Roselle (Hibiscus spp.). Bunga Asam Paya. Tak pasti bila kali pertama saya jumpa kudup/kaliks/bunga roselle ni tapi ia amat di kenali di Terengganu pada suatu ketika dulu sejak Pokok Roselle di perkenalkan di Malaysia sekitar 1990-an dan di tanam secara komersial pada 1993 oleh Jabatan Pertanian Terengganu. Negeri Terengganu pada masa ini menjadi sebuah negeri yang pertama dan terbesar menanam Pokok Roselle ini (Bacaan Wikipedia). Minuman Roselle juga menjadi minuman rasmi Negeri Terengganu!
Sekitar 1999, pelbagai kajian dikukan oleh UM, MARDI dan UKM terhadap tumbuhan Roselle ini. Ia di percayai kaya dengan Vitamin C (Lebih berkali-kali ganda dari Ribena!)
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
H. sabdariffa
Hibiscus sabdariffa
L.
Okay! Sedikit sebanyak pengenalan tentang tumbuhan Roselle sumber bacaan dari Wikipedia. (Kalau Wikipedia tu tipu. maksudnya apa yang saya tulis ni tak betul la….haha…)
Semasa praktikal di Stesen MARDI Kuala Terengganu selama 3 bulan bahagian Teknologi Makanan. Masa tu membuat Kordial Roselle untuk seorang usahawan Ganung Kiter! Nak kena buang bijinya pun secara manual.. jadi oleh kerana taknak membazir (kononnya…), saya ambil beberapa biji benih Roselle untuk cubaan menanam dan pemerhatiannya, korang boleh lihat pada gambar tersebut….Nah! Pemerhatian beberapa bulan untuk entry blog pasal Roselle ni sahaja!..
DSC03613
Dah tak berapa ingat sangat, dalam lebih kurang seminggu (kot) keluar anak Pokok Roselle ni.. (Gambar Bertarikh 07 March 2011).
Nota; Masa ni sebelum merantau mencari ilmu Biotek di Raub, Pahang.
DSCF0438
(Gambar bertarikh 18 Ogos 2011) Dan 5 Bulan selepas itu, Tumbuh la pokok Roselle yang matang (Walaupun tempoh 5 bulan agak lama untuk Pokok Roselle membesar menjadi matang kerana sepanjang pemergian saya, Mama yang tolong jaga pokok ni….dan mungkin kekurangan baja.). Dalam bacaan wikipedia mengatakan ia mengambil masa 6 bulan untuk matang. Tapi sekarang, pelbagai kajian tumbuhan dilakukan oleh MARDI, UKM atau mana-mana agensi, ia mungkin di pendekkan sedikit masa tersebut. (Bergantung kepada jenis Roselle)
DSCF0436
Pada hari yang sama, kudup Bunga Roselle mula menunjukkan serinya…
DSCF0807
Sebulan selepas itu (saya dah habis training Biotech boleh la membuat pemerhatian lanjut tentang Pokok Roselle ni…dan Cukup Bulan Ke-6). Kudup Roselle yang kecil molek semasa Bulan Ke-5 mula mengembangkan bunganya yang sebenar berwarna merah jambu (pink). Bunganya seperti jenis Bunga Raya juga..(dah nama saintifiknya ‘Hibiscus spp. p/s: spp. merujuk kepada ia mempunyai lebih daripada (1) spesis.).
Namun, Bungan Roselle ini hanya berkembang sekejap sahaja. Tak sampai 1 hari 1 malam, ia mula kucup dan tangga daripada kaliksnya. Kaliks Roselle lah yang di gunakan untuk membuat Kordial, Jem, Jus, Jeruk atau halwa…
Nota: Haritu saya ada beli satu anak Pokok Roselle yang tinggi lebih kurang 30-40cm pada Karnival Petani, Peladang dan Nelayan di Kangar, Perlis dengan harga RM1 sahaj!! Tak pindah lagi dari polibag jadi pertumbuhanya terbantut macam tu jer la…..
Nota: Pernah nampak tak Roselle berwarna Putih? Saya pun tak pernah dengar tapi semasa mesyuarat bersama Jabatan Pertanian Perlis ada wakil sebutkan pasal Roselle berwarna Putih ni…. Kalau ada sesiapa ada benih Roselle Putih boleh maklumkan pada saya? Winking smile