Salam Semua.

Dah sebulan berlalu Interview kali ke-2 di MARDI Serdang untuk Jawatan Q41 (Pegawai Penyelidik).Oleh kerana tidak berapa rajin nak mengarang ayat. Jadi, sila ikuti perbualan salah seorang calon bertuah untuk Interview MARDI Kali ke-2 ni setelah membaca post saya untuk interview pra-saringan saya yang pertama lepas. SILA BACA DI SINI PENGALAMAN INTERVIEW MARDI PRA-SARINGAN.
 
Conversation started 30 December 2013 (Facebook)

###:  salam, maaf ganggu, sy ###. harap dapat reply mesej sy secepat mungkin. sy dah baca blog awak, and dah attend saringan mardi tp kat pusat hortikultur 19hb nov.
sy dapat temuduga jumaat ni 3 januari. boleh tak awk ceritakn pengalaman awk masa kat mardi tadi?
lagi byk yg awk cerita lagi bagus. contohnya: berapa yg dtg interview, brapa org yg interview, soalan soaln yg ditanya..
harap awk dpt ceritakan pd sy, i really appreciate ur help. thanks.
this is my phone number : 017 223xxxx
Ixbarr Abdullah:  salam.. hi ###...owh..dapat interview mardi jugak eh..tahniah2!! kita antara yg 117 org yg terpilih interview drpd 200++ yg pra saringan dulu... application 6700++...
saya sesi yg pertama interview.. yg hadir dlm 20 org dr 21...dr 3 pusat pra saringan..dia kata ada 6 sesi interview.
ni fon no sy: 014840xxxx
Ixbarr Abdullah:  sori tgh keje jap
Ixbarr Abdullah:  sesi kami ada 6 org interviewers terdiri dr ketua pengarah, timbalan pengarah, pengarah2..semua decision-maker... tapi jangan gelabah..diorang okay jer..
Ixbarr Abdullah:  masuk interview 3 org sekaligus.. dia ada tanya soalan setiap sorg..kemudian..tnya random soalan untuk setiap org bg pendapat...
biasa la asal mana, keje mana... tak detail sgt perlu terang sgt..kena jawab ringkas dan padat.sbb dato2 n top management ni kejar masa..mcm sy bgtau "saya asal trganu kerja di perlis"
soalan lain: kenapa mintak mardi berbanding dengan posisi sekarang?
soalan lain: tnya pasal pandangan calon... masa saya dia tnya..macam mana kaedah untuk mardi perlu buat supaya dpt sampai ke kumpulan sasaran.
nnti dia akan tnya soalan english, kena jawab english juga
Ixbarr Abdullah:  dato tu ada tanya, kalau kita berhenti kerja sekarang untuk sambung master, sponsored by mardi. full time.. sanggup tak? yes or no.
###:  oh thanks a lot! tapi dia tak ty ke research yg kita buat? lagi dia ty apa eh yg awk ingat?
haritu sy ada ty kat RO dkt tempat sy, dia cakap diorg akan ty byk tentang our research yg kita dah buat..but awk bg info yg baru, thanks.hehe
dia ada ty isu semasa tak?
btw awk nampak bijak, confirm awk dapat kerja ni kan..
Ixbarr Abdullah:  masa sy interview tu smua top management.. diorg mcm kejar masa skit... tu yg xde masa nak interview details2.. kadang2 diorg akan interrupt cakap kita kemudia tanya calon lain.. so kena tau bila kena stop bila diorg dah interrupt tu...
maybe pasal research tu dah skip sebab kita dah present masa pra-saringan dulu kan...
isu semasa takde sgt..cuma mcam mana kita nak relate isu semasa dengan pembangunan mardi supaya mardi ni dpt approach kpd golongan sasaran..
masa sy dia tnya pasal 'Vertical Farming'.. sorg calon jawab kena tgk isu kos.. kdg2 kita kena manipulate apa yg di jawab oleh calon2 lain.. sy kaitkan 'vertical farming; dgn kenaikan kos..
haha.. sy anggap awak doakn sy dapat la tu ya.... amin... harap awak pn lepas ..nnti update la lepas interview tu nanti...sy kena giliran group ke dua..goodluck..tanya je apa2 pn klu sy dpt bantu..
yg penting..cakap jelas, show ur confident... goodluck.. klu ada rezeki kot2 kita jupe kat mardi ke..hehe..aminn
###:   Hehe..once again thanks alot ya bg tips and ceritakn pengalamn. Okey..no hal ade rezeki kita jumpe ye..hehe
Ixbarr Abdullah:  skrg keje kat mana? ke hbs blaja?
###:  Sy jd RA kat upm.ngee~~ awk?
Ixbarr Abdullah:   oo.. buat master ker sana?sy keje ngn technology perlis
###:  Ooh tak.sy kerja ja dulu..hehe
Ixbarr Abdullah:  bgus la tu... kot2 ada pluang sambung master disponsor oleh mardi ke..hee
yg penting ada pengalaman keje..
ada sorg tu keje 9 thn ngn mardi.. tp gred rendah...
###:  Owh tp sy baru kerja. Kira fresh graduate lg ni..hehe
Ixbarr Abdullah:  oic.. yg penting jawab apa yg di tnya jer
sy x tau la kot2 masa awak nnti org lain lak interview
###:   Oh okey. InsyaAllah..sy harap dgn bantuan awk sy try buat yg terbaik.. moga kita sama sama ade rezeki utk dapat jawatan ni.. 
Ixbarr Abdullah:  AMINN....hehe

Nota: Saya tanya staff sana yang keputusan interview ini dalam masa sebulan. Since saya batch pertama interview dan totalnya 6 batch... Maybe sebulan selepas batch keenam selesai interview. Maybe around 20 Januari kot. So, result kemungkinan 20 Februari (MAYBE)