[10-12/08/2008] Ahad hingga selasa lepas aku pergi SCUBA diving kat Pulau Bidong..
5 kali dives utk 3Hari  2 Malam..
Oleh kerana keputusan agak on the spot, aku tak sempat nak wat persiapan, jadi aku cuma pergi sesaja je...ikut coursemates aku untuk sampling (mengambil sampel di dalam laut dengan SCUBA). org lain yang pergi amik sampling...kecewa btol....
ni aku dh upload gambar scuba aku tapi guna Kamera Underwater jenis Analog jer..(pinjam jer...)

Diving kat Pulau tengkorak, Bidong,Terengganu...(Table Coral..)

Ni ialah "Christmas Tree Worms"...macam2 colour ada....klu dia rasa terganggu, dia akan masuk dlm lubang....btol2 mcm christmas tree..(jingle bell......jingle bell....jingle all the way........)
Nota : Christmas Tree Worm ni la yang macam citer Fiksyen Sains 'AVATAR' tu...

p/s: ni bukan aku...tapi aku yg amik gambar ni...hehhe...diving buddy aku sedang bawak "Crown of Thorn"..sejenis binatang ala-ala "starfish" yang musuh ketat Coral...kesian kat coral menjadi santapan dia....ada gak Jellyfish bersiar2....

Nota : nampak tak Obor-obor kecik depan mata aku tu...?

Ini ler populasi ikan yang ada dekat Tukun Tiruan Tetrapod tu....huhu...
Tempat yang bakal aku membuat Final Year Project nanti...

Nota : SCUBA ialah Akronim untuk "Self Contained Underwater Breathing Apparatus"