Aahhh!!! Akhirnya sampai jugak aku di Pulau Langkawi buat kali pertama dewasa ini.. Kali terakhir aku ke Langkawi ialah semasa lawatan lepas SPM 8 tahun lepas!!!

Perancangan kami sedikit lari sebab bas yang kawan2 dari Terengganu naik sampai lewat ke Kuala Perlis ni..jadi tak sempat naik feri terakhir dari Kuala Perlis-Langkawi pada 7 petang tu.. Jadi, kami berlima menginap  sementara di TYH Hotel (Hotel bajet yang tak berapa best dan tokey2 tak berapa mesra pelanggan)-:

- Bilik 1 katil double dengan tilam keras = RM80
- Bilik 1 katil double + 1 katil single = RM100
* Bilik air, aircond, tv dalam..tiada air panas..tv kena guna remote klu ada la...selimut, tuala sangat nipis melayang..sejuk giler!

Rate: 2/5.. Hotel Bajet..kalau nak.stay di T-Hotel kena booking awal2, kalau tak, memang penuh...
**Kalau nak.mewah skit, ada juga Putra Brasmana Hotel dan Seaview Hotel.

Jam 10:30 pagi kami naik Ferry Lada 2. Harga tiket untuk dewasa RM18 dan Kanak-kanak RM13, untuk umur bawah 3 tahun adalah Percuma. Perjalanan feri lebih kurang 1 jam.
Dalam 11:30 pg, kami pun sampai di Jetty Kuah, memang ramai pelancong dalam dan luar negara..di jeti siap ada Baskin n robin, starbuck, oakley dan branded2 semua!!! Kalau plan nak pergi snorkelling, ada kedai kamera yang jual underwater camera pakai buang (yang guna kodak tu)..nanti semasa beli minta nasihat, tunjuk ajar dengan tuan kedai ye...

Kawan kami dah sewa kereta (Toyota Vios) agak2 yang muat 5 orang.. Kadar dalam RM160 untuk 24 jam klu tak silap...Dan stay di rumah konon-konon homestay..sebenarnya Barrack polis.. so, kami kena masuk parking dalam kawasan Balai Polis, then pergi ke rumah sewa..Kadar harga RM240. 3 Bilik (2 bilik katil single, 1 katil queen size+bilik air), Hanya ada saluran TV3 sahaja (takde Astro)
Catatan blog untuk separuh hari ni Pulau Langkawi!!
P/S: Aku bercuti dengan pet Hedgehog aku, Si Bobo, tuan.baru Bobo dan kawan2 nya.