As-Salam-Alaika-ya-Qari,

Kadang-kadang LIKE beberapa Fan Page Blogger, tengok gelagat blogger zaman sekarang. Masing-masing mengejar populariti blog. Macam-macam update setiap saat dengan tajuk post yang bombastik untuk menarik pelawat blog. Biasa lah pernah terbaca yang blogging ni boleh menjana pendapatan pasif. Siapa yang taknak, tapi bila saya blogwalking dari satu blog ke blog yang lain. Walaupun isi entry yang berlainan, tetapi mempunyai fikiran yang sama. Isi boleh sahaja copy-paste, yang penting gambar dan tajuk menarik. Advertisers mungkin melihat populariti blog, tapi kita yang mengupdate blog semata-mata untuk mendapatkan unique visit. Dengan itu dapatlah iklan-iklan masyuk.

At the end, macam tu jer la… Nak blogwalking pun takde feeling. Layan jer la blog-blog ni. Asalkan diorang ‘bahagia’, cukup masa leh cashout; Sumber ‘cashout’ pun daripada post internet jer. Sama macam website Yahoo! News, Metro Online bahagian Luar Negara, Bahagian Fakta-fakta, semua maklumat pusing-pusing benda sama jer..
Nota: Saya lebih hormat dan kagum pada Bloggers yang mengetengahkan idea, pengalaman, pendapat, ayat sendiri berbanding Bloggers yang hanya blogging-for-nothing.
Ala.. macam aku sendiri tak pernah buat copy-paste pelbagai sumber dalam blog ni.... tapi kekadang je la tengok pada isu.. sebab bila dah blogging sejak Tahun 2009 ni, sekarang dah Tahun 2014.. ada la perkara yang belajar



p/s: Apa beza Blog Porno dengan Blog Copy-Paste?