29 Oktober 2008

Buat Sahabatku, temanku, Kawanku...

walaupun kita mempunyai fesyen berlainan
handphone wallpaper lain....
minuman yang berbeza
jenis handphone berbeza
berlainan rupa
berwatakan berbeza..
namun, kau tetap sahabat, teman, kawan ku...
semua masa yang di habiskan bersama...
semua tempat di terokai bersama..
segala luahan yang didengari...

terima kasih untuk segalanya...

28 Oktober 2008

Nitrogen narcosis or inert gas narcosis is a reversible alteration in consciousness in scuba divers at depth. It produces a state similar to alcohol intoxication or nitrous oxide inhalation.


dengan kata ringkas..nitrogen narcosis ni menyebabkan orang bertindak gila-gila masa dalam air, otak tak dapat berfikir dengan betul masa diving...(tapi tu masa dive..ni atas darat..)


lepas aku balik dari pulau bidong, aku rasa excited sangat2, hepi sangat2 yang tak terkata...
aku rasa aku ni nak gila2 dah...waahahrrgghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....
huahahaaaa......
hepi giler.....
akhirnya sampling untuk PTA aku berjaya gak....lega sangat2 aku rasakan....tak terkata...
hang out ngn my BFF melepaskan ke'gila'an ini...hauhauhaahaahhahaa......!!!!

rasa nk menjerit kegembiraan.......

sebelum aku pulangkan digital kamera dari makmal..aku habis-habisan teruskan kegilaan aku dengan bergambar...huahahahhaa..!!
****
Malam 1:
baru ptg tu aku balik dari pulau..my BFF call nk amik my jr. so amik ler aku skali..kitorg g lepak2 n minum2 jer....aku punyer lapar tahap kebulur..makan nasi lemak+laksa penang+milo ais...

on the way nk balik umah sofi lepas beli minuman....

bosan punyer pasal amik ler pic benda yang ada kat umah sofi ni...
dia punyer koleksi naga dan sebagainya..

aarrrgghhhhhhhh,,,,,nakal punyer naga gigit tangan aku...kang aku hempuk baru tau...nah korg..huahahahaha...

********
Malam 2 :
sofi mintak aku temankan dia ...ntah per punyer pasal...last2 pasal sorg tu....pesal ler nk suspicious klu dah bertiga....sepatutnya malam 1 kitorg dah g karaoke tp sofi sakit mata kena batalkn....teruskn hajat ke malam 2....


AWAS!! JANGAN TIRU AKSI INI DALAM KARAOKE BOX...

lepas melalak tengah malam, kitorg g ler lepak2 kat waterfront Pulau kambing....
yeaaa....bersuka kanak2 riang kitorg...lala.aa....

jongkangggg................

jongketttttttttttt....................

sofi xnk gelongsur coz takut baju putih dia kotor.....

aku bantai jer gelongsor........kui2...


****
Malam 3:
karaoke (lagiiii.....)
malam ni sofi x puas hati x dpt nyanyi lagu yg dia nk cari....aku pun tumpang gila2 ler.......hehhehhe......

huahaha..ada kete wat hal....ada ker salah masuk lorong..nasib baik plat luar terengganu...

sesi english vs malay songs...


rap time...nyanyi lagu Blue - One love...
(One love is all i need....)

lepas jer habis 8 lagu (4+4), sebenarnya kitorg bayar rm 6 = 6 lagu jer...tp dapt extra 2 lgu lak..apa lagi..melalak ler....
**cuma malam2 jer kitorg melalak coz 2 malam jer..klu 3 malam berturut2 bru ler 'tiap2 malam"..

then turun minum air kat bawah tu...as usual..milo ais vs nescafe ais,,,pastu malam awal lg..
aku pun ikut ler moto aku menghala ker batu buruk jap....

my style....
lepas jer batu buruk..moto aku g lak ke taman syahbandar....meng'gila' lagi ler aku...(kitorg kot...)





next stop : waterfront Pulau Kambing...
taman permainan tetap jadi perhatian kitorg untuk melepaskn kegilaan ini...hehehe



thanx sofi coz layan jer ke'gila'an remaja ni..ahaks...
friendship stay forever...


Dari Jeti Teluk Pasu ke Pulau bidong kami naik bot khas fakulti kitorg..
sepanjang perjalanan tu kami lalu la Taman Tamadun Islam (TTI), Waterfront Pulau Kambing, Taman Syahbandar...bila keluar je ke laut luas tiada apa-apa nak tengok melainkan warna biru langit dan laut jadi tidur je..amik masa 2 jam lebih kurang...( coz malam tu aku tidur 2jam setengah je prepare barang-barang ni..)
Pulau Bidong : Stesen Penyelidikan UMT



prepare for PTA sampling..

23-25/11/2008 lepas aku g ler bersama 5,6 org kosmate aku ke Pulau Bidong..
melaksanakan Projek Tahun Akhir (PTA) aku...aku dah prepare untuk ni...
Inilah peluang aku untuk menyempurnakan keperluan graduat aku....(wish me luck..)
oleh kerana dah hampir musim tengkujuh..susah gak nak pindah barang dari Bot Besar ke bot kecil untuk ke pulau..tapi atas kerjasama semua ianya berjalan lancar...
Kami stay kat chalet yang sememangnya di bina untuk kemudahan penyelidik..selama 3hari 2 malam..

bergaya kat tempat pemandu Bot Fakulti..

**byk sgt pic nk upload jd aku edit pic ni..sorry klu x clear sgt..

perjalanan naik bot baru fakulti kami...gambar selebihnya semasa setting nak angkut barang...
malam yang bosan, aku tolong ler kawan aku ngan dia punya samples...
makhluk tu nama COT (Crown Of Thorn- Acanthaster plancii).pemangsa utama batu karang, sememangnya dihapuskan oleh divers..juga amat beracun..

preparation untuk PTA aku...
tajuk PTA aku:
"Fish Population Study Around and Within An Artificial Reef"
prepare pelampung, GPS, underwater camera


Dive 1:
masa ni takde gambar lagi coz aku ngan buddy aku prepare tali, pelampung untuk PTA site aku....

Dive 2:
selepas aku selesai kerja aku amik gambar ikan sekitar tukun tu..sesambil berenang ke pantai, amik ler gambar yang menarik...

Dive 3:
gambar2 ni plak amik sekitar tukun tu..PTA aku punya site...
ada nampak batu karang baru nak tumbuh, sponge, gamat, giant clam, landak laut, ikan buntal yang berehat situ...gorgonian (mcm kipas tu..) dan soft coral...

Diver 4:
leisure dive..(selaman suka2..)
dive ni kami selam kat belakang Pulau Tengkorak...memang sukar digambarkan dengan kata2 permandangan dasar laut..kat sini kedalaman 17 meter (Paling dalam aku pernah selam kot)
sayangnya tak dapat amik gambar banyak-banyak..bateri kamera dah habis....huhu..

ikan Nemo (Clownfish...) dan sea anemone memang tak dapat dipisahkan...
ada beberapa jenis ikan tak tau apa nama ...tapi menarik warna dia...
dunia bawah air yang amat menkajubkan...

22 Oktober 2008

baru je semalam ada kosmates aku wat open house kat umah sewa dia..kebanyakan bebudak kos aku g ler...meriah ler jugak..(atau kecoh..)..
banyak makanan yg ada...rendang..nasi lemak...laksa..kek...aiskrim...
majlis bermula kul8-11mlm...aku gi sana pun dalam kul9mlm..kebanyakannya sesi bergambar jer...tu yang kecoh tu...

juadah untuk santapan manusia2 kelaparan (termasuk aku.....walaupun aku makan 2 kali jer...orang lain makan 4-5 kali...huhu)

mercun n bunga api jadi pewarna kegelapan malam....Dush..!! Dush...!! Dush..!!

semua kosmate aku..termasuk cina, india, iban, melayu...

Negara kita yang berbilang kaum...lupakan darjat kebesaran kita..
walau sebesar mana pangkat...
perpaduan adalah penting..
sesama insan kita berhubung..sesama makhluk kita memerlukan..

Dessert...aiskrim dan kek coklat..(yummy...!!! sehingga menjilat jari...-coz takde sudu nk makan-)

aca : nah..apih..amik ler bunga api ni....
apih : weii aca...*jangan ler...weiii...(*dalam dialek klate)

wahhhhh...!! main bunga api ramai2...tringat zaman kanak2 dulu..

aku semestinya tak lepaskan pluang ini main bunga api....

walaupun hujan...namun majlis rumah terbuka tetap berjalan seperti biasa...
dalam kekecohan majlis..
aku merasai kesejukan air hujan..
merasai setiap alirannya..
melalui celah jari-jemari.....
bersyukur pada Maha Pencipta..
menjadikan semuanya dengan sempurna

Air hujan menghempas lantai...
memercikkan titisan halus...


**SELAMAT HARI RAYA....(tak habis raya lagi..)
MAAF ZAHIR BATIN semua...

20 Oktober 2008

semalam my BFF (**bestfriend forever) ajak kuar..
kebetulan aku x mkn lagi..(hosmates aku mmg ajak kuar makan tp aku x ikut coz nk ikut dia...

aku g amik dia then singgah ler makan kat Mama Tomyam...order Milo Ais+Nasi goreng cina (my feveret)...makan punya makan..aku masih x kenyang lagi....(**kenapa la aku masih x kenyang2 malam ni...?)

Lepak2 kat Waterfront jap..sampai sana then bincang2..kitorg g lak lepak2 kat Kedai Maaidah...ada r dlm 6 org (termasuk aku...)..oleh kerana lapar lagi..aku order nasi goreng cina (*lagi..)
+ tea O Limau

habis satu pinggan tu...masih x kenyang lagi..huhu..(nafsu makn kuat btol aku malam ni...)
terfikir untuk tambah lagi...tp kesian kat kawn2 yg tunggu....huhu...

****

barangan SCUBA untuk PTA aku...

my lunch

hari ni pula aku kelam kabut meminjam barang dari makmal...persediaan untuk menjalankan Projek Tahun Akhir (PTA) aku 23-26.10.08 ni kat Pulau Bidong, Trg..sampai x sempat nk lunch..last2 skali aku beli yogurt+roti untuk lunch...huhu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Badge

Follower-Google-Blogger

Iklan

Blog Archive

Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger

Cari Blog Ini

Hubungi Blogger di Sini

Nama

E-mel *

Mesej *

Copyright © Ismiqbal Introverted Malaysian Blogger | Powered by Blogger
Design by WP Lift | Blogger Template by NewBloggerThemes.com