30 November 2009

Tengah2 mandi tadi....La...la...la....aku x nyanyi dalam bilik air ok..as
Tiba-tiba terlintas kembali tajuk 'entry' yg telah aku 'post'kan dulu....
Sebelum tu maaf jika kejahilan aku ni menimbulkan sensitiviti mana2 pihak....aku cuma ingin meluahkan pandangan jer...Jika hendak kritik biarla kritikan yg mengajar/membina

Atas ihsan Pojie Pooh berkaitan dengan info/link pasal 'khunsa' ni dalam MyAdha.blogspot

Menurut MyAdha.Blogspot; petikan daripada Metro juga :

"Khunsa musykil adalah individu yang tidak diketahui langsung jantinanya disebabkan tiada sebarang tanda-tanda yang boleh diklasifikasikan lelaki atau perempuan.

"Manakala khunsa ghair musykil pula ialah individu yang dapat dipastikan jantina melalui tanda-tanda seperti datang haid dan dari saluran mana air kencingnya keluar.

Mengikut hukum syarak, khunsa ghair musykil harus berkahwin, tetapi khunsa musykil diharamkan berkahwin.

******

Menurut petikan Metro 19 Nov.2009 Tajuk "Hidup Lelaki, Mati Wanita" menerangkan "Pegawai Penyelidik Jabatan Mufti Kedah, Faridah Ahmad ketika dihubungi mengesahkan pihaknya mengeluarkan laporan pengesahan status khunsa musykil kepada Azli."

“Berdasarkan ujian doktor, alat kelamin lelaki dan perempuannya tidak berfungsi sepenuhnya. Disebabkan itu, pejabat mufti mengambil keputusan tidak membenarkannya berkahwin atas alasan matlamat perkahwinan tidak tercapai seperti tidak boleh mendapat zuriat.....

***

Persoalan Mr.Homosapiensz

Kenapa Azli tu digolongkan dalam 'khunsa musykil'? Menurut definasinya ialah ""Khunsa musykil adalah individu yang tidak diketahui langsung jantinanya disebabkan tiada sebarang tanda-tanda yang boleh diklasifikasikan lelaki atau perempuan." jika sebab TIADA TANDA2 yg boleh diklasifikasikan lelaki atau perempuan, kenapa Azli ni ditumbuhi bulu-badan seperti lelaki? Ini kerana Azli mempunyai hormon kelelakian yg lebih daripada hormon perempuan...Adakah perkaitan hormon x diklasifikasi dalam celaru jantina???
Ia mungkin boleh dibahaskan lagi kerana ada juga wanita mempunyai hormon lelaki, tetapi jika melibatkan nafsu sex..Beliau sendiri mengaku bahawa beliau memang jelas dan sudah menyetubuhi wanita. Semasa beliau solat sebagai wanita pun tetap terganggu solat itu disebabkan terangsang nafsu terhadap wanita.....

Mengikut hukum syarak, khunsa ghair musykil harus berkahwin, tetapi khunsa musykil diharamkan berkahwin.Adakah hukum syarak boleh diubah mengikut zaman?? Sebagai mana wujudnya ulama2 terkenal seperti Mazhab Syafie', Hanafi, Hanbali dan Maliki adalah untuk membimbing umat islam menyelesaikan kecelaruan agama mengikut zaman, suasana/situasi, teknologi dan lain2 akibat perbezaan kawasan dalam mengamalkan ajaran islam pada masa & kawasan tersebut.

Dalam situasi sekarang, adakah tidak mustahil untuk Azli melakukan pembedahan penukaran jantina kepada Lelaki dan pihak mufti membenarkan Azli kahwin untuk mengelakkan berlakunya zina walaupun beliau tidak dapat melahirkan zuriat.

Adakah berdosa jika beliau tetap menukarkan jantina dan berkahwin tanpa kebenaran mufti? Adakah Azli dibelenggu akibat dengan undang2 sedangkan perkahwinan itu adalah juga untuk mengelakkan zina. Azli mempunyai nafsu sex lelaki, seharusnya berkahwin dengan wanita.

Pada pendapat Mr.Homosapiensz, islam tidak membebani umatnya yg tidak mampu. Sentiasa ada jalan penyelesaian untuk sesuatu masalah. Dengan adanya teknologi sekarang, penukaran/penentuan jantina Azli boleh dilakukan dan terus berkahwin dengan wanita. Islam adalah agama yg sesuai sepanjang zaman. Biar Islam itu terus berkembang dengan teknologi dan sains. Segala Ajaran Islam yg terdahulu sebagai rujukan untuk kita zaman sekarang. Al-Quran dan Hadis itu juga menjadi tuntutan kita.

Posted on Isnin, November 30, 2009 by Ismiqbal Abdullah

4 comments

28 November 2009


Movie yang menjadi bualan dan kebanyakannya memang dah tengok cite ni kan..
Aku baru je siap download movie ni...baru jer layan...

"It's Not The World's End But The Earth is Evolving!"
~We served what we've done!~

(Xpayah nak intro lagi..tengok poster pn dah tau kan citer per...)
Masa movie ni release kat Malaysia..mostly dapat positive-feedback daripada kebanyakan blogger (coz byk je tajuk entry pasal 2012 ni...). Malangnya aku x dapat nak download subtitle untuk movie ni...huhuhu...So, x brapa faham sangat per yang diorg cakap...Boleh leh ikut plot citer ni..

Setengah jam pertama agak bosan start tahun 2009, saintis jupe clue 'something wrong" kat bumi ni...pastu diorg bla...bla...bla...bla.. ..Sampai 2012 ada ler fenomena tasik kering, gempa bumi etc. ..Diselitkan ngn kisah2 yg nak kaitan ngn earthquake tu..jiwang lak.."we never separate" pastu earthquake tgh2 tu..

Biasa ler kebanyakan filem yg menunjukkan 'bumi expired' ni mmg jadi tumpuan.. Maybe manusia x dapat hidup sehingga bumi ni 'corrupted' (Allah jer yg tau..)...At least, dari movie ni kita dapat idea bagaimana bumi ni akan musnah!!

Ending yang dikatakan oleh kebanyakan blogger sebagai cam !@#$% jer ending camtu. "ending yg x puas hati"..Bagi aku ok ler..happy ending..Di mana, BUMI tu sudah habis berEVOLUSI akibat sifat manusia tu sendiri yg kejam terhadap BUMI..

we served what we've done!.

Sebelum tu BUMI ni dah corrupted di mana lapisan ozon dah bocor, tahap gas hijau yg tinggi, BUMI ditusuk dengan tiang2 bangunan yg tinggi mengganggu pergerakan plat secara semulajadi, Bukit2 sebagai panji menyokong bumi telah digondol!

RATE : 3.9/5

Maybe dengan tengok movie ni..dapat ler gambaran, Jika kita baca kisah2 nabi terdahulu bagaimana umat terdahulu kena azab akibat keingkaran mengikut ajaran Nabi kaum masing2..

Kaum Nabi Nuh : Bumi ditenggelami sehingga hanya melihat pemandangan air.

Kaum Nabi Salleh : "Maka pada hari keempat langit terpecah melalui teriakan yang keras di mana teriakan itu menghancurkan gunung dan membinasakan apa saja yang ada di dalamnya. Kemudian bumi bergoncang dan menghancurkan apa saja yang di atasnya. Itu adalah satu teriakan saja yang membuat kaum Nabi Saleh hancur berantakan."

Kaum Nabi Luth : Jibril membalikkan tujuh kota itu dan menumpahkannya ke bumi. Saat terjadi kehancuran, langit menghujani mereka dengan batu- batu dari neraka Jahim. Yaitu batu-batu yang keras dan kuat yang datang silih berganti. Neraka Jahim terus menghujani mereka sehingga kaum Nabi Luth musnah semuanya. Tiada seorang pun di sana. Semua kota- kota hancur dan ditelan bumi sehingga terpancarlah air dari bumi.


p/s : Movie luar citer pasal 'global warming', alam sekitar, scientific (mostly ikut logik akal dan sains), Movie melayu lak kebanyakannya citer pasal "bohsia, derhaka, biadab pada org tua, rumah tangga rosak etc."_pendek kata memang x kena dengan sosio-budaya Malaysia-Melayu-Islam.
pendapat personal, aku x suka tengok drama/movie melayu yg menunjukkan kebiadaban, derhaka, tinggi suara..Banyak unsur negatif dari yg positif!


Posted on Sabtu, November 28, 2009 by Ismiqbal Abdullah

6 comments

27 November 2009

Dah lama 'torrent' download movie ni...
Semalam baru layan..Sesambil xde keje nak wat....

PUSH [2009]
(link)

Citer science fiction thriller PUSH ni mengisahkan zaman Nazi dulu diorang wat eksperimen (nak amik genetic kot) ke atas manusia yg ada abiliti 'psikik' ni..tapi failed..
Lepas tu US agensi; "Divisions"- lak sambung experimen ni ke atas 'innocent people' innocent macam aku . 'Drug' yg diorg cipta yg ada abiliti 'psikik'..Tapi ramai yg x dapat idup...Ada yg idup gak pastu branak2 wujud le 2nd Generation; (Watak utama ; Nick & Cassie) menentang DIVISION yg nak 'drug' yg dicuri oleh sorg Spesimen manusia yg idup a.k.a awek Nick; Kira

Wujud ler "Group Psikik ni" :-
Watchers : Bleh tengok masa depan berdasarkan niat orang lain.
Movers : manipulasi (gerakkan) objek & defense.
Pushers : Bleh control minda org lain @ memalsukan memori seseorg.
Bleeders : Ala-ala penyanyi soprano yg over-excited yg kuarkan bunyi supersonic sampai pecah salur darah mangsa.
Sniffs : leeh kesan lokasi orang@objek daripada bau objek.
Shifters : tukar bentuk pape jer @ ilusi mata untuk sementara.
Wipers : padam memori kejap@selamanya.
Shadows : block visi yg di nampak oleh Sniffs contohnya.
Stitches : doktor bedah psikik guna tangan jer.heal@un-heal.

RATE : 4/5

Posted on Jumaat, November 27, 2009 by Ismiqbal Abdullah

2 comments

26 November 2009

Semalam (rabu) lepas jer balik keje....(keje ker???)
Balik awal macam biasa coz 'leader' pn ada hal nak siap2 untuk Hari Raya Aidiladha

Singgah jap kat KFC Mydin Mall..saje jer buang tabiat melihat ragam2 manusia yg bru je cuti sem ker cuti raya ker....
(Ingatkan nak g McD lunch..apa kan daya..balik kul 3 lebih dah..)

Double Cheese Burger...Till the last bite!!

Malam tu lak (iaitu semalam) Sofi (my BFF) ajak ber'sahur' kononnya nak puasa sunat wukuf ler arini (Khamis)
~yg penting niat....aminnn.~
a.k.a
merasmikan McD Drive-thru yang baru je bukak sebelah Mydin Mall
(apalah sangat McD tu tanpa perasmian dari aku ..kan?? hahha)

McD baru tu biasa2 jer..stakat nak "Drive-thru" jer...sbb tu kecik skit dlm tu..

(masa kat parking McD tu ternampak sekor lipas yg agak lain skit melekat kat jaket....so, macam biasa ler aku amik sbg "spesimen" dulu..agak "sensored"& x senonoh nak letak pic lipas sini..)

p/s : training a.k.a keje..mostly training jer...

Posted on Khamis, November 26, 2009 by Ismiqbal Abdullah

No comments

24 November 2009

.
~S
P E E C H L E S S~
.
There're something i wanna tell you
but i don't know how to translate by words

There're something with my internal feeling
but i don't know how to express physically

Mentally confused~


**nak 'allow comment' @ 'Don't Allow'??

Posted on Selasa, November 24, 2009 by Ismiqbal Abdullah

No comments

21 November 2009

Actually dah lama 'torrent download' movie ni..
(Walaupun kualiti Vid 5/10; Sound 6/10)
arini tatkala hujan lebat sepanjang hari sambil makan oat panas layan movie ni...
Jennifer's Body [2009]

'Jennifer's Body' mengisahkan Jennifer check (Megan Fox) yg dikorbankankan untuk "satan ritual" oleh Band Low Shoulder (indie band) bertujuan sale-record diorg supaya laku.. Dalam syarat 'satan ritual' ni perlukan sorg 'virgin' tapi Jennifer mengaku 'virgin' walaupn dia bukan 'virgin'. So, oleh kerana syarat ni x cukup, 'demon' pun rasuk Jennifer selepas dia di korbankan dan makan daging manusia untuk hidup sihat dan kuat.

Anita "Needy" Lesnicki (Amanda Seyfried), bestfriend Jennifer ni tau pasal Jennifer lepas dia cite semuanya. Needy ni pun marah coz Jennifer nak makan BF dia dan bunuh Jennifer.
Needy pun masuk hospital giler tapi coz kena gigit oleh 'demon' Jennifer ni dia dpt power r skit & OTW nak balas dendam ke Band Low Shoulder....

hahhahah...nampaknya aku dah bgtau semuanya sampai ending...xde feel nk tgk dh ker???

(Poster ni macam poster TrueBlood TV Series jer..)

Dalam movie ni, Needy wat paranormal research pasal 'demon' yg rasuk Jennifer ni..dia rujuk kepada "Succubus", demon yang merasuk pompuan untuk menggoda lelaki dan mendapat tenaga dari lelaki.

RATE : 3.8/5

Posted on Sabtu, November 21, 2009 by Ismiqbal Abdullah

4 comments

Akhirnya dapat juga aku wat entry bergambar ni...
Handphone Sony Ericsson K770i (ntah yg ke brapa tukar milik..3rd,4th hand kot.) milik mama telah bertukar tangan menjadi milik aku...
Mama lak guna handphone Sony Ericsson gak K800i (2nd hand jer..) yg di bawa blk abg aku...


SONY ERICSSON K770i

**Insya-allah senang hati le aku wat entry bergambar...

Aku suka model Sony Ericsson coz :
~Bentuk yg simple~
~Sound yg ok~
~Gambar yg clear~
~agak murah berbanding hanset lain yg ada aplikasi+kualiti yg sama~

Posted on Sabtu, November 21, 2009 by Ismiqbal Abdullah

2 comments

19 November 2009

Baca x surat khabar metro arini?? 19 Nov 2009?
Tetiba je terdetik aku buka Metro Online arini....
pastu terdetik ler jugak untuk aku memberi pandangan...

"Hidup lelaki, mati wanita"
Oleh Fuad Hadinata Yaacob dan Nor Husaini Nor Majid

am@hmetro.com.my

[Keratan Artikel]
SEBERANG PRAI: “Saya tak boleh berkahwin sama ada sebagai suami atau isteri. Mengenai solat pula, saya boleh bersembahyang seperti lelaki dan perempuan, manakala solat Jumaat tidak diwajibkan.

“Dalam soal berpakaian pula, saya boleh pakai seperti lelaki atau perempuan tapi apabila meninggal dunia hendaklah dikebumikan mengikut jenazah perempuan Muslim,” jelas seorang khunsa mengenai dilema dihadapinya sejak enam tahun lalu............

.......dilema itu dialami sejak menerima pengesahan status khunsa dari Jabatan Mufti Kedah 18 Ogos 2003.........

......“Apabila hendak bersolat sebagai lelaki, misalnya saya hendaklah di belakang saf kanak-kanak lelaki, tapi ada ketika saya perlu mengisi saf kosong di depan dan masalah timbul apabila ada orang menjadi makmum saya.

“Jika saya hendak bersembahyang sebagai perempuan pula, saya mempunyai nafsu lelaki begitu juga penampilan dan bagaimana pula jika saya bersentuhan dengan mereka.

“Disebabkan itu, saya jarang ke masjid malah solat Jumaat dan hari raya pun sudah 10 tahun saya tidak pergi disebabkan celaru identiti,” katanya.........

......Azli berkata, lesen memandunya tercatat nama wanita dengan gambarnya yang bertudung tetapi dalam kad pengenalan, dia berambut pendek seperti lelaki.......

......Sementara itu, Pegawai Penyelidik Jabatan Mufti Kedah, Faridah Ahmad ketika dihubungi mengesahkan pihaknya mengeluarkan laporan pengesahan status khunsa musykil kepada Azli.

Katanya, ketika itu Azli membuat permohonan mengesahkan jantinanya untuk berkahwin, namun pihaknya meminta dia melakukan pemeriksaan pakar perubatan.

Pada masa itu, Mufti Kedah, Datuk Sheikh Hasbillah Abd Halim, pakar sakit puan, ahli Jawatankuasa Fatwa, pemohon serta ibu bapanya hadir.

“Berdasarkan ujian doktor, alat kelamin lelaki dan perempuannya tidak berfungsi sepenuhnya. Disebabkan itu, pejabat mufti mengambil keputusan tidak membenarkannya berkahwin atas alasan matlamat perkahwinan tidak tercapai seperti tidak boleh mendapat zuriat.....

[SUMBER : METRO ONLINE_Bacaan lebih detail]

[LAGI INFO PASAL KHUNSA_tq pada Pojie untuk info ni...]

Pandangan Mr.Homosapiensz,
Azli patut melakukan perbedahan membuang ovari beliau dan memilih jantina lelaki kerana mempunyai nafsu sbg lelaki. Alasan Jabatan Mufti tidak membenarkan Azli kahwin tak masuk akal dengan alasan matlamat seperti tak boleh mendapat zuriat?? Apa alasan untuk lelaki mandul berkahwin lak?

Salah satu sunnah kahwin mengembangkan zuriat. selain tu juga mengelakkan zina. klu azli tu berzina dengan perempuan lain tp x boleh kawin, kan lebih berdosa..

Kenapa TIDAK Jabatan MUFTI dan Jawatankuasa FATWA memutuskan saje yg Azli ni perlu jadi LELAKI. menjalani perbedahan ke untuk buang ovari. lagipun memang jelas Azli tu ada nafsu lelaki, mempunyai niat untuk berkahwin dengan wanita dan tumbuh misai dan janggut.

Posted on Khamis, November 19, 2009 by Ismiqbal Abdullah

12 comments

Bacaan untuk PARA LELAKI yg "ketagih" kopi..

[Artikel dari Metro ONLINE]

Kerap minum kopi

SAYA kerap minum minuman berasaskan kopi. Boleh dikatakan setiap hari saya minum minuman seperti itu, terutama sebelum ke tempat kerja. Di rumah juga demikian jika ada masa lapang, seolah-olah menjadi tabiat.
Persoalannya, adakah tabiat meminum kopi secara kerap akan memberi kesan terhadap air mani seorang lelaki seperti mana perokok? Jika ada, apakah kesannya?
AFZAL

Tanjung Malim, Perak


Kopi dan teh menjadi minuman gaya hidup untuk warga dunia sejak ia diperkenalkan secara terbuka. Tambahan pula kajian menunjukkan ia tidak mengganggu kesihatan dan mengandungi banyak khasiat dan kebaikan.

Kopi mengandungi banyak bahan ‘antioksiden’ dan juga kimia bergelar kafein, stimulant urat saraf setaraf ‘viagra’. Jika diminum pekat dan banyak, lelaki muda mudah mencapai ereksi yang mencabar!

‘Viagra’ sebenarnya ialah ubat yang dapat melembapkan proses kehancuran elemen tenaga CGMP yang ada pada seluruh badan selain otot zakar. Jadi tidak hairan jika orang berbangsa Arab minum kopi jenis Arabi dan mereka mudah mencapai kesegaran anggota kelamin.

Jadi tak hairan juga jika kopi mula menjadi minuman ‘gourmet’ dengan harga tinggi, dengan pelbagai perisa dan campuran herba dan aromatik untuk meningkatkan pilihan selera.

Tidak salah jika anda ketagih kopi kerana ia tidak memudaratkan seperti amalan merokok. Jika mahu membandingkan kopi dan rokok, memang sangat berbeza.

Kini kopi menjadi mangsa sesetengah pengilang yang inginkan untung yang banyak dan mereka mencampurkan kopi dengan ubat larangan sehingga minuman itu memudaratkan kesihatan, jadi berwaspadalah dengan produk sebegitu.

p/s : klu byk minum kopi sgt mcm aku leh menyebabkn "hidration'...contoh: bibir jadi kering.

Posted on Khamis, November 19, 2009 by Ismiqbal Abdullah

No comments

16 November 2009

Akhirnya dah siap tempahan pamplet sekolah tu...
Sehari suntuk (walaupun bangun x awal...) ulang-alik ke bandar untuk siapkan 'copy' pamplet ni...
"event"nya esok...harap pasni rezeki datang mencurah2...hehhheh

TQ ler pada 'partner' yg menolong, Encik Ahmad Joe..nnti dpt cek kiter belanja erk...

Dah siap bg pamplet, buku aturcara...siap ngan bil & cop company tu...

p/s : lambatnya dapat cek..hahha

Tunggu abg aku balik bercuti bawak hanset utk mama (2nd hand jer)....hanset SE mama lak tukar ngn aku (ntah yg ke brapa ntah..3rd,4th hand kot)..pasni leh 'snap' pic byk2 utk posting dlm blog ni....lagi ceria... ;-D

(Rasa nak wat CONTEST untuk "Cipta Nama Syarikat Enterprise" aku ler..tp nak confirm ngan Big Boss Papa dulu...)

Posted on Isnin, November 16, 2009 by Ismiqbal Abdullah

4 comments

Walaupun projek ni atas nama 'company enterprise' abang aku punyer...
(Ayah & abang aku buka 1 'company enterprise' untuk kegunaan pengurusan & pengajaran ayah aku)
Aku pula buat pertama kalinya mendapat satu projek kecilan untuk membuat pamplet sekolah rendah..
Walaupun secara kecilan, ia sebagai pencetus semangat aku.....
ini membuatkan aku makin berkobar2 untuk menunaikan cita-cita aku sendiri slama ni untuk menubuhkan satu 'company enterprise' atas nama aku sendiri....!!

Definasi enterprise pun aku kurang faham, yg tu blh blajar skit2 kemudian...
yg penting dengan adanya 'company' sendiri menyenangkan aku untuk "bergerak" searus dengan kepala otak aku....

insya-allah masa cuti ni try 'propose' kat ayah aku untuk buka satu 'company enterprise' atas nama aku sendiri...
(sambil2 tu leh ler mintak bantuan modal...hehhehe)

Posted on Isnin, November 16, 2009 by Ismiqbal Abdullah

5 comments

15 November 2009

Regarding to Google's new icon, "Discovery water on the moon"..Once again, Mr.Homosapiensz 'digging' some info online 'bout this one...

NASA announces discovery of water on moon

After India's moon mission, the Chandrayaan, discovered water on the Moon's surface, American space agency NASA held a press briefing in Washington, DC on Thursday to announce to the world details about the discovery of water on the lunar surface.

"We have identified widespread water on the moon. A decade ago we would not have thought this possible; you have to think outside of the box on this," NASA officials said.

They also said that mcube along with Chandrayaan was able to detect water on the moon.

An analysis of Chandrayaan's images shows not drops of water, but a thin, invisible film of water molecules.

This is a result of solar winds bringing in hydrogen ions, which convert into water molecules on lunar rocks.

[Source#1 : nasa_thanks_isro_for_partnership]


NASA finds water on the Moon

AP – This image provided Friday, Nov. 13, 2009 by NASA shows the ejecta plume created by the LCROSS Centaur …
WASHINGTON (AFP) – A "significant amount" of frozen water has been found on the moon, the US space agency said Friday heralding a giant leap forward in space exploration and boosting hopes of a permanent lunar base.
Preliminary data from a dramatic experiment on the moon "indicates the mission successfully uncovered water in a permanently shadowed lunar crater," NASA said in a statement.
"The discovery opens a new chapter in our understanding of the moon," it added, as ecstatic scientists celebrated the landmark discovery.
"Yes indeed we found water and we did not find only a little bit but a significant amount," said Anthony Colaprete, project scientist and principal investigator for the 79-million-dollar LCROSS mission.
The data was found after NASA sent two spacecraft crashing into the lunar surface last month in a dramatic experiment to probe Earth's nearest neighbor for water.
One rocket slammed into the Cabeus crater, near the lunar southern pole, at around 5,600 miles (9,000 kilometers) per hour.
Moon holds key to solar system's secrets
[Source#2 : sciencespaceusmoon]

Posted on Ahad, November 15, 2009 by Ismiqbal Abdullah

2 comments

14 November 2009

Korang tengok x cite TV3 "Sumpah Bunian"??
Aku x layan pun, x 'follow' pn cite tu...
tp aku suka dia punyer 'soundtrack'...
Aku rasa aku pernah dengar 'soundtrack' yg sayu tu dalam satu movie...

cari punyer cari baru aku teringat...
Rupanya "Soundtrack" tu asal daripada movie yg sedih, sayu, tragis ni....memang suka sangat cite fantasi 'spanish' ni...
(soundtrack mcm lagu blog aku sekarang..)
Tajuk Soundtrack tu;
"Navarrete - Long, Long Time Ago"

(Click the icon to DOWNLOAD soundtrack)
if failed, try this Mirror#1 : DOWNLOAD

Pan's Labyrinth [2006]
(Spanish :
El Laberinto del Fauno)


(Pan's Labyrinth Desktop Wallpaper_1024x768)

PAN'S LABYRINTH is a thrilling, violent fairy tale set in post-Civil War Spain. Ivana Baquero stars as Ofelia, a young girl who moves with her mother, Carmen (Ariadna Gil), into the home of Captain Vidal (Sergi López), in an abandoned mill in the middle of dark, dangerous woods. Vidal is leading his team of soldiers against resistance fighters--and he will do whatever is necessary to kill every last one of them.
A flying creature leads Ofelia through a garden labyrinth and into an underground cave ruled by Pan, who believes that Ofelia might be the lost princess of this strange yet magical place. To prove she is royalty, Ofelia must complete three tasks, each more difficult and terrifying than the previous one.


Posted on Sabtu, November 14, 2009 by Ismiqbal Abdullah

5 comments

13 November 2009

A Comedy Romance Film

Setelah di'rekomen' oleh seorg selepas aku ngadu yg aku x tau nk download cite pe lg...try this..

The Ugly Truth [2009]

ia adalah satu TV Show yg di 'host' kan oleh Mike Chadway (Gerard Butler) yg bekerja bawah Abby Richter (Katherine Heigl), sorg pompuan urban, inginkn sorg pakwe yg 'perfect'. Mike sorg yg 'sempoi', slalu komen 'pedas' tp benar dlm show dia secara diam2 jatuh hati kat Abby selepas Mike bg tips ke Abby utk menawan hati jiran barunya, Colin (Eric Winter).

RATE : 3.5/5
(TRAILER here)

Posted on Jumaat, November 13, 2009 by Ismiqbal Abdullah

6 comments

11 November 2009

A Romance Film


Secret (simplified Chinese: 不能说的秘密; traditional Chinese: 不能說的秘密; pinyin: Bùnéng shuō de mìmì), also known by its translation The Secret That Cannot Be Told, is a 2007 Taiwanese romance film.
Awards :
The 2007 44th Golden Horse Award, Best Visual Effects, The Outstanding Taiwanese Film of the Year, and Best Original Film Song.
Directed by
Jay Chou

Produced by
William Kong

Written by
Jay Chou
To Chi-long

Starring
Jay Chou (as Ye Xianglun)
Kwai Lun -mei (as Lu Xiaoyu)
Anthony Wong (as Xianglun’s father)
Alice Tzeng (as Qing Yi)

Music by
Terdsak Janpan
Jay Chou

Language : Mandarin Country : Taiwan
[Source : http://en.wikipedia.org/wiki/Secret_%282007_film%29]

(tabik r Jay Chou..memang sorg yg "versatile".director/musician/singer/actor)

SECRET (The Secret That Cannot Be Told) [2007]
mengisahkan pasal seorang pelajar laki, Ye Xianglun yang baru pindah ke sekolah secara x sengaja terserempak ngan Lu Xiaoyu di bilik piano lama.. Lu Xiaoyu, sorang "best student" dari sekolah yg sama pada 20tahun yg lepas menjumpai satu manuskrip nota piano yg lama & "time travel" melalui mainan piano dengan kelajuan yg tertentu.

Lu Xiaoyu kecewa coz ternampk Ye Xianglun ngan sorg pompuan, Qing Yi yg mmg syok kat Ye Xianglun kat bilik piano. Masa tu Xianglun x tau lagi yg org lain x nampk Xiaoyu.

Lu Xiaoyu telah jatuh cinta pada Ye Xianglun, tapi jarak masa mereka 20tahun. Lu Xiaoyu di anggap gila pada zamannya selepas luah ke Ayah Xianglun, sorg cikgu disiplin kat sekolah tu 20 tahun lepas. Ye Xianglu lak mcm angau jer coz dia sorg je yg nampak Lu Xiaoyu, sedangkan org lain xnampk..Sorang tukang sapu sekolah tu pn nampk Lu Xiaoyu coz mmg dia keje situ pada zaman 20 tahun lepas..

Xianglun pn gi umah Xiaoyu masa sekarang & dengar penjelasan ibu Xiaoyu.. Then, Xianglun tanya ayah dia pasal Xiaoyu tu.

Last skali, masa bilik piano lama tu nak dirobohkan..Xianglun pn mainkan piano lama tu utk "time travel" mencari cinta sejatinya 20 tahun yg lepas.


RATE : 4/5

Posted on Rabu, November 11, 2009 by Ismiqbal Abdullah

1 comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...