angkasa.gov.my
      Tel: 03-3182 4000 Fax: 03-2273 5488 / 03-3181 1304
      #phenomenon #supermoon #november #nightsky #observation #stem #angkasa #mosti #malaysia #pleasesharethis #mohonkongsi #mediarelease


      08 November 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

      Tinggal beberapa minggu lagi menunggu 'roh' di dalam jasad bernyawa lahir ke alam yang ketiga iaitu Alam Dunia setelah selama 9 bulan berada di dalam Alam Rahim. Jadi ibu bapa pada kelahiran pertama memang cabaran dan pelbagai ujian, dugaan yang perlu di lalui. 

      Hari ganti hari, Minggu bersilih minggu,  bulan ke bulan melepasi Trimester pertama.

      Setelah beberapa bulan jasad terbentuk, mula di tiupkan roh  ketika masih di dalam alam rahim dan selepas scan pertama itu mula melihat dengupan jantungnya yang kecil, kemudian scan keduanya dapat kenalpasti jantinanya.

      Maka, tugas bakal ibu bapa yang pertama ni bermula lagi dengan dilemma yang sangat tinggi. PILIH NAMA!

      Pemberian nama merupakan tugas yang sangat besar, sangat penting dan sangat perlu teliti. Kerana nama inilah yang akan di serta di dalam doa jodoh, doa murah rezeki, doa mohon diberkati, doa di baca semasa tahlil kematian kita nanti. Nama inilah yang akan di panggi di akhirat kelak. Semestinya Alla telah menetapkannya, cuma bagaimana ia di sampaikan kepada kita manusia ini dalam pelbagai bentuk seperti ilham, mimpi, doa, lintasan hati.

      Pada mulanya naluri bakal bapa ini sangat kuat mengatakan bakal bayi kami ialah lelaki, Isteri pun berpendapat sedemikian. Naluri aku berdasarkan trait dominant-Recessive yang ada pada diri aku dan isteri (rujukan oleh Dr. Google cuba buat carian 'Trait Dominant-Recessive Characteristic' dan sedikit yang belajar ingat-ingat lupa Prinsip Asas Genetik), Sejarah keluarga ialah Anak Lelaki pada kelahiran pertama dan mimpi. Kalau dapat anak perempuan pun tiada masalah. Atas rezeki yang di beri asalkan sihat walafiat.
      bayi anak islam

      Kami adalah ternampak Senarai nama anak beserta maksud dalam Islam di Facebook dan Internet. Aku ada simpan pada entry yang lepas 8 TIPS & SENARAI NAMA ANAK DAN MAKSUD DALAM ISLAM untuk rujukan. Seperti yang di tulis pada entry yang lepas, 8 tips ini yang aku gunakan untuk memberi nama kepada Bakal Anak  yang lahir nanti.

      8 TIPS MEMILIH NAMA ANAK MENGIKUT ISLAM & PANDANGAN
       1. Pilih nama yang mempunyai maksud yang baik.
      Ini dah semestinya WAJIB. Kita memang di larang untuk memberi nama yang memberikan maksud yang tidak elok. Kita taknak la anak nanti bakal di ejek, di sindir pada masa akan datang. Panggilan nama yang baik juga merupakan satu doa kan....

      2. Tahu asal usul nama yang di beri daripada bahasa mana beserta maksud (seeloknya Bahasa Arab)
      Yang ni pun kena tahu, yang nama di beri berasal daripada mana. Semasa aku mencari nama untuk anak lelaki melalui internet, terjumpa satu nama ni yang ada maksud yang baik. Bila di sebut ingatkan dari Bahasa Arab, rupanya dari Bahasa Turki/Iran camtu.. Nama itu juga merupakan nama tempat dan istilah lain untuk arak. Jadi, ingat, nama yang baik walaupun makna yang baik, kena pastikan ada istilah/nama lain bagi benda yang tak baik.

      3. Tahu ejaan nama dalam jawi atau bahasa arab beserta baris.
       Aku sudah pesan kepada Isteri, kalau nak pilih nama, kena tahu bagaimana ejaan dama huruf jawi/ bahasa arab supaya mempunyai maksud yang tepat. Contohnya, perbezaan baris dan huruf dalam bahasa arab pun akan beri makna berlainan.

      4. Nama yang sesuai dengan jantina bayi.
       Mungkin zaman sekarang beri nama pun agak panjang-panjang, moden. Setelah mengikut tips di atas, seterusnya biarlah nama sesuai dengan jantina bayi. Bila di panggil dan di sebut, boleh bezakan nama untuk anak lelaki dan anak perempuan.

      5. Nama yang  tidak mengaibkan pada masa akan datang kepada bayi tersebut.
       Seperti Tip2 No.1 tadi. Kita taknak la anak nanti bakal di ejek, di sindir pada masa akan datang. Panggilan nama yang baik juga merupakan satu doa kan....

      6. Buat senarai ringkas beberapa nama alternatif.
      Untuk memilih nama, seeloknya buat beberapa senarai ringkas sebelum dimurtamadkan pilihan bersama. Nama ini hingga ke akhirat, jangan menyesal pilih nama. Kalau dah dewasa nanti susah plak. Senarai ringkas ini boleh buat perbandingan nama, perbandingan maksud antara satu patah nama dengan patah nama yang lain supayan maksud nama tidak bertindih.

      7. Berbincang dengan pasangan nama tersebut dan di persetujui bersama dengan ikhlas.
      Seperti Tips No.7 juga, nama ini di bawa mati, di sebut sepanjang masa. Kalau rasa nak berubah fikiran pada nama anak nanti, anda ada masa setahun untuk ubah di Jabatan Pendaftaran Negara selepas nama di daftarkan buat kali pertama.

      8 Tanya pendapat orang lain tentang nama yang di pilih
      Ini pun penting. Maklumlah manusia ni terbatas ilmunya. Tanya pendapat orang lain supaya nama itu tak selisih dengan maksud yang lain. Contohnya dia ada terdengar, ternampak di memana ke yang nama tu merujuk kepada benda tak elok. Ala-ala study group nak pilih nama kumpulan la ni.

      9. Elakkan letak Simbol pada Nama.
      Mungkin ada sesetengah ibu bapa yang mahu nama anaknya kedengaran seperti arab letak simbol ( ' ) pada nama. Ni mungkin jadi rumit jika letak dalam pendaftaran Surat Beranak/Kad Pengenalan nanti untuk isi borang nanti. Jika tertinggal simbol tersebut, mungkin proses seterusnya tak dapat di teruskan. Biasanya jika melibatkan urusan bank.  Contoh: 'Arifin

      03 November 2016



      2 Nov. 2016 - Lebih kurang 2 bulan lagi  kita akan mula menjejak ke Tahun 2017. Jadi, bagi yang ingin merancang sepanjang tahun 2017 boleh mulakan sekarang dan lebih memudahkan merancang dengan Kalendar penuh 2017.

      Di sini aku ingin kongsikan (terjumpa semasa Google Kalendar 2017) sebenarnya banyak  web yang korang boleh download Template Kalendar ni. Jadi ini adalah salah satunya. timeanddate.com
      Screenshot Setting Calendar yang boleh di download dan print.

      Bila dah buka web tu, korang boleh adjust setting asas (basic) untuk kalendar korang. Kemudian tekan 'Create PDF' untuk download.
      Jadi bila dah download dalam bentuk PDF, korang boleh edit PDF tersebut, nak letak ayat-ayat ke, gambar ker. Untuk PDF Editor, aku selalu guna Nitro PDF (Software PDF Reader & Editor) atau korang boleh Convert setiap satu kepada emel, edit menggunakan photoshop atau editor gambar lain atau guna Slide powerpoint.

      Korang juga boleh survey Template Kalendar 2017 yang lain, di bawah aku sertakan beberapa link untuk di 'usha'
      1. http://www.vertex42.com/calendars/
      2. http://www.calendarpedia.com/2017-calendar-excel-templates.html
      3. http://www.wincalendar.com/excel-calendar-template
      4. http://www.wincalendar.com/Free_2017_Calendar.htm
      5. http://www.calendarlabs.com/online-calendar/monthly-calendar/

      Kalendar, malaysia, 2017
      sumber internet. Klik untuk perbesarkan.



      19 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya semua!

      Salam Pagi Selasa! Hari pertengahan minggu..Lagi 2 hari menuju pada hujung minggu.

      Di pagi ini, aku mencuba Kopi Segera 3in1 daripada Kapal Api Grande 'Java Latte'.
      Sebelum ni Jenama Kopi Kapal Api yang aku pernah cuba adalah yang serbuk KopiO yang kaw-kaw..Aku tak pernah ternampak pula Kopi Kapal Api Java Latte di pasaran. Mungkin produk baharu dari Kapal Api sebab au cuma dapat sampel dari isteri yang beli Kopi Kapal Api biasa.
      NIKMATI KOPI KAPAL API JAVA LATTE
      Kopi 3 in 1 Kapal Api Grande Java Latte mempunyai rasa kopi yang 'light', lembut. Dah namanya Latte (Maksud lebih mudah: Latte ialah Minuman kopi yang lebih bersusu, berkrim daripada kopi lain. Lebih 'light'. Ianya sesuai pagi penggemar kopi tapi pada masa yang sama inginkan yang ringan.). Jadi Kopi Kapal Api Grande Java Latte ni sesuai bagi sesiapa sahaja kerana rasanya yang 'light' dan di sulam dengan sedikit rasa coklat (macam kita minum kopi coklat tu..tak pernah try eh?)

      Setiap paket mengandungi 20 gram dan di campur dengan 150ml air untuk mendapatkan rasa Kopi Java Latte yang optimum. Kalau terlebih air, nanti rasanya agak cair, rasa kopi & coklat boleh di rasai tapi kurang kaw.
       
      HALAL DAN RAMUAN
      Kopi ini mendapat Halal daripada Majelis Ulama Indonesia dan Mungkin Kopi Kapal Api Grande Java Latte belum masuk ke pasaran Malaysia untu dapatkan HALAL JAKIM. Mengikut ramuan yang di paparkan adalah sumber yang biasa di perolehi. 
      Kebiasaan mana-mana produk Serbuk Minuman Segera menggunakan Krimer Bukan Tenusu (biasanya sumber daripada Sawit dan campuran lain). Campuran Serbuk Koko di dalam Java Latte member sedikit kelainan rasa dan warna kopi berbanding Coffee Latte lain yang berwarna cerah di sebabkan banyak susu. (Warna Kapal Api Java Latte agak gelap di sebaban serbuk coklat)

      Bagi peminat Kopi, jenis Kopi Kapal Api Grande Java Latte sesuai bagi yang ingin minum kopi tapi takna terlalu heavy, cuma lite and enjoy. Taknak kopi yang boleh terbeliak macam burung hantu tu.

      GRANDE?
      Aku perasan perkataan 'Grande' (Disebut 'Grawn-Day') pada paket Kopi Kapal Api Java Latte mungkin di salah erti. Jika mengikut standard Starbuck, 'Grande' bermaksud 'Large'. Dan 'Large' di maksudkan ialah 16 oz in U.S, jika di tukarkan menjadi '473 ml' tapi setiap paket yang mengandungi 20 gram dan di campur dengan 150 ml air panas semestinya tidak menjadikan ianya 'Grande'
      Grande - 16 oz.
      Grande is read as 'GRAWN-day.' It is Italian, Portuguese, Spanish and French word for large. At Tim Horton's coffee comes at a size between 14 and 20 oz. The Starbucks Grande is 16 oz. in U.S. [Source]
      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      20 Julai 2016 yang lepas (dah berbulan-bulan berlalu) sejak aku secara mencuba nasib menyertai Post Facebook 'Like, Jawap & Menang' di Page Facebook 'Cendawan Susu Rimau'
      Kemudian pada 29 Julai 2016, aku dapat inbox Facebook dari FB Cendawan Susu Rimau ucapkan TAHNIAH! Anda seorang pemenang Produk Cendawan Susu Rimau Tigerus! Alhamdulillah rezeki Bulan Julai.
       Berbalik kepada TIGERUS (Kapsul Serbuk Cendawan Susu Harimau) telah melalui pelbagai kajian saintifik dan ujian makmal ke atas tikus [Boleh rujuk SINI untuk Kajian dan Post di Blog Tigeruscendawansusuharimau]

        
       Jadi, inilah jadi pemenang bertuah untuk TIGERUS Cendawan Susu Harimau. Sebotol TIGERUS yang mengandungi 30 biji kapsul untuk kegunaan

      Secara ringkasnya, Cendawan Susu Harimau (Nama Saintifik: Lignosus rhinocerus) di katakan harta malaysia yang hilang yang tumbuh semulajadi di Asia Tenggara seperti Malaysia. Sebenarnya ia antara khazanah rimba Malaysia yang kaya dengan biodiversiti yang di jumpai dan di komersialkan.

      Produk Cendawan Susu Harimau ini di guna sendiri oleh Tun Dr. Dr. Mahathir bin Mohamad yang mengubati batuk beliau pada Tahun 2002.

      Jadi, untuk highlight berkaitan dengan Manfaat & Kelebihannya:-

      - Mengandungi Anti-Oxidant Effect yang mampu menangani free radical dari persekitaran yang mengganggu sistem pernafasan & fungsi peparu. Jadi ia baik untuk mengurangkan BATUK Kronik, BERSIN, ASTHMA, SELSEMA

      - Mengandungi Antiproliferative Effects; iaitu Kesan yang membantutkan perkembangan sel-sel yang tidak sihat seperti KANSER dan Penyakit KULIT seperti EKZEMA

      - Mengandungi Immunomodulating Effects (Iaitu kesan yang melibatkan Sistem Imunisasi Badan). ia membantu dalam MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI BADAN dalam melawan bacteria dan virus.

      Rujukan Artikel Nutraceutical/ Company: Ligno [Tigerus Cendawan Susu Rimau]

      Jadi, beginilah rupanya Kapsul TMM (Tigerus Milk Mushroom), Setiap kapsul vegetable (sayuran) adalah berat 300mg. Kapsul berasaskan sayuran biasa di gunakan kerana di jamin HALAL dan sesuai untuk Vegetarian.

      Produk Kapsul TMM ini adalah di sahkan HALAL oleh JAKIM dan korang boleh semak Status HALAL tersebut di Direktori HALAL JAKIM di SINI.
      Sumber internet
       Secara umumnya, TMM fokus kepada Sistem Respiratori (Pernafasan) termasuk yang berkaitan dengan fungsi peparu seperti asma, selsema, batuk dan imunisasi.
      Oleh kerana produk ini adalah di kategorikan sebagai produk herba dan di guna secara tradisional. Produk herba bukanlah seperti ubat farmasi.Kesannya mungkin bukan serta merta dan mengambil masa mengikut tahap kesesuaian.

      Korang boleh baca Testimoni dan FAQ (Frequently Asked Question) di Website TMM
      .
      Aku sendiri mempunyai minor resdung dan telah dah cuba habis sebotol 30 kapsul TMM ni, mungkin dengan metabolisma aku yang slow dan pengambilan tidak mengikut cara pengambilan yang betul, jadi kesannya agak perlahan.

      Jadi, untuk kesan yang memuaskan boleh teruskan penggunaannya bergantung kepada tahap kesihatan korang sendiri. Jika mempunyai sebarang kesan sampingan, boleh berhubung dengan doktor.













      18 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya

      Setelah sekian lama menyepi, baru datang mood nak update blog yang tak seberapa ni. Sebelum ni aku blogging tanpa fokus, semua benda kiranya nak update. Tapi tu dulu-dulu lah, semasa zaman baru nak up, tiada komitmen lain. Sekarang bila dah masuk alam pekerjaan dan keluarga, blogging sedikit tersasar banyak dari haluan hidup tapi masih lagi dalam ingatan (gitu..)

      Sejak dua menjak ni, blogging menjadi tarikan baru bagi aku untuk kembali aktif-pasif. Antara sebabnya:-
      1. Bila dah dewasa 3-Dekad ni, kembali mencari hala tuju.
      2. Jadi panduan masa akan datang seperti entries lama jadi panduan masa sekarang.
      3. Berkongsi cerita tentang fasa hidup berpasangan berkeluarga.
      4. Dengan pengalaman kerja, mula melihat dunia pada perspektif berbeza dan bila nak buat review/critics merujuk kepada pengalaman hidup juga.

      Jadi dengan ini aku cuba untuk fokuskan kepada Niche (1) Keluarga (Family), (2) Pemakanan (Food) dan (3) Gaya Hidup (Lifestyle) ~ Aroi Mak Mak~~ ( maksudnya 'Very very delicious' dalam Thai.

      Ada banyak entries berkaitan dengan Niche ni. Jadi aku cuba terangkan ikut kefahaman aku la ya.

      Niche ni ialah fokus kepada keywords/ kategori tertentu. Ia macam 'pool' (kolam) kategori di mana kalau post/entries yang di tulis berada di dalam 'pool' tersebut walaupun agak tersasar sedikit. Niche blog boleh bergantung kepada tahap pemahaman korang dalam mengolah entry blog supaya kena dengan cara tersendiri.  Niche juga boleh bergantung kepada kawasan korang tinggal.yang penting, tahu apa yang di tulis. Jangan COPY-PASTE je..

      Contoh: 
      • Niche blog aku ialah Makanan. Pengalaman kerja aku dalam industri pemprosesan makanan, berkaitan Halal dan minat berkaitan dengan makanan.
      • Niche blog Family kerana aku dah kahwin dan bakal berkeluarga. Jadi segala pengalaman boleh berkongsi nanti..
      Kalau ada blogger yang masih tercari-cari Niche blog macam aku yang baru jumpa ni. Mungkin boleh shortlistkan beberapa perkara..
      • Apa Hobi korang?
      • Apa benda yang korang enjoy buat dan suka?
      • Macam mana korang spend masa korang?
      • Topik apa yang anda faham mengikut pemahaman korang?
       Korang boleh singgah ke Blog Otai untuk bacaan selebihnya berkaitan dengan Niche ni.

      Bacaan Tambahan:
      1. Membina Jenama dengan Niche Blog 
      2. Perkongsian Topik (Niche) Blog Untuk Trafik Tinggi 
      3. Blogging 101: Apa Yang Dikatakan Sebagai 'Niche' Blog? 
      4. Apa Itu Niche Blog Dan Kepentingannya 
      5. Choosing a Blogging Niche

       

       

       

      06 Oktober 2016

      Assalamualaikum dan Salam Alam Maya,

      Bagi yang perasan Tarikh Hari ini ialah:
      6.10.2016. 
      ada apa istimewanya hari ini? Sebenarnya takde lah istimewa sangat cuma bagi yang perasan tarikh hari ini adalah simetri.

      Jadi aku dengan sukacitanya namakan hari ini ialah
      HARI
      'JIKA 2 MENJADI 1'

      Jika ada sesiapa yang mengadakan majlis perkahwinan pada hari ini, yang menyambut hari lahir atau melahirkan anak atau mendapat sesuatu yang istimewa untuk di ingati pada hari ini, maka ingatlah HARI 'JIKA 2 MENJADI 1' ini... mudah untuk di ingatkan (walaupun ada yang terlupa tarikh gak)
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Google+ Badge

      Follower-Google-Blogger

      Iklan

      Blog Archive

      Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

      Cari Blog Ini

      Hubungi Blogger di Sini

      Nama

      E-mel *

      Mesej *

      Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
      Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com