31 Disember 2012

Its now not about RELIGON, it is about HUMANITY.
We pray because we dream for better..
We are capable to do something at least.

LETS BOYCOTT....MAKE A HABIT..PLEASE TRY....
All image sources are copied from internet and combined by ismiqbal.blogspot.com... If the images subject to copyright, please notify the writer via email at homosapiensz@yahoo.com or iqbiotech@gmail.com.

30 Disember 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan blogger, wordpress, facebook, twitter, tumblr dan media sosial lain...

Beberapa hari lagi dan masuk Tahun 2013. Mungkin ada pembaca yang terjumpa blog ni dah beberapa bulan selepas Tahun 2013...

ISMIQBAL.BLOGSPOT.COM

Sebelum ni saya aktif-tak-berapa-aktif selama 4 tahun dalam Blog www.homosapiensz.com. Banyak perkara di post kan di sana... Personal, Tutorial, Pengalaman, Suka Duka.. Tahun 2012 ini saya genap berumur 25 tahun.. Pada umur suku abad inin banyak mendewasakan saya.. jadi sebab itu terbitnya Blog baru ini; ismiqbal.blogspot.com..

ismiqbal.blogspot.com di ambil sempena nama saya sendiri; Muhammad Iqbal Abdullah. 

Iqbal dalam Bahasa Arab bermaksud "Muncullah atau Terbitlah"

Ismi pula dalam Bahasa Arab bermaksud "Nama Saya". Kata akarnya ialah "ism = Nama"

Jadi sempena Tahun 2013 2 hari lagi, makan official terbitlah Blog ISMIQBAL.BLOSPOT.COM

25 Disember 2012

Seperti tajuk di atas. Satu entry lagi secara langsung dari tempat duduk G3 dalam Bas SP Bumi dari K.Terengganu ke Kangar, Perlis.

Dan buat kali keduanya aku travel bersama wonder-pet!! Cuba wonder, pet apa aku travel? Aku tak perkenalkan lagi pet terbaru ni.. agak exotic gitu...

Saspens yang tak berapa skit... pet ni aku letak dalam beg galas je.. tapi bila dah tengah malam ni makin tak senang duduk lak dia ni... biasala haiwan nocturnal (aktif waktu malam)...sabar...sabarr.. lagi 5 jam lagi...huhu...

24 Disember 2012

Baru jam 9 malam tadi aku bertolak dari kuala terengganu ke kangar,perlis pada malam krismas ni....Bas SP Bumi.
Dalam bas musim hujan sejuk ni. warghhh! Macam winter sonata musim salju...bayangkan 1 titik cecair hujan = 1 pepejal frost ais.. kalau tidak boleh buat SNOWMAN, so sekarang tukar jadi RAININGMAN...
Baru je sejam lebih gerak dari kuala terengganu, setibanya di bandar permaisuri,setiu.. bas berhenti dan pemandu bas meminta penumpang membawa beg masing2 yang ada dalam tempat simpanan bawah supaya alih ke atas bagi mengelakkan terkena air banjir..
Biasanya aku duduk tepi tingkap, sekarang duk seat tengah, jadi tak tahu apa terjadi pada jalan raya musik hujan ni....tapi sempat intai bila bas ni lalu merentasi jambatan..memang menakutkan!! Air deras melepasi jambatan, air yang keruh pekat, pastu ada kereta tunggu di seberang... nampak juga rumah kecil ditenggelami air....
Doakan aku dan seluruh perantau selamat sampai merantau ke negeri orang yer... aminnn
P/s

22 Disember 2012

Dah lama tak lepak kat Water Front Kuala Terengganu ni.. Dah la balik kampung ganung kiter ni setahun 4 kali. sabar jer la yer..dah nasib perantau muda mencari rezeki..
Watee front Kuala Terengganu atau Pulau Kambing. Tempat yang wajib singgah bagi perantau jauh macam aku yang jarang-jarang balik kampung ni. Water front kuala terengganu atau pulau kambing (bukan pulau sangat) merupakan identiti kuala terengganu yang menarik untuk singgah.
Boleh lepak kat belakang Hotel Felda Residence atau sekitar taman permainan atau singgah makan malam di zies corner @ kedai sebelah tu..walaupun makanan tak tiptop sangat, tapi boleh rehat nikmati permandangan K.T..nanananan ganung kiterrrr..!!

20 Disember 2012

Asal nak update live je mesti nak dalam bas la..dalam hotel la...ishk! Mamat ni..jakun bebenor nampoknya!!  Well, masa duk dalam bas yang xde hiburan, smartphone la jadi permainannya walaupun melantun-lantun bas ni...Masa duk hotel update coz boring...

Episod "...Terengganu Aku Datang...". Amboii.. kita dalam negeri jer.. passport takde nak gi sampai Istanbul....Kali ni aku sedang..maksudnya update blog live dalam bas menggunakan smartphone feveret..htf wildfire dengan applikasi blogger untuk android 2.x.x dan subscribe celcom broadband 1malaysia yang hanya rm25/sebulan....

Sebenarnya ini bukan bas pilihan..tapi kawah aku yang tolong belikan... Bas Transnasional 1 Tingkat. Sebelum ni semasa aku merantau dari Kangar-KL dengan Bas Intercity...Ohhh..Bas Intercity... aku dah letak ia sebagai bas 1st choice untuk travel...huhu..tp bas ke k.terengganu tak banyak yang best....
Sepatutnya bas trans ni di beli tiket untuk bas 2 tingkat tapi yang datangnya 1 tingkat.. jadi "pakat ikut dang r" @ suka hati je... tempat dudui 2+1..aku duduo di single seat..agak sempit.. harap2 boleh tidur nyenyak untuk 6 jam sampai di kuala terengganu...zzzzzzz

17 Disember 2012

Hari ni hari isnin bekerja dan takde Monday's Blues sebab hari ni bermula perjalanan outstation lagi.. Outstation kali ini adalah ke UKM-UNIPEQ, Bangi sempena latihan pengenalan Mikrobiologi.

Bas pilihan kali ini pula ialah Bas Intercity. Bukan semua negeri ada Bas ni. Sekarang Bas Intercity ada promosi; Dari Kangar-KL Hanya RM29. Dari Alor Setar-KL Hanya RM25. murah betul..Kelebihan Bas ni ialah dia ada wifi, ada plug, ada tv dan tempat duduk 2+1. Jadi, aku dapatlah update blog ni secara Live dari dalam bas ni guna application Blogger dari Google, tak perlu bimbang hqbis bateri sebab boleh cas kat plug bawah kerusi ni.. cuma tv tak pasang lagi.. Kerusi memang lebih besar berbanding bas lain..Tapi kelemahan memana bas, terhuyung hayang; letih sebab asyik duduk jer...

Satu lagi kelebihan Bas Intercity ialah boleh nak pos motor! Atau barangan yang besar lain. tapi ada dia punya caj la.

Timeline Backpacking:
Kangar --> Puduraya --> KL Sentral --> UKM, Bangi --> Shah Alam --> Kuala Terengganu!!

30 November 2012

Bila aku mendapat tahu yang aku kena outstation,dalam fikiran,"sigh..outstation lagi...".Tetiba badan merasa malas untuk travel..banyak dokumen masih belum siap sepenuhnya untuk mohon ISO 22000. Maybe coz malas naik bas kot (takde kereta nak travel..'sila nyanyi lagu Jimmy Palikat - Anak Kampung..chorus#Kereta...)

Dari Perlis aku tempah tiket  Bas Sani Ekspress melalui Maybank2U Online di eTicketing.my dan dah kali kedua sertai Peraduan Beli Tiket Online & Menang di eTicketing.my sampai 30 Disember ni..Harap2 bertuah la ye...

Setelah penat hanya duduk dalam bas sahaja selama 8 jam, sampai di tepi jalan berhampiran Stesen Puduraya pada 6 pagi terus mencari hotel bajet berhampiran. Aku plan nak amik hotel bajet ikut jam, tapi dah check in selepas 6 petang, kira check out sepatutnya 12 hari keesokkan harinya... dengan kadar rm45, katil double, aircond tapi bilik air di luar.

Sebenarnya banyak hotel bajet sekitar stesen puduraya dengar kadar under bajet rm100..Kena cepat pilih baru boleh dapat bilik berbaloi... kalau tak, dapat bilik biasa dengan kipas.

Nota: dah la update via bloggerdroid...Hotel Seri Malaysia, Ayer Keroh, Melaka.

Published with Blogger-droid v2.0.9

25 November 2012


Aktiviti hari ahad, dari Perlis ke Kedah.. Asyik terperap kat Negeri Perlis yang kecik comel tu boleh mendatangkan tekanan jiwa raga.. so, untuk melepaskan sedikit tekanan tu, orang perlis 'celup' ni turun la ke Alor Setar...
Alor Setar Mall macam biasa ada lot2 yang barang berjenama, ada booth2 kecik, ada tangga bergerak dan yang penting ada wayang!! Wayang sini brand dia Big Cinema..walaupun aku tak pernah dengar brand wayang ni, tapi layan la...

Ohh..berbalik kepada tajuk..tak boleh nak taip panjang lebar coz update via HTC Wildfire apps Bloggerdroid..jadi agak, l.e.c.eh..
Big Cinema memang quality wayangnya superb!! berbanding dengan wayang lain yang pernah aku tengok..Jadi, Ohsemmm!!

Kali ini aku tengok RISE OF THE GUARDIANS..movie kartun yang sesuai untuk pelbagai peringkat umur..Tapi lebih kepada dongeng barat, kristian..jadi hold your faith and just enjoy the awesome video quality & story-telling... Aku sampai agak lambat, beli tiket dah 2.20 ptg..wayang start kul 2 ptg..jadi permulaan cerita aku terlepas...Kisah yang menceritakan dongeng barat seperti Santa Clause, Easter Bunny, Tooth Fairy, Sandman, Jack Frost dan Boogeyman..Ianya konflik antara baik dan jahat (Boogeyman je yang jahat, yang bagi mimpi ngeri pada kanak2 yang menyorok bawah katil). Semua mengisahkan kepercayaan kanak2 terhadap dongeng ini semua..

Kesimpulan:
Videi kualiti di Big Cinema = 9/10
Jalan Cerita = 9/10 (Rasa tak puas tengok benda magik ni bagi yang enjoy).
Lawak/Kelakar/Seronok = 8/10 (walaupun ia movie kartun, ada jalan cerita yang serius tapi ada watak sampingan seperti elf membuatkan penonton ketawa..
Update Blog Live @ Alor Setar Mall, atas bangku, Depan Watsons sambil tunggu kawan yang siap appointment dia...
Published with Blogger-droid v2.0.9

22 November 2012

Big thanks to Blogger Fauzee Musa for this rare, unique Turkey Bookmark and Thailand coin as a souvenier for me from his wonderful journey!

Sebagai "Pengumpul", ia adalah cenderahati yang jarang sekali perolehi untuk di tambah dalam koleksi seumur hidup!! (koleksi la sangat kalau ada 2,3 keping je)

Published with Blogger-droid v2.0.9

10 November 2012

Beberapa entry sebelum ini aku meng'update' blog menggunakan applikasi android yang di panggil 'BloggerDroid' di install di dalam Smartphone HTC Wildfire ni..Walaupun agak kecil, cepat habis bateri tapi terpaksa lah meng'update guna phone coz laptop aku rosak!!!!

Situasi Laptop Rosak: sedang asyik melayan drama Korea "Fugitive Plan B" Episod 15.. tup..tup..laptop terpadam sendiri... oleh kerana menggunakan Laptop acer processor intel celeron yang tidak tahan panas, aku sedapkan hati; "ahh biar dulu la...".

Kemudian On skali lagi di tulis "Cable not Detected", "Operating System not Found"... huhu...kemudian aku bawak pergi ke kedai komputer minta cek, dia bagitau "ini hardisk dah kong! Memang tak detect power, data tak boleh amik, kena tukar baru ..."
Internal Hardisk 320GB = RM210; 500 GB = RM250.

Oleh kerana adik aku nak bertukar dari Notebook ke Laptop Netbook, jadi dia trade-in la notebook dia pada aku.. jadi terpaksa la aku bersabar menunggu notebook tersebut... Dan sementara itu, aku update la menggunakan app bloggerdroid ni... cuka search keyword "blog @ blogger" di Google Store, Install dan Guna...
Published with Blogger-droid v2.0.9

07 November 2012

Hari kedua di Johor Bharu. 7hb.Nov.12.
Latihan dari Utara Ke Selatan bertempat di Stesen Mardi Johor Bharu.
Setibanya di tempat latihan, sebelum 'kelas' bermula; kami cek tahap kemasinan jeruk- jeruk betik, nanas dan mangga supaya memastikan proses untuk pengurangan air di dalam buah berkurang dan untuk tahan lama. 
Kemudian di teruskan dengan kelas tentang biotek makanan, teknologi makanan, akta dan peraturan makanan.
Selepas makan tengahari,program di teruskan dengan buat sos cili, sos tomato dan membuat semula jem nanas yang tak berapa menjadi semalamnya...setelah berhempas pulas mengupas nanas, memasak, akhirnya jem kali ini menjadi dengan agak jayanya...
Nota: Apa yang nak di cari?
Published with Blogger-droid v2.0.9

Salam. Syukur alhamdulillah pada 10 malam semalam, kami selamat tiba di Hotel Seri Malaysia, Johor Bharu.. Kami akan bermalam di sini selama 3 hari.. setelah berurusan di receptionist sambil memberi kad pengenalan, aku ambil bilik keluarga yang dapat memuatkan 3 orang dengan kadar RM150 termasuk cukai apa2 ntah..maybe sebab staff berkaitan kerajaan kot dapat diskaun skit (Rate biasa RM160).. Nasib baik dapat guna Kad ATM Maybank a.k.a Kad Debit yang ada Visa, mana ada cash nak bawak untuk bayar sewa 3 hari ni....

Setibanya mendapat kunci, masing2 menghala ke bilik masing2 untuk beristirehat.. Ada 1 queen size dan 1 single size.. TV agak usang dengan plug yang hanya 1 berfungsi.. itulah plug tv, tu juga plug nak caj telefon..

Keesokan (hari ini) jam 8.30 pagi, kami berenam bergerak ke Stesen Mardi Johor Bharu.. Setelah ber'siar-siar' mencari, akhirnya tiba lah di Stesen Mardi ni yang berhampiran Pejabat Pos, di Kawasan Perindustrian Larkin..

Di sana, kami di ketuai oleh Puan Misnah. Untuk sepanjang 1 hari pertama latihan kami di mulao dengan sedikit pengenalan dan kemudian amali untuk Jeruk Nanas, Betik dan Mangga; Jem Nanas! Tengok la esok camne hasil kami membuat jem nanas spesis 'josephine'!!

Published with Blogger-droid v2.0.9

10 September 2012

Motif: Jalan-jalan cari makan di kawasan Kangar, Perlis.
Lokasi; Kedai Makan Roundabout, Kangar, Perlis.
Menu: Pasta Spicy Thai Seafood, French Fries dan Hot Milo.


Sabtu, 08 Sept.2012 – Selepas kena datang kerja pada sabtu hujung minggu ni, tapi tak mengapa kerana kerja overtime hari ini adalah latihan daripada pembekal mengenai Mesin “Fermenter 2 Liter” daripada Ibu Pejabat Bukit Jalil. Kemudian, kawan saya call untuk ajak makan malam bersama.
Sebelum tu kami singgah di Guardian Kangar berhampiran dengan Hotel Miwarna, Kelas Kecemerlangan Insan berhampiran dengan Klinik Faizah dan Bangunan UMNO Kangar. Pada mulanya kami nak pergi makan di Burger Café, Seriab, Perlis tapi mungkin mereka mood raya lagi jadi kawan saya tu cadangkan nak makan di gerai makan pasar tani setiap pagi Sabtu, berhampiran bulatan Kangar, TNB-Putra Palace. Oleh kerana sebelum ini saya pernah makan di situ (dalam post sebelum ini bertajuk “Green Café”. Kemudian saya mencadangkan di ‘Roundabout Café, berhampiran dengan Celcom Center.
Kami mengambil tempat duduk di Roundabout Café sambil menonton Pirate of Caribbean: Death Man Chest; pelayan mula memberikan menu dan secebis kertas untuk kami menulis kod makanan. Waktu ini lebih kurang jam 09:20 Malam.
Sambil melayan filem lakonan Johnny Depp, Orlando Bloom dengan perut kosong dan hampir gastrik (dah telan Tablet Alacid-Ubat gastrik dalam perjalanan tadi yang di beli di Guardian Kangar).
Pelanggan semakin bertambah, hanya order minuman yang tiba di setiap meja pelanggan. Ada pelanggan datang bersama pasangan dan keluarga. Yang ada telefon pintar terus membelek jika di situ dapat WiFi. teruskan scroll apa sahaja di dalam telefon serba canggih sementara menunggu pesanan makanan tiba mengisi perut kosong. Otak dah menerima signal lapar, perut dah merembeskan asid tapi mulut hanya mampu menelan air liur.

Kesian kat anak-anak yang datang bersama keluarga bertanyakan kepada ibu mereka,”Mama, lapar..lambat lagi ke?”. Ada pasangan terus meninggalkan meja dengan rasa kecewa makanan yang tidak tiba-tiba. Dalam Jam 10:01 malam, nasi putih dan ikan masak masam (sour) pesanan kawan saya pun tiba. Oleh kerana tidak tahan lapar, terus menyantap makanan tanpa sempat menikmati hidangan. Asal makanan masuk perut yang kosong ni sahaja. 5 Minit kemudian, French Fries yang di pesan saya pun tiba, tidaklah panas seperti baru masak tapi nampak sudah lama di masak-kemudian di panaskan semula serta dengan potongan kentang yang agak lama terbiar menjadikan kentang tersebut teramat berminyak dan lama. Memang tidak menyelerakan untuk makan. Beberapa minit selepas itu, Pasta Spicy Thai Seafood saya pun tiba dengan berasap, mungkin baru di masak yang mengambil masa lebih kurang 50 minit untuk sampai ke meja.
“Seafood” ada udang dan sotong jadi okay lah.. Kemudian untuk “Spicy” lebih kepada pedas lada hitam. Walaupun rasa agak masin tapi oleh kerana lapar, terus makan tanpa 100% menikmati hidangan.
Selepas selesai makan, filem Pirate of Caribbean bersambung dengan At World’s End. Memerhati sekeliling kedai makan tersebut, sepanjang berada di situ; turut di temani oleh pelbagai serangga kecil yang turut mencari makanan – Nyamuk. Bagi saya, mungkin ia hanya boleh di kenali sebagai “Kedai Makan” supaya pelanggan tidak mengharapkan daripada perkataan “Café”. Dengan harga yang bertaraf “Café”, mungkin pengusaha boleh cuba menjadikan rutin untuk membersihkan sawang-sawang yang tergantung (dan saya harap ia bukanlah perhiasan kedai). Oleh kerana saya bekerja bahagian Kualiti dalam Industri Makanan dan menerima audit dari beberapa agensi, jadi pemandangan ini membuatkan saya tidak berapa selesa jika sambil menikmati makanan.
Rate: 2/5
Nota: Jika anda membawa kanak-kanak atau pasangan/ kawan yang sedang lapar ke kedai ini, ia bukanlah satu cadangan yang baik kerana ia cuma mungkin menambahkan rasa lapar, tension dan mungkin gastrik.
Ada orang kata,”Kalau tak suka, kenapa pergi?”. Mungkin pernah dengan ungkapan “Pengalaman Kehidupan”. Pengalaman ini boleh di adaptasi daripada pemerhatian dan cuba mencari penyelesaian untuk masa hadapan.

03 September 2012

Roselle (Hibiscus spp.). Bunga Asam Paya. Tak pasti bila kali pertama saya jumpa kudup/kaliks/bunga roselle ni tapi ia amat di kenali di Terengganu pada suatu ketika dulu sejak Pokok Roselle di perkenalkan di Malaysia sekitar 1990-an dan di tanam secara komersial pada 1993 oleh Jabatan Pertanian Terengganu. Negeri Terengganu pada masa ini menjadi sebuah negeri yang pertama dan terbesar menanam Pokok Roselle ini (Bacaan Wikipedia). Minuman Roselle juga menjadi minuman rasmi Negeri Terengganu!
Sekitar 1999, pelbagai kajian dikukan oleh UM, MARDI dan UKM terhadap tumbuhan Roselle ini. Ia di percayai kaya dengan Vitamin C (Lebih berkali-kali ganda dari Ribena!)
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
H. sabdariffa
Hibiscus sabdariffa
L.
Okay! Sedikit sebanyak pengenalan tentang tumbuhan Roselle sumber bacaan dari Wikipedia. (Kalau Wikipedia tu tipu. maksudnya apa yang saya tulis ni tak betul la….haha…)
Semasa praktikal di Stesen MARDI Kuala Terengganu selama 3 bulan bahagian Teknologi Makanan. Masa tu membuat Kordial Roselle untuk seorang usahawan Ganung Kiter! Nak kena buang bijinya pun secara manual.. jadi oleh kerana taknak membazir (kononnya…), saya ambil beberapa biji benih Roselle untuk cubaan menanam dan pemerhatiannya, korang boleh lihat pada gambar tersebut….Nah! Pemerhatian beberapa bulan untuk entry blog pasal Roselle ni sahaja!..
DSC03613
Dah tak berapa ingat sangat, dalam lebih kurang seminggu (kot) keluar anak Pokok Roselle ni.. (Gambar Bertarikh 07 March 2011).
Nota; Masa ni sebelum merantau mencari ilmu Biotek di Raub, Pahang.
DSCF0438
(Gambar bertarikh 18 Ogos 2011) Dan 5 Bulan selepas itu, Tumbuh la pokok Roselle yang matang (Walaupun tempoh 5 bulan agak lama untuk Pokok Roselle membesar menjadi matang kerana sepanjang pemergian saya, Mama yang tolong jaga pokok ni….dan mungkin kekurangan baja.). Dalam bacaan wikipedia mengatakan ia mengambil masa 6 bulan untuk matang. Tapi sekarang, pelbagai kajian tumbuhan dilakukan oleh MARDI, UKM atau mana-mana agensi, ia mungkin di pendekkan sedikit masa tersebut. (Bergantung kepada jenis Roselle)
DSCF0436
Pada hari yang sama, kudup Bunga Roselle mula menunjukkan serinya…
DSCF0807
Sebulan selepas itu (saya dah habis training Biotech boleh la membuat pemerhatian lanjut tentang Pokok Roselle ni…dan Cukup Bulan Ke-6). Kudup Roselle yang kecil molek semasa Bulan Ke-5 mula mengembangkan bunganya yang sebenar berwarna merah jambu (pink). Bunganya seperti jenis Bunga Raya juga..(dah nama saintifiknya ‘Hibiscus spp. p/s: spp. merujuk kepada ia mempunyai lebih daripada (1) spesis.).
Namun, Bungan Roselle ini hanya berkembang sekejap sahaja. Tak sampai 1 hari 1 malam, ia mula kucup dan tangga daripada kaliksnya. Kaliks Roselle lah yang di gunakan untuk membuat Kordial, Jem, Jus, Jeruk atau halwa…
Nota: Haritu saya ada beli satu anak Pokok Roselle yang tinggi lebih kurang 30-40cm pada Karnival Petani, Peladang dan Nelayan di Kangar, Perlis dengan harga RM1 sahaj!! Tak pindah lagi dari polibag jadi pertumbuhanya terbantut macam tu jer la…..
Nota: Pernah nampak tak Roselle berwarna Putih? Saya pun tak pernah dengar tapi semasa mesyuarat bersama Jabatan Pertanian Perlis ada wakil sebutkan pasal Roselle berwarna Putih ni…. Kalau ada sesiapa ada benih Roselle Putih boleh maklumkan pada saya? Winking smile

30 Ogos 2012

As-Salam-Alaik-Ya-Qarii’

Salah satu buah tempatan yang menjadi kegemaran saya! Buah Salak! atau dalam Bahasa Inggerisnya “Snakeskin Fruit”. Kalau bahasa saintifiknya; Salacca sp. Pokok Salak tergolong dalam keluarga Palma (Famili : Aracaceae) dan merupakan tumbuhan pribumi bagi Malaysia, Indonesia dan Brunei.

Scientific classification Kingdom: Plantae (unranked): Angiosperms (unranked): Monocots (unranked): Commelinids Order: Arecales Family: Arecaceae Genus: Salacca Species: S. zalacca

DSCF2180 copy

Gambar di atas ialah Buah Salak yang ayah Ix petik dari kebun. Buah Salak Madu katanya. Buahnya hampir/ lebih kurang besar telapak tangan Ix! Benih Salak Madu ni ayah Ix dapat daripada MARDI.

DSCF2181 copy

Sekali-dua kali tengok mungkin perasan sebab apa Bahasa Inggeris panggil Buah Salak ni sebagai ‘Snakeskin Fruit’ kan. Sebab kulit buah Salak ni macam Ular..kan..kan…Cuba bayangkan macam mana dialog mereka semasa pertama kali jumpa Buah Salak ni… Rolling on the floor laughing.State the obvious…(Kenapa Rambutan tak di panggil “Hair Fruit” lak… mesti tergelak-gelak omputih jumpa buah Rambutan ni nak panggil apa kan….)

salak6

Sebagai peminat Buah Salak, memang sedap dapat makan buah ni.. Jika makan seulas, dua ulas mungkin rasa agak masam-kelat-manis.. selepas tu lidah akan terbiasa dengan rasa buah ni dan rasa sedikit berasid-kelat-manis…Rasanya rangup macam epal tapi lebih halus, padat.

DSCF2178 copy

Untuk menikmati buah Salak ni, jika mendapat buah segar dari pokok… Ianya di kelilingi oleh duri-duri halus yang bengkok pada satu arah..(jika salah pegang mungkin tertusuk duri halus), Jadi, pegang buah Salak dengan kain agak tebal dan geselkan buah tersebut pada permukaan kasar bagi membuang duri tersebut. (Kalau Buah Salak yang di jual di pasar, kebiasaannya akan siap sedia di buang duri).

Kemudian, cubit sedikit untuk buang kulit pada bucu atas buah dan sedikit demi sedikit kupas kulit buah. Hati-hati supaya tidak tercalar jari. Dalam 1 buah ada 1,2,3 ulas buah. Ada juga 1 ulas yang matang berwarna kuning-krim seperti bawang putih dan berasa sedikit kelat-manis dan 1,2 ulas yang tidak matang berwarna jingga terang; dan berasa lebih kelat-manis-berasid tapi masih boleh di makan. Sebelum makan setiap ulas, buang selaput putih pada setiap ulas Salak… Jika sukar, basuh dan buang selaput putih tersebut. Selaput putih tersebut berasa lebih kelat.

salaksalak3

Sumber gambar adalah dari Blog Teknologi Pertanian. Gambar tandan buah Salak dari pokok. Zaman kanak-kanak Ix dulu semasa 90-an, batang pokok Salak ni di gunakan untuk memancing di sungai/ tali air sawah. Ala..~ kalau yang masih ingat, tali pancing yang guna pelampung cebisan selipar jepun atau gabus atau batang kayu ringan atau batang pokok ubi (coz dalam batang pokok ubi ada gabus)

Semasa Ix praktikal di Stesen MARDI Kuala Terengganu  selama 3 bulan, pernah juga buah Kordial Salak, Sos Cili Salak dan Halwa Salak. Dulu Ix suka beli jeruk Salak kat pasar tani..

Inilah akibat kurang kesedarang tentang oral hygiene masa kecik-kecik dulu.. Gigi ni bukan macam sel-sel badan yang boleh di tukar ganti dengan kerap. Kalau gigi geraham lagi la…
Haaa…. ni nak cite pasal gigi geraham aku yang telah ‘expire’ pada bukan waktunya.. Masa kecik memang kurang kesedaran, pakat makan jer..nak gosok gigi memang malas…dah besar-besar camni…terasa la akibatnya…Kang dah merasa bangun jam 2-3 pagi sebab sakit gigi!! Lepas tu tak dapat tidur sampai matahari timbul…Terpaksa la telan pil tahan sakit….huhu~~
http://whyfiles.org/shorties/147tooth/images/teeth.jpg
Masa kecik-kecik dulu, pernah juga terbangun pagi-pagi camni pastu ketuk pintu bilik Papa-Mama…”Maa…Paa…Maaa…Paa….Sakit gigi…”. Biasanya Papa yang bangun pagi-pagi layan anaknya sakit gigi, letak minyak angin kat gigi…(Kalau tak sakit gigi, mesti sebab sakit perut atau takut nak gi tandas…hehehe).
Jadi, aku memang jeles dengan orang yang gigi cantik, sihat ni…kan comel, ensem bergaya jer bila senyum.. Bila dah besar-besar ni mula la ‘melawat bomoh’ gigi (Doktor Gigi), kena berbelanja beratus-ratus ringgit untuk kembalikan gigi jadi cantik, comel, hensem, bergaya…
Jadi, Jagalah kesihatan Gigi anda sementara masih sihat ni.. Gigi adalah contoh terbaik untuk menunjukkan kesan pemakanan, penjagaan kesihatan yang dapat melihat akibatnya pada jangka masa panjang… Cuba korang bayangkan jika penyakit lain… Bimbang-bimbang nanti jika pada masa panjang bila kita semakin berusia, makin timbul penyakit-penyakit, kemudian berbelanja lagi demi mengurangkan penyakit akibat kita tidak jaganya sekarang!
p/s: Peringatan untuk diri sendiri juga sebab tuan cakap ni agak pasif bersukan membakar lemak, kalori….

18 Ogos 2012

Salam balik kampung!! setelah sekian lama (walaupun lebih kurang 7 bulan) akhirnya aku selamat tiba di kampung halaman untuk menyambut 1 Syawal Aidilfitri setelah hampir 10 jam 'terseksa' duduk di dalam bas.
Sepanjang perjalanan balik kampung dengan bas, banyak benda terlintas dalam fikiran.

1#Merasai pengalaman berbuka puasa di stesen bas sambil menunggu bas jam 8 malam. Berbuka hanya dengan burger oblong daging yang tak berapa sedap dan air carrot susu beli di bazaar ramadhan untuk kali terakhir di stadium Kangar, Perlis.

2# Walaupun pemandu bas macam agak emo semacam je, tapi lantak la...asal bawak elok-elok jer...

3# Sepanjang perjalanan bas memang terasa begitu sejuk sekali walaupun dah pakai jaket. Ni nak balik Raya macam balik cuti Musim sejuk lak sebab aircond bas yang amat kuat! So, apa lah yang boleh memanaskan badan dalam bas ni yer...bawak selimut tebal-tebal pun masih sejuk..

4# Dalam perjalanan, melintasi satu kemalangan yang menyebabkan kematian. Seorang pemboceng motorsikal lelaki yang diseliputi dengan kain batik dan di temani oleh beberapa orang penduduk kampung serta pegawai polis. Al- Fatihah untuk allayarham yang meninggal pada bulan Ramadhan terakhir. 

5# Dan pengalaman bersahur di dalam bas dengan kebab daging, potato chips, 100plus dan kurma.

JADI SEKALI LAGI, 
SELAMAT HARI RAYA 1433H/ 2012M.MAAF ZAHIR BATIN JIKA ADA TERSALAH KATA-PERKATAAN DI DALAM BLOG INI.
SELAMAT ULANGTAHUN BLOGGING YANG KE-EMPAT BAGI BLOG HOMOSAPIENSZ (IX) NANTI ADA SEGMEN DUIT RAYA SEMPENA ULANGTAHUN BLOGGING NI...

17 Ogos 2012

Tinggal beberapa jam lagi sebelum driver (bas) menjemput (menunggu) aku di stesen bas Kangar. Dana aku masih di office walaupun HR dah bagi balik awal. Tapi nak buat macam mana dah bas malam nanti, balik awal pun takde apa pun kat rumah sewa tu. Takde banyak barang nak bawak balik. Tiket bas dari Kangar ke Kuala Terengganu sekitar RM58! Mahal jugak. Makin jauh la…10 jam perjalanan kata penjaga kauter tersebut.
Suasana di pejabat terasa apabila semua staff berkumpul dan setiap orang mengucapkan ungkapan raya..”selamat hari raya’, ‘maaf zahir batin’,’halalkan makan minum’,’berhati-hati di jalan raya’.
Di Kangar, Perlis ni, aku dah beli buah anggur buatan malaysia ni! Nak bawak balik kampung bagi orang terengganu merasa… Nak beli anak pokok anggur dah habis dah…ishk!!

Bila dah bekerjaya ni, suasana hari raya dah kurang meriahnya… Bila di perantauan, berebut-rebut balik ke kampung halaman untuk bersama keluarga. Raya hanya untuk bersama keluarga. Kawan-kawan semestinya sibuk dengan aktiviti mereka juga. Kali terakhir aku pulang beraya semasa di perantauan adalah 6 tahun lepas semasa zaman kolej matrikulasi.
SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR BATIN. FIZIKAL. EMOSI. BIOLOGI. IKATAN KIMIA.

16 Ogos 2012

Bercerita tentang telefon HTC Wildfire. HTC saya telah rosak! arghhh… tak sampai setahun guna.. lagipun rosak sebab kecuaian diri sendiri..Dalam review HTC lepas saya ada sebut tentang HTC ini tahan lasak (setelah saya mengetahui dengan cara yang sukar!). Tapi kali ini HTC saya terrrr-jatuh lagi semasa charging..aihhh!! cuai..cuai…. selepas terjatuh semasa charging (mengecas) bateri.. kemudian bila bateri tersebut dah habis dan nak cas skali lagi tak masuk lak!! jadi saya mengesyakki akibat kecuaian pada masa tu ler…Nampaknya kena balik kampung amik waranti kad dan hantar ke kedai Shah Alam kot untuk tebus waranti ni.. Selepas saya  beli HTC ni, kemudia saya register lagi untuk extend waranti 2 tahun.. tak pasti la valid atau tak..tengok apa kata kedai nanti…

Tapi review kali ini bukan nak bercerita tentang HTC-saya-yang-jatuh-tak-dapat-cas! Cuma nak share sedikit tentang salah satu feature HTC iaitu ‘USB-TETHERING’. Since ada 2nd handphone yang hanya di gunakan untuk SMS dan Call, maka HTC yang mempunyai applikasi Android ni saya gunakan SIM Broadband SKMM yang subscribe RM25 sebulan. Telefon canggih, banyak applikasi tapi tak dapat nak menggunakan internet, jadi agak ‘not-fully-optimize’. Jadi dengan adanya broadband SKMM yang murah (walaupun lembab), masih boleh menggunakan applikasi internet.

htc usb-tether

Applikasi internet bukan sahaja pada telefon HTC, tapi dapat juga menggunakan HTC ini sebagai ‘modem WiFi’! Ia sama seperti mode WiFi biasa, boleh tetapkan password dan berapa pengguna yang boleh akses. Jadi, tak perlu nak off handphone, gantikan SIM. Ia mudah jer….

Apabila berkunjung ke negeri Perlis Indera Kayangan, semestinya Padang Besar menjadi sebutan. Bagi saya yang kelahiran negeri Terengganu  Darul Iman apabila pertama kali berkunjung ke Padang Besar, ia tak ubah seperti Pasar Payang (tempat memberi pelbagai barangan terutamanya dari Negeri Terengganu)
Untuk pergi ke Padang Besar mengambil masa lebih kurang 45 minit daripada Kangar. Ia akan melalui Beseri. Tak perlu bimbang kerana papan tanda akan memudahkan perjalanan bagi yang pertama kali ingin ke sana.

Apabila sampai di Padang Besar, pertama sekali perlu bersabar mencari parking kenderaan terutamannya sekitar  hujung minggu (Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad). Negeri Perlis berhujung minggu pada sabtu dan Ahad; manakala Kedah berhujung minggu pada hari Jumaat dan Sabtu.
Kebanyakkan barangan di Padang Besar adalah sama; baik dari segi pakaian, makanan serta barangan lain. Kedai teramatlah banyak jadi pandai-pandai memantau harga yang berpatutan, tawar-menawar dan mencari barangan yang berkualiti kelas A!

Sempena nak balik beraya di kampung halaman ni, jadi saya bercadang untuk mencari satu backpack supaya mudah di bawa. Hampir seluruh pasar di Padang Besar saya pusing, itupun belum habis kedai lagi.. Kebanyakkan kedai menjual beg backpack yang berjenama ‘deuter’ walaupun tidaklah original sampai beratu-ratus ringgit tapi di sini boleh didapati dengan harga serendah RM50 dan beg dalam gambar tu berharga RM75. Amat berbaloi! (walaupun tak try lagi..)

Semasa saya pergi bulan puasa minggu lepas sekitar jam 4:00 PTG tak berapa ramai orang sangat. Suasana agak lengang, mungkin ramai balik kampung. Jika kebiasaan memang padat dengan manusia. Kedai pun banyak yang tak buka. Jadi, ini lah masa yang sesuai untuk tawar-menawar harga barangan. Kebiasaan kebanyakkan kedai di Pasar Padang Besar ini tutup sekitar jam 6:00 PTG.
Untuk mencari barangan yang jarang kelihatan seperti pedang samurai. Datang awal sikit la… Semasa perjalanan pergi atau balik dari Padang Besar ada sekatan dari UPP (untuk-per-ntah), jadi, berwaspadalah jika beli Pedang Samurai tu..nanti tak pasal-pasal kena soal siasat sebab membawa senjata!

Untuk barang makanan, di sini banyak menjual Beras siam; Beras Pulut Hitam (buat Bubur Pulut Hitam), Beras Pulut Siam, Beras Wangi, Emping Padi, jeruk-jeruk, kerepek, kekacang. Baru-baru ni saya membeli Beras Pulut Hitam nak bawa balik kampung bagi parent rasa Bubur Pulut Hitam. Pertama kali saya merasa Bubur Pulut HItam apabila da seorang staff datang bagi rasa. Sedap gak! rasa agak lain dari beras biasa.

15 Ogos 2012

Hari ini sudah masuk 26 Ramadhan 1433H bersamaan 15 Ogos 2012 M. Bulan Ramadhan semestinya amat cepat berlalu. Cepatkah? Ia sama seperti hari sebelum-sebelum ini, masih 24Jam sehari, 7 Hari Seminggu dan dalam 365/366 hari setahun.

Tapi kenapa Ramadhan terasa begitu cepat berlalu?
Bulan Ramadhan Berlalu, di sambut pula bulan Syawal. Pada 1 Ramadhan, umat islam yang berkemampuan akan menahan nafsu, lapar dan dahaga di siang hari; manakala pada 1 Syawal di sambut memberi nikmat kepada yang berpuasa sepanjang bulan Ramadhan merasai makan di siang hari.

Jadi erti “Raya pada 1 syawal” sebenar adalah untuk umat islam yang berpuasa pada bulan Ramadhan.

Tapi Istilah ‘Raya’ juga di gunakan untuk menarik minat umat manusia untuk meraih keuntungan. Memberi diskaun hebat! Berpusu-pusu mencari. menukar semuanya serba baru bagaikan ingin menjadikan teratak rumah kepada sebuah istana! 

Mercun yang berharga berpuluh-puluh ringgit yang mampu mengisi perut manusia yang kelaparan dengan makanan beberapa hari dibakar dengan bangganya! Bersorak gembira terhadap api yang membakar, bunyi yang menggema seluruh alam seperti meneriak ke gedendang telinga. Ahh! lantak aku lah! duit aku cari! Raya setahun sekali jer!
Ya! Raya hanya setahun sekali. Tapi, hidup dan umur adalah sekali sepanjang hayat. Kehidupan hari ini adalah untuk hari esok dan seterusnya.

Lagu,festival raya pelbagai nada, lirik dan gaya bergema, menghiasi seluruh media. Menyelinap seluruh jiwa manusia mengatakan bahawa Hari Raya Aidilfitri adalah hari yang paling gembira seluruh hari, lupakan masalah, kawan, sahabat handai saudara mara ramai tak terkira sehingga terlupa nama… Kehidupan untuk esok masih ada, bagaimana persiapan untuk hari kita berduka? Masihkah ada mereka?
SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN DAN MENIKMATI BULAN SYAWAL DARIPADA PENULIS BLOG iX.
Berpada-pada berbelanja.
Berhati-hati di Jalan raya dan di mana sahaja berada.
Jangan asyik main mercun sehingga memudaratkan orang lain. Bunyi mercun adalah PENCEMARAN BUNYI! Jangan buat orang lain sakit hati.

13 Ogos 2012

Pada 10 Ogos 2012 (Jumaat) yang lalu, satu Majlis Berbuka Puasa bertempat di Masjid Ar-Raudhah, Sungai Batu Pahat, Kangar, Perlis dengan anjuran bersama daripada TPM Biotech Sdn. Bhd., Perlis Bikers, KRT (Rukun Tetangga) serta kerjasama daripada Biro Wanita dan penduduk kampung sekitar Mukim Sungai Batu Pahat. Majlis yang di hadiri lebih kurang 100 orang ini di meriahkan lagi dengan deruman motorsikal-motorsikal berkuasa tinggi daripada Perlis Bikers. Majlis berbuka puasa ini adalah julung kali diadakan anjuran TPM Biotech (Pusat Biotek Herba Perlis) bertujuan untuk memperkenalkan tempat kerja baru dan mengeratkan hubungan silaturrahim antara penduduk setempat.

ATURCARA MAJLIS

Jam 03:30 - 04:30 PTG : Mengemas dan menyediakan tempat serta barangan majlis.
Jam 06:00 – 07:00 PTG : Menyediakan makanan untuk berbuka puasa dan ketibaan jemputan, penduduk kampung.
Jam 06:20 PTG – 07:00 PTG : Ketibaan Perlis Biker dan aktiviti bersama kanak-kanak.
Jam 07:00 – 07:30 PTG : Majlis sumbangan anak yatim dan tazkirah ramadhan.
Jam 07:35 – 08:00 MLM : Jamuan ringan berbuka puasa dan Solat maghrib berjemaah.
Jam 08:00 – 08:40 MLM : Jamuan berbuka puasa.
Jam 08:55 – 09: 30 MLM : Solat Isyak dan Tarawih berjemaah dan jamuan moreh.
Jam 09:30 MLM : Majlis beransur bersurai.

View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album
View album View album View album View album View album

p/s: saya beli baju melayu bewarna purple semata-mata untuk majlis berbuka puasa ni! alang-alang beli biar untuk raya terus…

**nota: sungguh lama tak update blog ini…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Cari Blog Ini

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com