As-Salam-Alaik-Ya-Qarii’

Salah satu buah tempatan yang menjadi kegemaran saya! Buah Salak! atau dalam Bahasa Inggerisnya “Snakeskin Fruit”. Kalau bahasa saintifiknya; Salacca sp. Pokok Salak tergolong dalam keluarga Palma (Famili : Aracaceae) dan merupakan tumbuhan pribumi bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei.

Scientific classification Kingdom: Plantae (unranked): Angiosperms (unranked): Monocots (unranked): Commelinids Order: Arecales Family: Arecaceae Genus: Salacca Species: S. zalacca

DSCF2180 copy

Gambar di atas ialah Buah Salak yang ayah Ix petik dari kebun. Buah Salak Madu katanya. Buahnya hampir/ lebih kurang besar telapak tangan Ix! Benih Salak Madu ni ayah Ix dapat daripada MARDI.

DSCF2181 copy

Sekali-dua kali tengok mungkin perasan sebab apa Bahasa Inggeris panggil Buah Salak ni sebagai ‘Snakeskin Fruit’ kan. Sebab kulit buah Salak ni macam Ular..kan..kan…Cuba bayangkan macam mana dialog mereka semasa pertama kali jumpa Buah Salak ni… Rolling on the floor laughing.State the obvious…(Kenapa Rambutan tak di panggil “Hair Fruit” lak… mesti tergelak-gelak omputih jumpa buah Rambutan ni nak panggil apa kan….)

salak6

Sebagai peminat Buah Salak, memang sedap dapat makan buah ni.. Jika makan seulas, dua ulas mungkin rasa agak masam-kelat-manis.. selepas tu lidah akan terbiasa dengan rasa buah ni dan rasa sedikit berasid-kelat-manis…Rasanya rangup macam epal tapi lebih halus, padat.

DSCF2178 copy

Untuk menikmati buah Salak ni, jika mendapat buah segar dari pokok… Ianya di kelilingi oleh duri-duri halus yang bengkok pada satu arah..(jika salah pegang mungkin tertusuk duri halus), Jadi, pegang buah Salak dengan kain agak tebal dan geselkan buah tersebut pada permukaan kasar bagi membuang duri tersebut. (Kalau Buah Salak yang di jual di pasar, kebiasaannya akan siap sedia di buang duri).

Kemudian, cubit sedikit untuk buang kulit pada bucu atas buah dan sedikit demi sedikit kupas kulit buah. Hati-hati supaya tidak tercalar jari. Dalam 1 buah ada 1,2,3 ulas buah. Ada juga 1 ulas yang matang berwarna kuning-krim seperti bawang putih dan berasa sedikit kelat-manis dan 1,2 ulas yang tidak matang berwarna jingga terang; dan berasa lebih kelat-manis-berasid tapi masih boleh di makan. Sebelum makan setiap ulas, buang selaput putih pada setiap ulas Salak… Jika sukar, basuh dan buang selaput putih tersebut. Selaput putih tersebut berasa lebih kelat.

salaksalak3

Sumber gambar adalah dari Blog Teknologi Pertanian. Gambar tandan buah Salak dari pokok. Zaman kanak-kanak Ix dulu semasa 90-an, batang pokok Salak ni di gunakan untuk memancing di sungai/ tali air sawah. Ala..~ kalau yang masih ingat, tali pancing yang guna pelampung cebisan selipar jepun atau gabus atau batang kayu ringan atau batang pokok ubi (coz dalam batang pokok ubi ada gabus)

Semasa Ix praktikal di Stesen MARDI Kuala Terengganu  selama 3 bulan, pernah juga buah Kordial Salak, Sos Cili Salak dan Halwa Salak. Dulu Ix suka beli jeruk Salak kat pasar tani..