31 Disember 2012

Its now not about RELIGON, it is about HUMANITY.
We pray because we dream for better..
We are capable to do something at least.

LETS BOYCOTT....MAKE A HABIT..PLEASE TRY....
All image sources are copied from internet and combined by ismiqbal.blogspot.com... If the images subject to copyright, please notify the writer via email at homosapiensz@yahoo.com or iqbiotech@gmail.com.

30 Disember 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan blogger, wordpress, facebook, twitter, tumblr dan media sosial lain...

Beberapa hari lagi dan masuk Tahun 2013. Mungkin ada pembaca yang terjumpa blog ni dah beberapa bulan selepas Tahun 2013...

ISMIQBAL.BLOGSPOT.COM

Sebelum ni saya aktif-tak-berapa-aktif selama 4 tahun dalam Blog www.homosapiensz.com. Banyak perkara di post kan di sana... Personal, Tutorial, Pengalaman, Suka Duka.. Tahun 2012 ini saya genap berumur 25 tahun.. Pada umur suku abad inin banyak mendewasakan saya.. jadi sebab itu terbitnya Blog baru ini; ismiqbal.blogspot.com..

ismiqbal.blogspot.com di ambil sempena nama saya sendiri; Muhammad Iqbal Abdullah. 

Iqbal dalam Bahasa Arab bermaksud "Muncullah atau Terbitlah"

Ismi pula dalam Bahasa Arab bermaksud "Nama Saya". Kata akarnya ialah "ism = Nama"

Jadi sempena Tahun 2013 2 hari lagi, makan official terbitlah Blog ISMIQBAL.BLOSPOT.COM

25 Disember 2012

Seperti tajuk di atas. Satu entry lagi secara langsung dari tempat duduk G3 dalam Bas SP Bumi dari K.Terengganu ke Kangar, Perlis.

Dan buat kali keduanya aku travel bersama wonder-pet!! Cuba wonder, pet apa aku travel? Aku tak perkenalkan lagi pet terbaru ni.. agak exotic gitu...

Saspens yang tak berapa skit... pet ni aku letak dalam beg galas je.. tapi bila dah tengah malam ni makin tak senang duduk lak dia ni... biasala haiwan nocturnal (aktif waktu malam)...sabar...sabarr.. lagi 5 jam lagi...huhu...

24 Disember 2012

Baru jam 9 malam tadi aku bertolak dari kuala terengganu ke kangar,perlis pada malam krismas ni....Bas SP Bumi.
Dalam bas musim hujan sejuk ni. warghhh! Macam winter sonata musim salju...bayangkan 1 titik cecair hujan = 1 pepejal frost ais.. kalau tidak boleh buat SNOWMAN, so sekarang tukar jadi RAININGMAN...
Baru je sejam lebih gerak dari kuala terengganu, setibanya di bandar permaisuri,setiu.. bas berhenti dan pemandu bas meminta penumpang membawa beg masing2 yang ada dalam tempat simpanan bawah supaya alih ke atas bagi mengelakkan terkena air banjir..
Biasanya aku duduk tepi tingkap, sekarang duk seat tengah, jadi tak tahu apa terjadi pada jalan raya musik hujan ni....tapi sempat intai bila bas ni lalu merentasi jambatan..memang menakutkan!! Air deras melepasi jambatan, air yang keruh pekat, pastu ada kereta tunggu di seberang... nampak juga rumah kecil ditenggelami air....
Doakan aku dan seluruh perantau selamat sampai merantau ke negeri orang yer... aminnn
P/s

22 Disember 2012

Dah lama tak lepak kat Water Front Kuala Terengganu ni.. Dah la balik kampung ganung kiter ni setahun 4 kali. sabar jer la yer..dah nasib perantau muda mencari rezeki..
Watee front Kuala Terengganu atau Pulau Kambing. Tempat yang wajib singgah bagi perantau jauh macam aku yang jarang-jarang balik kampung ni. Water front kuala terengganu atau pulau kambing (bukan pulau sangat) merupakan identiti kuala terengganu yang menarik untuk singgah.
Boleh lepak kat belakang Hotel Felda Residence atau sekitar taman permainan atau singgah makan malam di zies corner @ kedai sebelah tu..walaupun makanan tak tiptop sangat, tapi boleh rehat nikmati permandangan K.T..nanananan ganung kiterrrr..!!

20 Disember 2012

Asal nak update live je mesti nak dalam bas la..dalam hotel la...ishk! Mamat ni..jakun bebenor nampoknya!!  Well, masa duk dalam bas yang xde hiburan, smartphone la jadi permainannya walaupun melantun-lantun bas ni...Masa duk hotel update coz boring...

Episod "...Terengganu Aku Datang...". Amboii.. kita dalam negeri jer.. passport takde nak gi sampai Istanbul....Kali ni aku sedang..maksudnya update blog live dalam bas menggunakan smartphone feveret..htf wildfire dengan applikasi blogger untuk android 2.x.x dan subscribe celcom broadband 1malaysia yang hanya rm25/sebulan....

Sebenarnya ini bukan bas pilihan..tapi kawah aku yang tolong belikan... Bas Transnasional 1 Tingkat. Sebelum ni semasa aku merantau dari Kangar-KL dengan Bas Intercity...Ohhh..Bas Intercity... aku dah letak ia sebagai bas 1st choice untuk travel...huhu..tp bas ke k.terengganu tak banyak yang best....
Sepatutnya bas trans ni di beli tiket untuk bas 2 tingkat tapi yang datangnya 1 tingkat.. jadi "pakat ikut dang r" @ suka hati je... tempat dudui 2+1..aku duduo di single seat..agak sempit.. harap2 boleh tidur nyenyak untuk 6 jam sampai di kuala terengganu...zzzzzzz

17 Disember 2012

Hari ni hari isnin bekerja dan takde Monday's Blues sebab hari ni bermula perjalanan outstation lagi.. Outstation kali ini adalah ke UKM-UNIPEQ, Bangi sempena latihan pengenalan Mikrobiologi.

Bas pilihan kali ini pula ialah Bas Intercity. Bukan semua negeri ada Bas ni. Sekarang Bas Intercity ada promosi; Dari Kangar-KL Hanya RM29. Dari Alor Setar-KL Hanya RM25. murah betul..Kelebihan Bas ni ialah dia ada wifi, ada plug, ada tv dan tempat duduk 2+1. Jadi, aku dapatlah update blog ni secara Live dari dalam bas ni guna application Blogger dari Google, tak perlu bimbang hqbis bateri sebab boleh cas kat plug bawah kerusi ni.. cuma tv tak pasang lagi.. Kerusi memang lebih besar berbanding bas lain..Tapi kelemahan memana bas, terhuyung hayang; letih sebab asyik duduk jer...

Satu lagi kelebihan Bas Intercity ialah boleh nak pos motor! Atau barangan yang besar lain. tapi ada dia punya caj la.

Timeline Backpacking:
Kangar --> Puduraya --> KL Sentral --> UKM, Bangi --> Shah Alam --> Kuala Terengganu!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Cari Blog Ini

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com