Assalamualaikum dan Salam Blogging Netizen

Alamak. Dah banyak Entries perlu back-dated, walaupun visitor/commentators tak seberapa tapi update jugak la demi menyahut Cabaran 30 Hari dan untuk mengaktifkan budaya Blogging dalam diri walaupun kadang-kala takde mood nak update blog.

Okay kembali kepada back-dated untuk Hari ke-10:

Hari 10 #Cabaran30Hari - Apa Di Dalam Dompet Anda

 Cabaran Hari ke 10 versi Blogger lelaki

Oleh kerana dompet lelaki tidak seperti handbag perempuan yang mempunyai ruang yang lebih banyak, jadi dompet lelaki cuma di isi lebih kepada keperluan kewangan dan identiti diri sahaja.

Okay. Saya senaraikan apa yang ada dalam Dompet saya ni:-
  1. Kad Pengenalan Baru (wajib ni..Buat semasa umur 25 Tahun lebih skit di Perlis, kena bayar RM10 tak pasti untuk apa tetapi ada perubahan alamat.)
  2. Lesen Memandu Baru (B2,D)(Lesen ni baru buat tahun ni 2014. Buat untuk 2 Tahun..Sepatutnya alamat berubah, oleh kerana buat di Pejabat Pos UPM, Alamat rumah perlu di buat di JPJ.)
  3. Kad ATM (Buat masa ni saya ada kad ATM Akaun Bank Rakyat, Maybank dan CIMB Bank. Sebelum ni ada ATM BSN tapi dan tutup Akaun BSN sebab tidak di gunakan)
  4. Lesen SCUBA Diving (Lesen SCUBA Diving di buat semasa belajar di UMT pada tahun 2007 Apr.11. Masa tu Harga Pelajar dalam RM700 (kalau tak silap) sebab menggunakan alatan SCUBA UMT dan di buat di Pulau Bidong; iaitu Pulau UMT)
  5. Kad Keahlian dan Touch n Go Watson (Saya tak guna pun Touch n Go, masa tu beli supplement Vitamin B kat Watson Alamanda terus buat Kad Ahli.)
  6. Kad Kumpulan Darah (Kumpulan darah saya Group A+, dapat semasa buat Ujian darah di Pathlab. Penting jugak ada kad Kumpulan darah dalam dompet untuk waktu kecemasa di mana perlukan penerimaan darah di hospital jika kemalanga/ kehilangan darah.)
  7. Kad Enrich MAS Airline (baru lagi buat ni. Selepas ni beli tiket MAS cuma masukkan No.Enrich untuk dapatkan mata ganjaran.)
  8. Kad Kredit (Kad Kredit ni dapat selepas di tawarkan oleh Maybank. Kena bijak berbelanja menggunakan Kad Kredit ni, Saya biasa guna di waktu hujung minggu dapat rebate 5% untuk Kad American Express dan MasterCard. Caj Tahunan RM50 untuk kedua-dua kad (kalau ta silap). Kalau nak guna Kad Kredit, pastikan mampu bayar balik atau buat ansuran bulanan dengan Maybank dengan kadar caj 6%).
  9. Ada duit syiling dan duit kertas.
  10. Ada slip pengeluaran ATM untuk rekod sementara sahaja.
Itu sahaja ada dalam dompet saya ni si Blogger lelaki.

Nota: Kalau dalam handbag perempuan, berapa banyakla barangan diorang ya.