Quick Posting..Quick ker?? Kali ni saje nak share kenapa Aku edit gambar dulu sebelum postingkan dalam Blog. Kalau Gambar tu ihsan Google lain citer lak..

1# Rujukan - Gambar pun kenalah ada rujukan gak, mana tau tu gambar kita amik sendiri ker, gambar orang lain ker, gambar dari internet ker? (stop! ehhh..kenapa rasa laju jer aku taip ni..wahhh! Prasan kan....korang bukan tau pun....)

2# Promosi - So, dengan rujukan gambar tu pembaca dapat tau la sumber Gambar tu, Kalau gambar tu hasil sendiri, lebik baik la letak 'watermark' sebagai tanda dan juga sebagai promosi blog.. Korang pernah search picture dalam internet kan. Bila kita copy gambar tu gak ada skali URL dan gambar tu pun tau la siapa yang punyer. SKit sebanyak promosi gak Blog kita kan.

3# Kecilkan Saiz -  Aku biasanya edit guna Adobe Photoshop ni kira leh kecikkan saiz, Kalau guna Kamera Digital tu setiap gambar saiz 1MB ke atas, (kalau gua DSLR?? Wahh! Kalau kamera Phone 3,4,5MP pn lebih kurang gak) nanti nak upload lambat lak, so, Aku kecikkan saiz gambar ni, tak lah lama tunggu.. Lebih-lebih kalau line slow.

4#Fokus - Biasanya aku amik gambar mestilah ada benda yang nak fokuskan, so, aku try edit untuk SERLAHkan lagi objektif letak gambar dalam Blog ni...

5# ...ermmm....dah habis kot..kata quick-post....huhuhu~ Spontan!