27 Februari 2013

Salam perantauan.. Kali ini saya outstation di Hotel PREMIERE, Klang kerana menghadiri kursus latihan ISO 9001:2008 - Quality Management Representative (Update posting lain)
UPDATED VIA HTC WILDFIRE DALAM BAS SRI MAJU PUDU CENTRAL - KANGAR.
Peristiwa berlaku dalam LRT dari Bukit Jalil - Plaza Rakyat (Pudu Central). Seorang lelaki yang khusyuk DUDUk membaca buku, kemudian seorang lelaki tua bertongkat BERDIRI di sebelah.
Kemudian, seorang lelaki yang duduk bertentangan kedua-duanya tiba-tiba bangun dan pergi ke arah lelaki tua bertongkat tersebut.
"Uncle, Sila duduk....Uncle....sila duduk uncle", kata pemuda yang bangun tadi memberikan tempat duduk kepada lelaki tua bertongkat tersebut.
Lelaki tua tu duduk dengan selesa. Bila sampai.ke destinasi pemuda tersebut, dan pemuda tersebut bergerak ke pintu keluar LRT melalui lelaki tua tersebut. Lalu, lelaki tua mencuit lengan pemuda tersebut dan berkata,"Terima kasih....terima kasih...". Pemuda tersebut yqng berhenti di antara pintu LRT tersebut cuma mengukir senyuman terakhir buat lelaki tua tersebut yang mungkin tidak akan bertemu lagi.
Pemuda berlalu dengan rasa yang sangat sejuk hatinya, terbayang wajah tua yang berkedut di mamah usia tapi masih tenang memandangnya. Membuatku tersenyum kerana pemuda itu adalah..............
Hati yang tenang kerana keikhlasan hati tidak mengharap apa2 balasan... harta, atau pahala.. dosa minta dijauhkan...

Posted on Rabu, Februari 27, 2013 by Ismiqbal Abdullah

2 comments

24 Februari 2013

As-salam-alaikum/ Good Day
Sudah agak lama sejak kali terakhir ‘update’ blog ismiqbal ni. Tidak tahu kenapa, Mungkin sebab internet connection agak limited dengan Broadband Celcom 1 Malaysia RM25 sebulan ni teramat slow; mungkin keletihan otak memikirkan kerja yang tak pernah habis, mungkin komitmen untuk blogging semakin kurang… Walau apa-apa pun sebab, niat manusia ada turun-naiknya…kadang-kadang semangat tinggi, kadang-kadang semangat kurang… Yang penting ada usaha.
Sebagai Resolusi baru dalam BLOG ISMIQBAL ni, jadi saya ingin sertakan sekali perkongsian mengenai Kategori Pengalaman Kerja. Sebelum mendapat pekerjaan ini, dulu saya pernah juga menganggur, merantau untuk interview, bekerja part-time salesman, tidak matang, tiada pengalaman, rendah diri, sampai pada satu tahap sudah tidak kisah dengan kerja apa-apa lagi. Jika nak cerita pengalaman dulu memang tak habis, tapi di sinilah saya sekarang.
Sekarang saya tengah sibuk dalam menjadi perintis untuk ISO 22000:2005, ia adalah gabungan antara ISO 9001 (Management) dan juga HACCP (Sistem Kawalan Mutu)
Nota: ISO = International Organization for Standardization; HACCP = Hazard Analysis and Critical Control Point keselamatan makanan, iso
Sebagai salah seorang pegawai yang bertanggungjawab dalam melaksanakan ISO 22000 ni, memang memerlukan perancangan yang banyak, melibatkan banyak pihak, latihan, rekod, dokumen. Stress? entahlah. mungkin letih otak. Apa-apa pun, ia adalah pengalaman berharga kerana kami adalah perintis pada cawangan, bermula daripada sifar, mula melangkah.
Daripada Pantai Timur ke Utara. Memilih kerja yang jauh hanya kerana ingin menimba pengalaman yang sukar di temui. Sebuah cawangan baru, mengukir kualiti kerja ke arah kesenangan, faedah syarikat. Ini adalah PILIHAN SAYA!
Notakaki: Jika ada ingin berkongsi mengenai pengalaman kerja, kesusahan mencari kerja, hidup menganggur, sebarang persoalan-jawapan berkaitan kerja, tips-tips berkaitan kerja. Boleh berkongsi di sini atau emelkan di  iqbiotech@gmail.com

Posted on Ahad, Februari 24, 2013 by Ismiqbal Abdullah

3 comments

17 Februari 2013

Salam Blogging.
Minggu lepas baru saya baru buka akaun Bank Rakyat “Saya Mesti Pilih!!”. Hahaha…
Lokasi : Bank Rakyat, Bandar Kangar, Perlis Indera Kayangan. Bank yang paling kecik dalam Bandar Kangar ni (kawasan masih dalam pembinaan).
Situasi : Nak buka akaun Bank Rakyat baru.

Akaun Bank Rakyat: Akaun Simpanan i-Tawfir (Berkonsepkan Al-Mudharabah)
Situasi bermula bermula bertanyakan pada penjaga bank (yang agak blurr..) macam mana nak nak buka akaun bank baru ni. Hanya dengan RM20 sudah boleh buka akaun ni. Setelah isi borang yang sepatutnya, menunggu angka giliran dan di ‘interview’ sekejap oleh penjaga kaunter tentang kerja, gaji, dan apa yang sudah tertulis dalam borang akaun bank tu.
Dalam 5-10 minit menunggu, akaun bank sudah siap! tapi yang tak berapa best-nya, Kad ATM dah habis! Yang tinggal cuma Kad ATM Bank Rakyat Koperasi. Untuk mendapat Kad ATM Koperasi ini perlu menjadi ahli koperasi dan kena daftar sendiri menjadi ahli koperasi. Saya bertanyakan,”Apa itu Koperasi?”, Pegawai tu menerangkan koperasi ni Koperasi-LAH! Ada banyak koperasi, macam koperasi sekolah, koperasi kesihatan… Dan saya yang masih tak faham ni..Apa itu Koperasi?? Okay! Abaikan la.. Kalau nak Kad ATM Bank Rakyat ni kena ambil di cawangan Arau, Perlis (Lebih kurang 20 minit dari tempat kerja, waktu rehat 1 jam sahaja, mintak izin keluar pun 1 jam..nak menunggu lagi..Tak cukup masa)
Akhir sekali untuk buka akaun Bank Rakyat ni, ada Akad…Pegawai bank sebut,”Bla…bla…bla…jika ada keuntungan pihak bank akan…bla..bla…bla…dengan nisbah 9:1..bla..bla…”. Dan akhir sekali akan di akhiri dengan “Saya Setuju”. Maka termaktubla akad-buka-akaun.

Posted on Ahad, Februari 17, 2013 by Ismiqbal Abdullah

6 comments

15 Februari 2013

Salam Hujung minggu semua!
Akhirnya selepas berbulan-bulan, terjumpa juga tali untuk 'couple pendant' ni.. Nak cari di area Kangar, Perlis agak terhad untuk mencari 'bahan mentah' untuk seni kraf ni..
Seni kraf saya ini berdasarkan 'Seaglass' ada juga di kenali sebagai 'Mermaid Tears/ Gems of Beach', Kemudia di lilit dengan artistic wire berwarna silver tanpa merosakkan keadaan asal/semulajadi bentuk 'Seaglass' yang terjadi dari hasil alam.

seaglass, couple pendant, malaysia
Dwi-Color ❤ Couple Pendant - Frost Green & Ice White + Silver artistic Wire (Metal)
Combination of:- 
Waste (Human)|Wave (Water)|Wind|Sand (Earth)|Sun (Fire)|Time|Temperature| Trust

Nota: Stok koleksi 'Seaglass' agak terhad sekarang... Sudah jarang nak dapat di pantai.. Rindu pantai di Terengganu! - Kuala Terengganu

Posted on Jumaat, Februari 15, 2013 by Ismiqbal Abdullah

14 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...