28 Januari 2010

* aku tau aku slalu jer wat last minit, tp dengan niat menyokong industri blog ni..tetap ler aku masuk contest cik intanurulfateha yg sweet ni....
WARNING!!
dah berpunyer tu!!

(alahaiii..sweetnye nama contest dier...macam tuan dier gak.....macam nama 'pets' lak..Si Comel, Si Nana, Si Nini, Si Cici, Si Cocot, Si Cecet, Si Noni, Si Bucuk.....)
Tarikh Tutup : 31 januari 2010

Simple je contestnyer tapi hadiahnya ialah 1 YEAR FREE DOMAIN...!!!
(Nak wat website sendiri ler.....)

Pic yang di pertaruhkan dalam contest Cik Intanurulfateha ni ialah :
Tadaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!

10 Ogos 2008...Masa ni just wat 'leisure dive' jer...(selaman suka-suka) menemani coursemate aku untuk amik sampel "COT / Crown Of Thorns" @ dalam bahasa melayunya yang di translate...ermmm....ntah ler apa di panggil dalam BM..tapi sejenis tapak sulaiman yang makan batu karang....
Masa ni aku prasan yang coursemate aku amik gambar cuma..control macho jer...hehhe

Aku suka pic ni coz 'natural'..poss yang tak di rancang....tapi hasilnya...not bad...
Haaa!! dah ada idea untuk tajuk pic ni...

"Mencari Harapan"
(ngam x ngan pic tu...)


p/s : yang ayat leh blink-blink, strike, ngan underline tu saya belajar dalam Blog Cik Intanurulfateha ler....

27 Januari 2010

...::::Selamat Datang ke Perpustakaan Awam Negeri Terengganu::::.....

hehe! apa le aku wat kat perpustaan ni...rajin bebenor aku nak gi perpustakaan...
Alang-alang selesaikan beberapa hal di bandar, kami singgah ler ke Perpustakaan Awam Negeri Terengganu ni....Kalau lalu tu selalu ler...tapi kalau masuk dalam ntah bila kali terakhir aku masuk..Tahun lepas? 2 tahun lepas? masa sekolah menengah? haha!!



Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) merupakan sebuah Badan Berkanun Negeri, ia telah ditubuhkan di bawah Enakmen Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu Bil.7 Tahun 1974 dan telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Terengganu pada 6 Julai 1974.


Tetiba jer datang ilham untuk wat kad perpustakaan awam ni...
Mudah.Cepat.Murah
Dalam masa kurang 10 minit jer dengan bayaran keahlian RM2, kad keahlian perpustakaan pun dah siap untuk tempoh sah selama 3 Tahun.


Suasana dalam sekitar lobi perpustakaan awam terengganu...
Perpustakaan Awam Terengganu kalau tak silap saya merupakan perpustakaan terbesar di Terengganu.

23 Januari 2010

Ni nak panggil dalam klasifikasi per erk? kuih ker? Kira 'dessert' ler .....
'Dessert' ni di kenali sebagai LOCONG....
(menurut mama aku..coz aku tak tau pun pe namanya sebenarnya...)

LOCONG ni merupakan sejenis pencuci mulut yang sangat manis, orang terengganu kan manis2..., dimakan bersama santan/susu cair...
Isinya terdiri daripada buah nangka yang di potong memanjang (2,3 kerat jer), buah kabung, yang lembik2 macam cendol tapi kenyal & besar skit....(macam dalam ABC tu)
Biasanya klu aku makan benda ni mesti tersedia bersama segelas air masak coz 'TOO SWEET! hihi...


p/s : klu kuih muih yang manis2 ni biasanya dari Kelantan/Terengganu kan...agaknya...coz biasa makan kuih dari kelantan manis2 jer....orang terengganu pun manis2 gak..he

21 Januari 2010

Tetiba jer teringat budak2 dulu...iklan 'scott's emulsion' kot....haha
"Dia tak datang cikgu",
"dia selsema cikgu...",
"Tinggal saya sorang je cikgu.."

Bangun jer pagi ni tekak rasa kering jer tapi dah tak sakit dah macam hari sebelumnya...Badan lak panas jer...rasa demam jer ni....
Lepas je mandi siap2 semua, cari panadol takde lak..Gi ler kedai beli panadol soluble+packet tu...
Lepas breakfast terus minum air panadol soluble, rasa kurang skit panasnya..Lepas tu petangnya rasa panas balik + dengan selsema....huhu..

Malam tadi dalam jam 8.30 mlm aku tertido berselimut....badan panas tapi sejuk...Tersedar dengan rancangan "Bang Bang Boom"..so aku agak baru dalam kul 10 mlm lebih...Rasa cam lama jer tido....

Then amik syarat makan jap untuk makan panadol soluble tu...Lembabkan tuala untuk kurangkan suhu leher ni...Pastu sepupu umur 6 tahun tnya "Abang mal kena per tu kat leher?" (sambil tanya berulang2 coz xde yg respon pun..haha..Dah aku balut leher cam orang exciden jer...hehe)

Sekarang dah kul2:15AM...ntah kul brapa ler aku dapat tido malam ni...Dah start peluh2 skit ni dah ok kot...


p/s : kredit to kawan fb yg layan status fb aku....yg paling banyak utk personal status aku dlm fb....terharu2...sob~sob~sob~ sambil sedut hingus....huhu


Updated! Sekarang dah jam 07:32AM..aku tak rasa ngantuk lagi..baru je lepas breakfast 2telur separuh masak+2keping roti+segelas milo+2 biji panadol...pasni slow mematikan diri ke alam mimpi....

19 Januari 2010

Masa bangun awal2 pagi tadi kan....dengan separuh sedarnya aku rasa tekak aku rasa cam kering jer....Rasa sakit je bila nk telan 'saliva' air liur

Biasanya klu sakit tekak tetiba lepas bangun tido ni disusuli dengan demam...
Sekarang ok jer..cuma.....(xtau nk ekspresikan camne...)
Cuma rasa malas, x bermaya jer....tapi larat lagi...
takde batuk-batuk, takde selsema, nak kata demam pun xde.normal je suhu badan....cuma rasa 'discomfort'...sakit tak le sakit sangat..cuma rasa lain bila nk menelan 'saliva'/minuman

Tadi dah 'gargle' dengan air garam...kejap kurang skit, kejap tidak....

p/s : i'm not good at mood expression...it does not mean that i'm feelingless...no feeling....huhu

10 Januari 2010

Pagi ni aku bangun awal dari biasa..bukan kerana "alarm clock" tapi "biological clock" aku dah 'mind set' untuk bangun awal coz nak menemankan Mr.C1over settle urusan beliau....
macam biasa habit aku selepas je bangun tido ialah :- online jap sambil baring mengiring atas katil...(laptop ni aku letak tepi katil jer & on sepanjang malam..)

Dalam jam kul10:20Pg aku dah siap semuanya..mandi, breakfast sambil menunggu Mr.C1over x datang2 lg..janji kul 10..aisshhh!!! Dalam jam 10:55Pg aku SMS beliau....huhu...on the way katanya....

dalam 11:30 PG kami dah berada di kawasan bandar...settle urusan dia & urusan aku....Nak servis c1over (kete dier..) katanya...huhuhu..

nak tunggu servis tu agak lama & kebosanan, so. kami drive-thru je ler kat McD tepi Mydin Mall tu...

1 Prosperity Meal Daging+1 Prosperity Meal Ayam + 2 Apple Pies + 2 Large Coke
(McValue Lunch)

Kami makan jer dalam kat tempat servis tu sambil tengok2 tv yg tak berapa menarik...
Belek2 majalah lak majalah Wanita, Anjung Seri....huhu...
(belek ler Anjung Seri tengok design2 interior design tu..nice gak...bila la nak ada rumah sendiri erk...ada satu tu dia wat wall-sticker design..cool! nampak lebih 'live' permandangan dalam umah...)

Sebelum balik singgah minum jap sambil borak2..Dalam jam 05:30-06:30PTG...
Sedikit demi sedikit muncul ler mat-mat rempit menguasai jalan....
maca biasa seperti telah aku post pasal mat rempit terengganu ni...

mereka beratur di sepanjang tepi jalan menyaksikan perlumbaan haram yanng mengganggu ketenteraman awam...Paling sedih..kanak-kanak pun turut menonton dengan penuh minatnya..

p/s : minah2 rempit MELAYU terengganu pun dah makin berani memakai skirt!! skirt paras peha lak tu...

Aku sentiasa menDOAkan & menbayangkan mereka dilenyek dengan penggilis@klu diorang jatuh tengah jalan biar semua kenderaan langgar sampai hancur!@aku sabotaj jalan tu letak batu2 biar masa diorang rempit sampai terbabas@aku nak BOM/machinegun diorang tanpa belas kasihan!!..

Aku makin was-was dengan pihak polis/berkuasa..roadblock dilakukan pada waktu yang tidak sesuai (contoh : semasa orang balik keje...). padahal, kes rempit ni memang dah lama..aku percaya polis mempunyai detektif, mata-mata yang melaporkan kes-kes...takkan acara mat rempit yg besar-besaran ni pihak polis/berkuasa terlepas pandang??

Mentari terbenam menimbulkan perasaan sayu...
Ibaratkan seluruh permasalahan terbenam bersama cahaya petang..
Menantinya si Rembulan membelai malam dengan cahaya kelembutan..
Cahaya terik mentari kini suram di sebalik rembulan...

08 Januari 2010

Blogger KameraXburuk menganjurkan contest lagi dan kali ni ialah....


Klik pada image utk ke Blog Penganjur
~memang 'respect' r tuan punyer blog ni..hangat btol sambutan contest2 ni...~

Black & White in Grayscale picture~

06 Januari 2010

Skali lagi hepi new year 2010 semua
Awal tahun baru ni budak2 pn dah start bersekolah...
Aku pun secara semulajadinya mmg xde plan pape, so gi ler mengikut 'buddy' aku ni a.k.a ahmadjoe gi daftar skolah kat UiTM Dungun....

Bertolak sekitar jam 10:30 PG; 02 Jan.2010 ; Sabtu

a.k.a penumpang
(nota : a.k.a = also know as~~)
Perjalanan dari K.Terengganu ke Dungun mengambil masa lebih kurang 1 jam 50 minit..

Sementara tunggu budak daftar skolah UiTM ni untk sambung degree beliau..aku duk dalam kete jer menonton 30 Days of Nights (movie lama tp layan jer....) dalam kete guna laptop budak skolah...(dengan kepanasan & kepeluhannya...huu)

Dalam jam 4:00 PTG, dah selesai urusan budak skolah, tp malangnya nasib baiknya esoknya budak tu ada kelas kul 8 PG...takkan nk balik K.T lepas tu datang Dungun semula kan...

So, dengan lintasan hati kami berpakat ler nak stay kat umah sewa joe malam tu...
Tapi bosan ler klu asyik lepak umah je kan....PLAN yg lebih best last minit kami wat ialah :
Tengok WAYANG kat KUANTAN!!!! Yeay!

Perjalanan dari Dungun ke Kuantan di anggar 3 Jam...
(bertolak lebih kurang jam 04:30 PTG )
Perjalanan kami pun bermula..TRIP to KUANTAN!

Tak pasti lak pantai per yang kami singgah ni tapi masih dalam daerah Terengganu (Kemaman/Kerteh)

kami singgah kejap jer..sempat ler menikmati pantai (yang x tau nama ni...) berseronok...ternampak ler sepasang pengantin baru yang wat sesi fotografi kat pantai ni...nostalgic!

Datang hamba datang melata,
Datang hamba tiada hala,
Hamba bukanlah mahu bertapa,
Tapi hendak singgah sementara.


Sekitar jam 08:15 MLM setelah puas kami pusing Bandar Kuantan tu mencari2 destinasi sepatutnya, tibalah kami di East Coast Mall,Kuantan, Pahang...
Mula2 pusing2 jap dalam tu then cari kat mana ler wayang tu erk...

Jam 08:40 MLM, kami pun dah beli tiket wayang....Movie yang amat mengkagumkan ni...memang berbaloi datang ke Kuantan!! wayang start 09:25 MLM..ada 20 mnt lagi utk makan malam...(aku dah download movie avatar ni tp yg kns cetak rompak je..jd tengok lg!!)

AVATAR!! VERY IMPRESSIVE!! 6/5 Star!! haha!!

Jam 12:30 TGHMLM, kami dah menghala pulang sambil singgah di Teluk Cempedak jap...a.k.a penumpang jer..aku rasa ngantuk giler dalam jam 01:30 PG tu...jadi aku tido je sambil joe drive blk umah sewa...sampai ler hampir jam 03:00 PG...Joe lak call hosmatenyer tp x bangun2 mmg tido mati btol... x dapat ler kami masuk umah nk tido..ngantukk!! huuu...

Last skali terpaksa ler tido dalam kete jer....gi parking kat stesen minyak & tido sampai jam 06:30 PG joe cakap2 ngn hosmate dia...fuuhhh!! masuk je umah aku terus tido mati!! joe lak dah gi kelas dia....

Dalam jam 11:00 PG (03 Jan.2010) kami pun bertolak balik K.T smula....

Nota : Oleh kerana aku suka travel & pernah travel ke Johor ngan kete kancil jer....byk pengalaman yg x manis tp memorable ler...Lepas ni nk gi mana lak erk..hahha!!

05 Januari 2010

Baru je balik penat lelah dari wat keje skit ngan Papa kat umah baru ngan letih & dahaga....
Ternampak ler sepucuk surat rasmi...
Minum air dulu 1 jug lepas tu .............

dah 'cash out' dah dari akaun Nuffnang....
Boleh ler berbelanja skit...hehe...

Nanti ler go 'town' nak cek deposit...hehhe...

Trima Kasih Nuffnang untk New Year Gift ni.....

p/s : Jangan ler korang kata "pasni leh r blanja.." hahha!!...

03 Januari 2010

[Sabtu; 26.12.2009]
Bertolak sekitar jam 11.00Pagi..
Bersama 'host' anda pada cuti krismas kali ini....Mr.Homosapiensz membawa pembaca semua dalam Segmen "Cuti-Cuti Terengganu" di
Air Terjun Sekayu


SELAMAT DATANG KE AIR TERJUN SEKAYU, KUALA BERANG, HULU TERENGGANU

Pada kali ni aku bersama sedara & family kami (papa x ikut cz ada keje..) dengan 3 buah kete bercuti sana...Tapi kami x mandi kat air terjun utama tu, kami masuk dalam Taman Pertanian (Masuk percuma...)

Kat taman pertanian ni juga terdapa tasik yg boleh menyewa kayak, ada juga tempat yg dibenarkan memancing..menurut penjaga sana..bayaran masuk RM3..dan setiap KG ikan yang dapat dicaj RM5

Makan tengahari dulu....
Seriously, bawak bekal makanan ni macam nak gi kenduri jer...

sape nk join makan?? opss.....dah masuk dalam perut aku dah...

Semasa mencari-cari tempat yang sesuai untuk berendam, abang aku terjumpa le ulat gonggok yang besar ni...1st time nampk/pegang haiwan ni..sebelum ni tengok gambar jer....

"Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati"
'stream' kat sini mmg cetek tapi airnya laju....
pusing2 kitorang cari tempat mandi yang sesuai..coz ada ler 2,3 orang x mandi lagi dr pagi tadi...hahhaha

Sambil-sambil mandi...kitorang tangkap udang celah akar-akar pokok sana...
on da way balik lak semasa pusing2 cari pintu kuar ternampak ler kandang burung unta ni...coz sebelum ni x tau lak yg kat sini ada burung unta...

Sesudah mandi, kami bakar jagung yang mmg banyak dijual di tepi-tepi jalan di sekitar jalan Kuala Berang.

Ikan patin : 4.5 KG yang ditangkap di tasik taman pertanian ni....
ikan yang dipancing oleh aku!! oleh pakcik yang jaga sana untuk pengarah tempat tu..katanya pengarah tu nk wat hidangan family dia...senang je idup orang2 pangkat besar ni..walaupun tasik tu dilarang memancing tp suka ati je dia tangkap...

Sampai umah dalam jam 8.00 mlm..dah letih & mengantuk.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Cari Blog Ini

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com