Setelah beberapa lama filem Karak arahan KRU Production ni tersimpan di dalam external hardisk aku, akhirnya di saat aku kebosanan, aku berjaya menamatkan filem seram (sedikit komedi) bertajuk KARAK ni.

Aku tak pasti cerita sebenar di sebalik Jalan Lama Karak ni, dan mendengar khabar-khabar dari orang lain bahawa sesetengah cerita hantu yang di tunjukkan di dalam filem ini adalah benar seperti kereta berwarna kuning tanpa pemandu tersebut.

Cerita di mulakan dengan sorang pemandu yang di’makan’ oleh ‘hantu’ sampai perut terburai dan bersedia untuk di tembak oleh polis. Pelik. Hantu boleh memburu dan makan manusia macam makan KFC. Dan Polis siap sedia untuk tembak. Bukan kah ia seperti cerita Makhluk Asing? Hantu atau Makhluk Asing?

Filem Seram Karak bermula apabila 4 orang sahabat yang boleh di bahagikan kepada; Yang  percaya kewujudan hantu, Yang percaya kewujudan makhluk ghaib tapi secara agak moden, seorang yang tidak percaya hantu dan seorang yang gedik konon-kononnya bersedih dengan kematian abang beliau (kot)

(Can you see the ‘DuckFace’?)karak, kru

Bermula lah perjalanan 4 sahabat ni yang melalui lebuhraya karak, oleh kerana jalan sesak, mereka mengambil inisiatif untuk melalui jalan karak lama yang lenggang. Untuk di jadikan cerita, mereka berhenti di sebuah pekan untuk ke toilet-makan, pada masa ini mamat botak-rambut-sikit ke toilet dan cerita pasal mamat ni sahaja, jumpa seorang wanita tapi bila sedar dia dalam tandas lagi. jadi bagaimana dia delusi jumpa wanita hantu tersebut di luar tapi dia masih dalam tandas lagi.

Kemudian mereka kemalangan sebab nak elak budak hantu. Sorang awek yang percaya hantu tu jer yang hidup dan ketiga-tiganya dah mati tapi masih wujud dalam cerita dalam bentuk roh yang belum di bagitau bahawa diorang memang dah mati.

Jalan cerita Karak ni lebih kepada Hantu yang sebenar belaan bini pakcik rumah usang cuba meng’hantui’ hantu-hantu yang tak sedar diri itu hantu, 3 orang sahabat tersebut. Patut pun awek yang percaya hantu tu sahaja kena rasuk dan menakutkan hantu-tak-sedar-diri-hantu tu…Ada satu scene di mana hantu abang-botak-skit di hantui hantu budak sekolah tu.

Hantu 3 orang sahabat-tak-sedar diri-jadi hantu di kenalpasti masa scene flashback last sekali yang rupa-rupanya awek tu sorang jer yang masih hidup. Tapi cerita hantu yang di ceritakan membabitkan hantu-tak-sedar-diri jugak.

Cerita ini tetiba mengingatkan aku kepada satu cerita seram Siam, tak pasti tajuk apa tapi ada 3,4,5 orang sahabat (hakikatnya sorang sahaja Manusia hidup) pergi ke satu kampung yang memang tiada penduduk dan semuanya hantu. Las-last skali baru awek tu sedar yang dia sebenarnya di hantui.

filem karak, hantu, melayu

Scene hantu nenek ini walaupun nampak agak realistic tapi ada sedikit kejanggalan. Jika diperhatikan betul-betul, rambut hantu tersebut ‘terpacak’. Takkan hantu tu meremang bulu rambut kot. Haha. Rambut tersebut elektrostatik. Mungkin sebab spotlight berhampiran kot.

filem karak, kru, kubur,

Scene ini agak tergelak untuk aku lihat, seorang perempuan yang di kelilingi hantu, dengan iman yang tak brapa la kot jika lihat dari segi pemakaian dan perbuatan. Tetiba siap baca makna ayat kursi dengan lancar (Okay! Don’t judge a book by its cover la). Kuat iman jugak awek ni, lepas baru je insaf malam tu, siap main-peluk-peluk lak ngan pakwe dia. Awkward skit kalau dari segi agama. Okay! hantu punyer pakwe, apa nak kisah kan.filem melayu, hantu melayu, karak, kru

Okay. part last tak banyak komen, untuk peminat Rock Maiden (kot), siap pakai baju gambar hantu tapi bila muncul yang sebenar. terketar-ketar kan..